Učenje tujih jezikov v zrelih letih
torek, 3.7.2018
 
 
Poleg tega, da je učenje tujih jezikov v zrelih letih znanstveno dokazano tudi eden najboljših načinov za ohranjanje možganske kondicije, ampak je tudi odličen način za preživljanje prostega časa in spletanje novih prijateljskih vezi. Takšno izkušnjo imajo tudi udeleženke nadaljevalnega tečaja angleščine na Andragoškem zavodu Maribor, Ljudski univerzi. Ducat dam, starih od 64 do 89 let, vsak četrtek ob 11. uri sede v eno od učilnic andragoškega zavoda, na mizo položijo knjige in domače naloge, ki jih dobijo na vsakem srečanju (in jih doma nato pridno naredijo), in začnejo pouk. Še pred tem se dobijo na kavi, da malo poklepetajo.


Vtisi s tečaja
»Učenje jezikov ima še to veliko prednost, da se lahko zelo spreminja nivo - ne samo zahtevnosti, ampak tudi zanimivosti. Skupina res že zelo dolgo obstaja in vsi profesorji so bili zelo dobri, še posebno pa Mateja, ki nam daje zelo aktualne stvari in ima odličen občutek za stopnjo zahtevnosti, ki jo zmoremo,« pravi tečajnica Lora Gabrovšek. »Pa profesor Lešnik - kakšno razumevanje je imel za nas, vedno nas je ljubeznivo popravil -, takole je zmigal, da si vedel, da nisi dobro naredil. In prinesel je kitaro in nas je učil angleške pesmi ...« je omenjanje profesorjev obudilo spomin po stažu drugi najstarejši članici Nadi Skok. Najmlajša članica po stažu je v skupini dobro leto dni, par jih hodi na tečaj nekaj let, nekatere pa že desetletje ali celo dve in več.

Namen obiskovanja tečaja ni le nabiranje novega znanja in koristna prostočasna aktivnost, ampak je to preraslo v prijateljstvo, druženje, medsebojno naklonjenost. Gospe se ob četrtkih dopoldne namreč redno srečujejo tudi tiste mesece, ko tečaja ni. »Tečaj traja od oktobra do konca maja, v času, ko ga ni, pa imamo svoje stalno zbirališče in vsak četrtek, če smo v Mariboru, pridemo tja,« povejo gospe. Kako rade prihajajo, povejo naslednje besede ene od njih: »Moji doma, od vnuka naprej, mi vedno rečejo: Babi, ti kar hodi k angleščini. Zdaj, ko je ledeno, pa mi vsi pravijo: Nikar ne hodi nikamor, vse ti bomo prinesli iz trgovine, samo ne hodi okoli, da ne padeš ... ampak sem vseeno prišla.«

V Mariboru na tečaju okoli 300 seniorjev
Na Andragoškem zavodu Maribor, Ljudski univerzi, že dolga leta ponujajo programe za ljudi v tretjem življenjskem obdobju. "V zadnjem letu je poudarek na jezikovnih programih, včasih pa smo imeli tudi druge vsebine: likovno delavnico, ročnodelske krožke, umetnostno zgodovino, a letos ni bilo dovolj prijavljenih," pravi direktorica Irena Urankar.
 Izvajajo tečaje italijanščine, nemščine in angleščine na različnih stopnjah, udeležuje se jih okoli 300 tečajnikov. V vsaki skupini je od osem do 15 udeležencev. "To je naša tržna dejavnost, saj sredstev iz javnih virov za ta namen nimamo. Tečaji so od oktobra do maja po dve šolski uri na teden, stanejo pa 26 evrov na mesec. Tečajniki jih praviloma leta dolgo obiskujejo, saj ni v ospredju le učenje tujega jezika, ampak tudi aktivno preživljanje prostega časa, druženje in povezovanje starejših med seboj, kar te tečaje loči od drugih ‘klasičnih‘ tečajev učenja tujih jezikov, ki jih tudi izvajamo pri nas," pojasnjuje Irena Urankar.


VIR: Zlata jesen

http://www.seniorji.info/ZANIMIVOSTI_Ucenje_tujih_jezikov_v_zrelih_letih