Ninina ˝sladka zgodba˝
torek, 14.11.2017
 
 Moja »sladka zgodba« se je začela pred petimi leti po štiriurnem čakanju na urgenci, kamor me je napotila osebna zdravnica. Pred tem sem nepričakovano izgubila 10 kilogramov svoje teže, soočala sem se z začasno zelo oslabljenim vidom, slabim počutjem in hudo žejo. Zaradi ne zavedanja svoje situacije, sem v čakalnici spila še dve pollitrski plastenki zelo sladkega soka in tako je prva meritev krvnega sladkorja v mojem življenju, znašala celih 40 mml/l krvi.

  
Nenadoma je vse dobilo svoj smisel: hujšanje, oslabljen vid, nezbranost, nezmožnost študija, občutljivost, agresivnost in še kaj bi se našlo v teh zadnjih mesecih pred diagnozo. Diabetes tipa 1 je bil precejšen šok za takrat dekle 20-ih let in na začetku se mi je vse skupaj zdelo precej neresnično. Postala sem še bolj zagrenjena, potrta in predvsem zelo negativno naravnana do okolice. Skratka, moj idealni svet se je sesul v nič. Nisem si znala predstavljati, da s takšnim »problemom« lahko sploh živim. Spraševala sem se, zakaj se je to zgodilo ravno meni.

Kmalu po prvem šoku in zelo negativnem videnju vsega skupaj, pa je prišel dan, ko sem v sebi, ob branju čudovite knjige o duhovnem oziroma osebnostnem razvoju, spoznala, da imam samo dve možnosti: ali se predam in na vse skupaj gledam kot na nerešljiv problem ali pa vse skupaj sprejmem kot pozitiven življenjski izziv. Praktično čez noč se mi je vse obrnilo na glavo in na življenje sem začela gledati popolnoma drugače. Danes verjamem, da se vsaka stvar zgodi z razlogom in ima svoj pomen. Kdor išče pozitivne pomene, hodi po poti zmagovalca. Zdravje mi ni več predstavljalo nekaj samoumevnega, bolj sem začela ceniti svoje življenje nasploh in začela z bolj zdravim življenjskim slogom. Lahko si drznem celo reči, da se je moje življenje po diagnozi spremenilo zelo na bolje. Spoznala sem resnično pomembne stvari v svojem življenju.

  
V istem letu sem se želela poizkusiti tudi na mednarodnem lepotnem izboru Miss Earth. Na koncu sem v Sloveniji slavila zmago in za en mesec odpotovala na Filipine, kjer sem v družbi deklet iz vsega sveta zastopala svojo čudovito deželo na svetovnem izboru. Vedno pa sem v sebi vedela, da je moje poslanstvo večje. Naziv prve slovenske nosilke mednarodne lepotne krone, ki je zbolela za diabetesom sem želela izkoristiti za osveščanje o le-tem. Tako sem postala ambasadorka slovenske nacionalne kampanje za osveščanje o diabetesu, saj je moja želja ljudem dati navdih in samozavest, da kljub diagnozi zmorejo vse in še več.

Diabetes tipa 1 je del mene, ki me je izoblikoval v osebo katera sem danes, živim srečno življenje, sem poročena in načrtujem družino. Na prihodnost gledam pozitivno in stojim za sloganom: »DIABETES TIP 1 NI OVIRA, TEMVEČ IZZIV ZA TISTE, KI ZMOREMO VEČ«.


Nina Šajn

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

http://www.seniorji.info/MOJE_ZDRAVJE_Ninina_˝sladka_zgodba˝