Ideje za bleščavi december
 
 
 

December je mesec božiča in najdaljše veseljaške noči. Praznično razpoloženje doma si pričaramo tudi tako, da hišo polepšamo z naravnimi okraski.

Nekatere zelene lepotice ne počivajo niti v hladnih zimskih dneh, zato si lahko z njihovo pomočjo ustvarimo prelepe praznične okraske in prave cvetlične kreacije. Potrebujemo le malo volje, kanček ročne spretnosti in nekaj občutka za estetiko.

Okrasimo dom z adventnim vencem
Božični venec z različnimi dekoracijami in rdečim trakom radi obesimo na vrata, postavimo pa ga lahko tudi v kuhinjo, sobo ali jedilnico.

Pušpan je lep zimzelen grm, ki dobro prenaša rez, če mu omogočimo prosto, naravno rast, pa se razvije v velik okroglast grm. Njegove vejice so za vence zelo primerne: lahko jih oblikujemo, pa še obstojne so. Lep primer adventnega venca je kombinacija pušpana in kitajskega brina, ki ga vpletemo na naravni obod.

Božična zvezda za dalj časa
Praznična božična zvezda lahko ostane lapa še veliko dlje kot mesec dni, če jo le pravilno negujemo: tu in tam ji dodamo malo mlačne vode in gnojila za cvetoče rastline. Ne smemo je zalivati preveč, sicer bo odvrgla liste. Najbolj ji ugaja temperatura med osemnajst in enaindvajset stopinj Celzija in ozračje, ki ni presuho.

Naj drevesce po praznikih ne umre
Kot božično drevo lahko poleg navadne smreke uporabimo še kavkaško, korejsko ali koloradsko jelko, srebrno smreko, omoriko in bodiko. Vendar naj nam ne služi le kot praznični okras! V notranjih prostorih naj bo čim krajši čas, da ga bomo lahko naknadno uspešno umestili v okrasni del vrta ali vrnili v naravo.

Posežemo lahko tudi po rastlinah s koreninsko grudo in loncem ali sekanih sadikah. Bodimo pozorni na to, ali ima božično drevo dovolj vlage. Tako preprečimo predčasno odpadanje iglic. Po praznikih ga z loncem vred zakopljemo v zemljo in ga v primeru suhe zime občasno zalijemo, da se ne izsuši. Presajamo pa ga spomladi.


Iz arhiva Kluba Gaia Davor Špehar


Obiskovalcem spletnega portala seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.

Do večpraktičnih nasvetov s klikom na spodnjo povezavo.

Klub Gaia

http://www.seniorji.info/Ideje_za_blescavi_december