Mura – Pravijo ji dom
ponedeljek, 19.6.2017
 
 


Pri predmetu »Filmsko ustvarjanje« so dijaki 2. letnika gimnazijskega programa Gimnazije Franca Miklošiča v Ljutomeru imeli na programu obravnavo dokumentarnega filma. Ker je družbenopolitična, okoljevarstvena in gospodarska tematika pogosta tema dokumentarnih filmov, po zatrjevanju ravnatelja gimnazije Zvonka Kusteca dijaki enostavno niso mogli spregledati zelo »vroče teme« o morebitni izgradnji hidroelektrarn na reki Muri.

Tako je pod mentorstvom profesorja Ludvika Rogana z angažiranostjo dijakov nastal dokumentarni film o negotovi usodi reke Mure z naslovom »Pravijo ji dom«. Ena izmed avtoric dokumentarnega filma, dijakinja Meta Štuhec, pravi: »Reka Mura je pravi biser naše pokrajine in mladi se zelo dobro zavedamo, kako pomembna je njena ohranitev. Ponovno smo priča temi večne debate, in sicer ali imajo hidroelektrarne svoje mesto na naši reki. Ker nas odrasli velikokrat ne poslušate, smo se odločili, da vam naše mnenje predstavimo tako kot najbolje znamo, in sicer tako, da smo ustvarili film.«

Film bodo javnosti predstavili to sredo, 21. junija ob 19. uri v Domu kulture v Ljutomeru. Ob tem bo prikazan še kratki film »Dilema«, ki je tudi izdelek dijakov 2. letnika in je v iztekajočem šolskem letu nastal v okviru natečaja »Predstavljaj si svet brez korupcije«, ki ga je razpisal Transparency international Slovenia.

Organizatorji so prepričani, da je s tokratnim dokumentarnim filmom »Pravijo ji dom« napravljen še eden izmed odmevnejših korakov na poti k Umetniški gimnaziji – smer gledališče in film, ki jo bodo prvi dijaki začeli obiskovali letošnjega septembra v Ljutomeru.


Račja družina

Pri Babičevem mlinu ob Muri

V priponki Plakat vabi na premiero dokumentarnega filma

Vir, foto: Filip Matko Ficko


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSaveSaveSaveSave
Društvo upokojencev Radenci

http://www.seniorji.info/DRUSTVA_UPOKOJENCEV_Mura_–_Pravijo_ji_dom