Zakaj imamo mame svoj dan?

Urška Kereži, 25.3.2019
Shutterstock

Materinski dan so prvič "uradno" praznovali v ZDA, v Evropi pa smo ga posvojili šele po drugi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Pri nas denimo sovpada s praznikom Marijinega oznanjenja.

Čaščenje "ženske" ima dolgo zgodovino in izhaja iz ženskih božanstev rodovitnosti ter plodnosti. Človeštvo tako spremlja praktično od paleolitika, opazimo ga v starem Egiptu, stari Grčiji, pri indijanskih plemenih. Rea denimo, imenovana tudi mati grških bogov, je bila Kronosova sestra ter Zevsova mati, zato so ji stari Grki posvetili obredne ceremonije, najpopularnejša obredja njej v čast pa so kasneje opravljali v Mali Aziji. Tudi v slovanski mitologiji poznamo mater Zemljo, ženo božanstva Peruna - Neba. Še preden je krščanska cerkev materinski dan posvetila Mariji Devici, pa je bil to Kristusov praznik, spomin njegovega spočetja in križanja. Po nekaterih raziskavah naj bi bil namreč Jezus Kristus umrl prav 25. marca, tako so ta dan šele v 8. stoletju posvetili Mariji.

Marija gospa vzvišena
Na materinski dan obhajajo god številne žene in dekleta, ki so jim pri krstu dali ime po Mariji. Oblike tega imena so številne: od Manca, Manja, Marlena, Maša do Mia, Mirjana, Rijana, obstajajo pa tudi moške različice, kot so Marijo, Mariko, Marjan. Vsekakor je Marija verjetno najbolj pogosto mednarodno ime, ki ga najdemo v vseh jezikih Evrope, obeh Amerik, Avstralije, delno Azije pa tudi ponekod v Afriki.
Obstaja okoli 60 poskusov razlag imena Marija. Med najbolj sprejemljivimi naj bi bila, da ime izhaja iz hebrejskega imena Mirjam in pomeni "tista, ki jo Bog ljubi", "razsvetljevalka", "gospa, vzvišena".

Prihod iz Amerike

Moderna različica neformalnega praznika izvira iz ZDA, za njegovo "utemeljiteljico" pa velja Anna Marie Jarvis. Jarvisova je 12. maja 1907, na nedeljo po drugi obletnici smrti svoje mame, namreč priredila srečanje v njen spomin in se naslednje leto začela zavzemati za to, da bi drugo nedeljo v maju posvetili vsem materam. Kot izraz ljubezni do svoje je pred lokalno cerkvijo razdelila 500 belih nagljev, v želji, da bi bil dan uradno priznan, pa začela vztrajno pisati najpomembnejšim funkcionarjem tistega časa. Materinski dan so tako leta 1909 v ZDA praznovali v kar 45 zveznih državah in 8. maja 1914 je ameriški kongres drugo nedeljo v maju uradno potrdil kot materinski dan ter ga še istega leta razglasil za državni praznik. Ironija zgodovine pa je, da se je, zaradi njegove komercializacije, prav Anna Marie Jarvis kasneje neuspešno borila za njegovo ukinitev.

Pa očetje
Čeprav je zelo priljubljen v bližnjih evropskih državah, na primer v Avstriji in Nemčiji, predvsem pa v Južni Ameriki in ZDA, je mednarodni dan očetov v Sloveniji manj poznan. Praznujejo ga 17. junija, kot materinski pa tudi ta izvira iz ZDA. Leta 1909 je Sonora Smart Dodd namreč menila, da si tudi očetje zaslužijo kakšen dan počitka, kljub njenim prizadevanjem, pa ga je šele leta 1972 ameriški predsednik uzakonil kot nacionalni praznik.

Kolikor tradicij, toliko praznovanj

Praznovanje se kmalu razširi po svetu, a se vselej prilagodi različnim tradicijam in zato nima tako trdno postavljenega datuma kot dan žena, ki je 8. marca. Pri nas se je po drugi svetovni vojni tako ustalilo na dan Marijinega oznanjenja, največ držav, med njimi Avstrija, Nemčija, Italija in ZDA, pa materinski dan praznuje drugo nedeljo v maju. V Izraelu ga posvečajo spominu na socialistično aktivistko Henriette Szdold in praznujejo v začetku leta, v Rusiji pa so ga na tretjo nedeljo v novembru ovekovečili šele leta 1998. A mu še zdaleč ne posvečajo toliko pozornosti kot 8. marcu, ki je celo dela prost dan ter ga povsem zasenči. Tudi Velika Britanija "The Mothering Sunday", ki je četrti teden velikonočnega posta in prvotno ni bil povezan z ameriško tradicijo, saj so ga označevali že v 16. stoletju, posveča materam.

