Razstava o dr. Antonu Vratuši – Vranu
četrtek, 12.10.2017
 
 

V Spominski hiši Šarugovih na Meleh, ki je pravzaprav eno izmed kulturnih središč v Občini Gornja Radgona, je na ogled priložnostna razstava v spomin na letos preminulega akademika dr. Antona Vratušo – Vrana. Razstavo so pripravili njegovi družinski prijatelji – Šarugovi.

O tem pravi Marija Milena Reščič (rojena Šaruga): »Moj oče Franc Feri Šaruga (1917-1995) je bil v šolskem letu 1929/1930 sošolec in prijatelj Antona Vratuše na realni gimnaziji v Murski Soboti. V spominu očeta je bil vedno Tonek, tudi kasneje, ko je z občudovanjem spremljal njegovo delo. Naša srečanja so bila osebna, brez kakršnekoli druge težnje. Šele, ko je dr. Anton Vratuša - Vran nekoliko sprostil svoje neumorno delo, so sledili dolgi razgovori z našo mamo Mileno. Obžaloval je, da ni večkrat srečal »dragega Ferija«, ki je umrl v zadnjem desetletju prejšnjega stoletja. Srečanja z njim so bila vedno polna vsebine in iskrivih misli za prihodnost. Nobeno srečanje mu ni bilo odveč, vsak človek je imel pri njem svojo notranjo podobo, ki jo je sprejel in ni pozabil. Skromen spomin in poklon človeku, ki  ga je vsa naša družina spoštovala in imela rada. Njegova  silna moč notranjega miru in trdnost, njegova čuječnost za vse odmeve ljudi, ki jih je srečeval je bila vseobsežna in navdihujoča.
Tudi razstavo smo postavili tako. Od realke preko Mašuna pod Snežnikom do naših zadnjih srečanj, nekaterih njegovih del, delov pisem, zapisov o njem in njegovem delu. Vse pa povezuje tudi prijateljevanje naših staršev z oblikovalcem Vrta spominov, dr. Vanekom Šiftarjem«.

Šolsko leto 1929/1930: Šaruga in Vratuša v zadnji vrsti v sredini

Zaprisega Rabske brigade 24.9.1943 na Mašunu, od leve:
          Anton Vratuša Vran, pesnik Karel Destovnik Kajuh, komisar Jože
          Brilej, duhovnik Jože Lampret, komandant Mirko Bračič  in
          komandant slovenske partizanske vojske Franc Rozman – Stane

Knjiga Antona Vratuše – Vrana o Rabski brigadi

Priložnostna razstava pri Šarugovih na Meleh

Zadnje letošnje pismo dr. Antona Vratuše – Vrana Šarugovim


Filip Matko Ficko


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSaveSaveSaveSave
Društvo upokojencev Radenci

http://www.seniorji.info/DRUSTVA_UPOKOJENCEV_Razstava_o_dr._Antonu_Vratusi_–_Vranu