Aprila je na vrtu manjše boljše
nedelja, 15.4.2018
 
 

Dela je že veliko, a je za dolgoročno zdrav vrt najpomembneje, da se na zemlji ne dela, dokler se prst oprijema orodja in obutve. Letos se urimo v potrpežljivosti. V razmerah, ko zemlja še ni dovolj ogreta za direktne setve na prosto, svetujem, da posadite čim več vrtnin kot sadik. 

Končno smo skoraj že prepričani, da se je začela pomlad. Po praznikih boste vsi s polno paro krenili v vrt. Seveda je treba začeti, a za začetek naj vam dam nasvet. Naše telo po dolgi zimi ni pripravljeno na takšen šok. Ni treba vsega opraviti v enem dnevu. Saj boste imeli do konca sezone še dovolj dela in tudi časa vse narediti prav. Zato začnite počasi in z lažjim tempom. Da se ne bo vse skupaj sprevrglo v težave z zdravjem. Vrt imamo zato, da smo bolj zdravi, a ne?

Najprej okopljemo prezimne posevke

Rastline tako kot vodo potrebujejo tudi zrak. Korenine so na zbito, nezračno zemljo zelo občutljive. Ja, mokro je, vem, a v mokro zemljo se saditi in sejati ne da. Prvo opravilo na vrtu naj bo okopavanje, rahljanje tal okoli rastlin, ki še rastejo na vrtu. Najbolj je na zbito zemljo občutljiv česen. Zato skušajte zemljo okoli njega čim prej prerahljati. Najbolj primerno orodje za to je rahljalnik na tri roge, z njim lahko tla prerahljamo, ne da bi ranili korenine.

Prerahljajte tudi zemljo okoli korenin zimske solate, motovilca, blitve in špinače. Tako rahljanje je hkrati tudi gnojenje, saj z zrakom prebudimo mikroorganizme. Ti bodo pričeli razgrajevati organske snovi v zemlji, s tem bodo rastline dobile hranila, gnojenje tako ni potrebno. Šele po takem okopavanju lahko del gredice z zimsko solato tudi pokrijete. Pokrivanje neokopanih rastlin skoraj nima smisla, saj bodo robovi listov rumeneli, rastline pa bodo v taki zračni vlagi, kot je zdaj, gnile. Če imate doma odveč kaj hrena ali pa celo njegovih od lani posušenih listov, lahko naredite pripravek, s katerim zalijete solato, predvsem solato v rastlinjaku. Tak pripravek preprečuje gnitje.

Manjše je boljše

V razmerah, ko zemlja še ni dovolj ogreta za direktne setve na prosto, svetujem, da posadite čim več vrtnin kot sadik. Seveda bodo plodovke vsaj še mesec dni počakale, marsikaj pa že lahko posadite. Pri nas se je razpaslo mnenje, da se ne sadi majhnih sadik, češ da se ne bodo prijele. To seveda ni res. Bolje se presadijo manjše rastline. V spodnji tabeli najdete idealno velikost sadik za presajanje.

Rahljanje je hkrati tudi gnojenje

Mogoče ste presenečeni, a to so rezultati številnih poskusov v Izraelu. Menim, da so res lahko nekoliko večje, saj bo tako majhne težko celo najti. Pa vendarle naj ne bodo prevelike.

Pomembno je tudi, da je sadika čokata, z enakomerno obarvanimi listi, da nima velikih razdalj med posameznimi kolenci. Barva sadike ni vedno najbolj merodajna, saj imajo paprike z rumenimi, svetlimi plodovi tudi svetlejše liste in je to treba vedeti. Sadike naših glavnatih solat (leda, ljubljanska ledenka) imajo vedno dolge liste in rozete niso zbite. Tukaj ne gre za pretegnjene sadike, to je lastnost sorte. Zato se ne ustrašite, saj so videti poleg sadik rozetastih kristalk slabo. A okus lede se ne more primerjati z okusom rozetastih kristalk. Nekatere sorte bučk imajo na listih trikotne, bele lise. Te niso znak bolezni, ampak ponovno sortna značilnost. Zato je pri izboru sadik treba poznati tudi nekaj sortnih lastnosti.

Dobro je, da pogledamo tudi korenine v lončku. Te morajo enakomerno preraščati celoten volumen lončka, ne smejo biti nekje bolj goste, biti morajo čim bolj bele barve. Rumenkaste barve že pomenijo, da so sadike zastarane in s tem manj kvalitetne.

Dela je torej že veliko, a za dolgoročno zdrav vrt je vseeno najbolj pomembno to, da se na zemlji ne dela, dokler se prst oprijema orodja in obutve. Letos se urimo v potrpežljivosti.


Miša Pušenjak, vecer.com


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

http://www.seniorji.info/Aprila_je_na_vrtu_manjse_boljse