Skrivnostna bolezen, ki prizadene predvsem ženske

Science Illustrated, 25.3.2019
Shutterstock & Ken Ikeda

Bolniki s fibromialgijo iz nepojasnjenih vzrokov čutijo močne bolečine in so zmeraj utrujeni. Nedavno je skupina ameriških in švedskih znanstvenikov odkrila možni izvor bolezni.

Simptomi fibromiaglije so kronične bolečine v različnih delih telesa, težave s koncentracijo, utrujenost in glavoboli. Za boleznijo trpi približno 2 odstotka odraslih, med njimi je 90 odstotkov žensk.

Nove raziskave so pokazale, da je bolezen posledica vnetne reakcije na možganskih glia celicah, ki podpirajo živčni sistem.

Znanstveniki so preučili aktivnost dveh vrst nevroglijskih celic – mikroglijske in astrocite – pri 31 bolnikih in ugotovili, da so mikroglije kazale povišano aktivnost. Te celice imajo osrednjo vlogo pri imunskem odzivu možganov, saj odstranjujejo tujke.

Znanstveniki sklepajo, da se pri fibromialgiji mikroglije pretirano odzovejo in povzročijo nepotrebno vnetno reakcijo. Kaže, da postanejo živčne poti, po katerih potujejo bolečinski signali, takrat preobčutljive, zato bolnikovi možgani sprejemajo preveč bolečinskih signalov. Fiziološka razlaga bolezni bo verjetno privedla do novih načinov zdravljenja, zagotovo pa zdravniki simptomov ne bodo več obravnavali kot plod bolnikove domišljije.

Anketa

Kako se sprostite?

Sudoku