O dedovanju
sreda, 11.7.2018
 
 

V Sloveniji zapuščinskih postopkov ne vodi sodnik, čeprav vse zadeve v povezavi z dedovanjem, ne le sporne, potekajo na okrajnem sodišču. 

Vsi dosedanji poskusi, da bi se nesporne zapuščine preselile k notarjem, so pri nas ostali v predalu. Sodniki se sklicujejo, da je urejanje zapuščinskih zadev na sodišču najbolj varno in da gladko teče, čemu bi jih torej selili, notarji dokazujejo, da v primerljivih pravnih ureditvah zapuščine nikjer niso opravek sodišč, odvetniki pa tudi ne govorijo na glas, da delajo tudi kaj zapuščinskega.

Davka oproščen prvi red dedičev

Davka na zapuščino je, generalno, oproščen prvi dedni red, to so mož ali žena, otroci, tudi vnuki. Bolj kot so ljudje oddaljen od prve linije dedičev, bolj je dedovanje obdavčeno. Juristi svetujejo, naj bo v družini čimprej vse jasno glede premoženja. Dogovore je mogoče naknadno še spremeniti, pogodbo preklicati, če se okoliščine spremenijo. 

Veljavna je na roko napisana in podpisana oporoka

Deduje se po zakonu - v vsakem primeru, če oporoka ni bila napisana - in po oporoki. Dedujejo fizične osebe in pravne, pravne zgolj z oporoko. Testament je lastnoročno, na roko napisana in lastnoročno podpisana oporoka. Ni treba, da ima žig notarja, da bi veljala. Če je ena oseba napisala in podpisala več oporok, velja datumsko zadnja.

V katerem primeru oporoka ni veljavna?

Če je podpis na natipkani oporoki (lastno)ročen, oporoka ne velja. Za veljavnost oporoke, ki je natipkana na računalnik, so potrebni trije podpisi, torej sta v tem primeru nujna podpisa dveh prič, ki ne dedujeta. Deponiranje pri notarju ni nujno, vendar je priporočljivo kot zavarovanje v primeru, da se napisana oporoka pomotoma založi ali uniči. Poleg ročno napisane oporoke ali podpise s pričami velja tudi sodna oporoka, ki je dogovorjena pred uradno osebo.  

VIR: Zlata jesen


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

http://www.seniorji.info/PRAKTICNI_NASVETI_O_dedovanju