Toaletni prostori: Čistoča na visoki ravni
nedelja, 10.6.2018
 
 

Vožnja z vlakom velja za enega od najbolj pomembnih delov v sestavljanki, imenovani trajnostna mobilnost. Potniški promet na železnicah se sicer prebija v ospredje, a žal zaenkrat še predvsem na papirju, zato so se na Mednarodnem institutu za potrošniške raziskave (MIPOR) odločili, da po lanskem ocenjevanju toaletnih prostorov ob slovenskih avtocestah tokrat preverijo, kako je s čistočo, opremo in ostalimi podrobnostmi v toaletnih prostorih na železniških postajah. 

Svojo oceno so strnili v stavek: »Nenavaden je prizor, ko železničar leta 2018 na roke spušča zapornice pred prihodom vlaka. V nekako tako razvito obdobje sodijo tudi številni toaletni prostori, ki so jih obiskali.« Očitno je, da oprema marsikje že desetletje in več doživela bistvene prenove. 

V maju so obiskali 13 toaletnih prostorov, tako moških kot ženskih, na najbolj prometnih železniških postajah. Med obiskanimi toaletnimi prostori je najvišjo oceno prejelo postajališče v Laškem, saj je edini prejel skupno oceno zelo dobro, 6 jih je prejelo oceno dobro, 5 pa oceno povprečno. Vsi obiskani toaletni prostori so brezplačni za uporabo, a je včasih potrebno nekoliko detektivskega dela, da jih potrošnik najde, ponekod pa je za vstop potreben ključ. Blagajna, kjer ključ po navadi je, ni vedno odprta, pomaga lahko tudi prometnik, lahko pa se vam bo zgodilo tako kot predstavnikom MIPORja, ko v Borovnici do toaletnih prostorov niso prišli. Vsekakor je obisk izziv za invalide in starše z majhnimi otroki. Prostor s previjalno mizo so imele 3 ocenjevane postaje, poseben prostor za invalide pa 4 – a tu se zopet zaplete s ključi. V vseh primerih so vrata toaletnega prostora za invalide zaklenjena, nikjer ni informacije, kako in kje je mogoče priti do ključa. 


VIR: Zveza potrošnikov Slovenije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

http://www.seniorji.info/ZANIMIVOSTI_Toaletni_prostori__Cistoca_na_visoki_ravni