Zapisi v starem cerkvenem koledarju
Stari cerkveni koledarji imenujejo ta dan tudi "oznanjenje učlovečenja preblaženi Devici Mariji" oziroma "začetek odrešenja" ali "spočetje Kristusa". Jezus Kristus se je namreč rodil devet mesecev kasneje, 25. decembra.

Raj za trgovce

V ZDA, kjer se je moderno praznovanje materinskega dne, kot rečeno, začelo, se je praznik kmalu prelevil v izjemno tržno nišo. Leta 2018 je povprečen Američan za darila namreč zapravil kar 169 dolarjev, kar je za božičnim nakupovanjem, ko je zapravil 830 dolarjev, daleč najbolj komercialni praznik. Celo pred valentinovim, ki mu sicer tesno sledi, saj takrat za darila porabi v povprečju 142 dolarjev.

Kako praznujejo po svetu?
Argentina
V Argentini so materinski dan praznovali 11. oktobra in je sovpadal s čaščenjem Marije Device. Leta 1982 pa so trgovci dosegli, da so ga zaradi izboljšanja prodaje v drugem delu meseca prestavili na tretjo nedeljo v oktobru.
Avstralija, Kanada, Velika Britanija, ZDA
Praznovanje v teh deželah poteka podobno kot v Sloveniji. Materinski dan ni dela prost dan, od svojih otrok in možev pa mamice ter druge za družino pomembne članice nežnejšega spola presenetijo z manjšim darilom, po navadi z rožami.
Bangladeš
Materinski dan praznujejo drugo nedeljo v maju. Vladne in nevladne organizacije pripravijo različne razprave, na televiziji predvajajo poseben program in okoli tega dne se vrti tudi kulturno dogajanje. Prodaja voščilnic, rož ter drugih daril skokovito poskoči.
Bolivija
"Dia de la Madre" praznujejo 27. maja, v spomin na pomemben boj v okviru bolivijske osamosvojitvene vojne, med katero je španska vojska usmrtila številne Bolivijke, ki so se borile za svobodno domovino. Praznik sicer ni dela prost dan, a so mu posvečene vse aktivnosti v šoli.
Egipt
To je prva arabska država, v kateri so praznovali materinski dan, danes ga v večini praznujejo 21. marca, ideja pa se je prijela zaradi zgodbe o ovdoveli materi, ki je življenje povsem posvetila sinu, dokler ni postal zdravnik, se poročil in jo zapustil brez znakov hvaležnosti. Zgodbo je populariziral novinar Mustafa Amin.
Indija
V Indiji tega dne ne praznuje kot drugod po svetu. Praznujejo pa durga aštami oziroma dan, ko se je pojavila ženska zavest v obliki boginje Durge.
Indonezija
Med 22. in 25. decembrom 1928 je potekal prvi indonezijski kongres, posvečen ženskam. Zato je 22. december namenjen izražanju ljubezni in hvaležnosti vsem materam, ki na ta dan ne opravljajo hišnih opravil in za darilo dobijo prelep šopek rož.
Kitajska
Kljub temu da prihaja materinski dan iz Amerike, so ga Kitajci vzeli za svojega, saj je v skladu s tradicionalno etično usmerjenostjo države. Matere po navadi prejmejo naglje, državniki pa se spomnijo mater, ki živijo v revnejših območjih na zahodu Kitajske.
Švedska
Na Švedskem se je materinski dan rodil leta 1919, vendar je trajalo več desetletij, da je praznik postal širše priznan. Praznujejo ga zadnjo nedeljo v maju, razlog za pozen datum pa naj bi bile ugodne vremenske razmere, ki dopuščajo sprehode v naravi in nabiranje rožic.
Tajska
Dvanajsti avgust je rojstni dan kraljice Tajske, zato materinski dan praznujejo od začetka osemdesetih let kot del promocije tajske kraljeve družine.

DOBRODELNA AKCIJA: K sodelovanju vabljeni tako posamezniki kot podjetja
Majhne ali velike pozornosti, ki bodo zagotovo pričarale velike nasmehe, lahko do konca marca podarite tako, da na 1919 pošljete SMS-sporočilo s ključno besedo ZENSKE5 in prispevate pet evrov. Denar lahko nakažete tudi na TRR z naslovom Socialna zbornica Slovenije, Sekcija za varne hiše, materinske domove in sorodne organizacije v Sloveniji, Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, IBAN SI 56 0201 0001 8187 078, Ljubljanska banka, sklic: SI 00 110. V Mercatorjvih in Sparovih trgovinah po Sloveniji lahko donirate tudi higienske potrebščine, trajna živila, igrače, družabne igre …
Akcijo je podprla Generali zavarovalnica.
Več si lahko preberete na naši spletni strani www.meseczensk.com.

Anketa

Kako se sprostite?

Sudoku