seniorji.info - Olje oljne ogrščice
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Olje oljne ogrščice
petek, 26.1.2018
         Verjetno je že vsak izmed vas opazil polja, na katerem so bile posejane rastline, ki v maju rumeno cvetijo. Če stopite bližje in ste malo bolj pozorni, bo v njej brenčalo čebel. Vonj, ki ga vonjate pa prav čarobno diši po medu. To je oljna ogrščica iz semen katere stiskamo olje. Spada v družino križnic (brassicaceae) in je v tesnem sorodu z gorčico, ričkom, cvetačo brokolijem in drugimi križnicami.

Veliko ljudi sprašuje: »Ali sta oljna ogrščica in oljna repica isto?«. Ne. Rastlini sta morfološko različni po obliki korenin, legi cvetov, odlakanosti listov, barvi semena in še čem.

Oljna ogrščica je tretja najpomembnejša oljnica na svetu in drugi najpomembnejši vir rastlinskih beljakovin. Seme vsebuje 40-50 % olja, 15-20 % beljakovin ter številne minerale in vitamine. Ogrščica ima zelo malo nenasičenih maščobnih kislin, le 6-8 % od skupne vrednosti maščobnih kislin, kar je manj kot pri drugih rastlinskih oljih. Prehrana, ki vsebuje veliko nasičenih maščobnih kislin je namreč izredno škodljiva in nekoristna za človeški organizem, saj lahko povzroči nastanek različnih srčnih bolezni.

Pomembno je, na kakšen način pridobivamo olje. Tradicionalni postopek je hladno stiskanje semen. Bistvo hladnega stiskanja je, da temperatura olja pri stiskanju ne preseže temperature 40 °C, pri čemer dobimo manjše količine olja, a je le to mnogo bolj kvalitetno, polnega okusa in bolj aromatično.

Postopek s katerim pridobimo večje količine olja je bolj zapleten. Poslužujejo se ga v večji industrijski pridelavi olja, pri čemer uporabljajo organska topila. Tako pridobljeno olje morajo pred uporabo rafinirati, saj je v nasprotnem primeru neužitno.

Olje oljne ogrščice postaja vedno bolj priznano po celem svetu. Je veliko bolj koristno in obstojnejše od drugih olj, saj obstoji na zelo visokih temperaturah. Nadomesti lahko vsa druga malce manj vredna oziroma vsa ostala nekakovostna olja.

Olje oljne ogrščice vsebuje ugodne maščobne kisline – zelo malo nasičenih maščob in veliko enkrat nasičenih maščobnih kislin (60,6 %, oleinska – omega 9) ter večkrat nasičenih maščobnih kislin (31,3 % , linolna – omega 6 in alfa – linolenska kislina – omega 3) ter veliko vitamina E v obliki tokoferolov, folne kisline, sterole in karotenoidne snovi. Razmerje omega 6 in omega 3 (esencialne maščobne kisline) je 2:1 in je za človeško telo najbolj ugodno. Esencialne maščobne kisline imajo odločilno vlogo za normalno delovanje celičnih membran.

To olje je za organizem v bistvu zelo koristno. Pomaga zniževati povišano raven holesterola, zniža povečano raven maščobe v krvi, znižuje trigliceride, posledično zmanjšuje nastanek srčno žilnih bolezni, izboljšuje presnovo, krepi imunski sistem.

Uporabljamo ga tudi v kozmetične namene kot osnovo za različna mazila in kreme.

Uporaba:  za pripravo marinad, solat, pestov, namazov, domače majoneze, ker prenese tudi visoke temperature, pa na njem lahko tudi pečemo.


Vir, foto: Sonja Cimerman, Mojezdravje.net

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Kakšno moč ima vanilja?
Zakaj se ji težko upremo in kako zelo je koristna za naše telo?
petek, 26.1.2018
 
  Klinčki so eni najmočnejših antioksidantov na svetu
Klinčki za zdravljenje ali lajšanje različnih težav.
petek, 29.12.2017
 
  Kardamom - lepota, užitek in zdravje v enem
Kakovosten kardamom je zdrav, dišeč in okusen.
sreda, 7.3.2018
 
  11 kozmetičnih nasvetov za uporabo kokosovega olja
Kokosovo olje lahko uporabimo v številne namene.
petek, 26.1.2018
 
 
 
 


 
Save Save