(FOTO in VIDEO) Izredne razmere: Tako je snežna pravljica zasula Evropo

D.Ži, 11.1.2019
epa

Zima, ki se je bodo v Avstriji, Nemčiji, Švici pa tudi Srbiji še dolgo spominjali.

Zimska pravljica bi bilo precej cinično poimenovanje tega, kar v teh dneh doživljajo evropske države, ki jih je prekrila, no, bolj zasula debela snežna odeja. Še danes naj bi snežilo, napoved, ki je prav nič niso veseli v Avstriji, kjer se še dodatno povečuje nevarnost snežnih plazov. V avstrijski zvezni deželi Spodnja Avstrija so do nadaljnjega zaprta nekatera smučišča.

Pogrešajo smučarje. Zaradi velike nevarnosti plazov so med drugim zaprta smučišča Hochkar, Lackenhof na gori Ötscher, ter smučišča na gori Gemeindealpe. Prav tako je zaprto smučišče Maiszinken - Lunz am See. Poleg nevarnosti plazov na nekaterih smučiščih in cestah, ki vodijo do njih, težave povzročajo podrta drevesa.

Na Solnograškem je zaradi debele snežne odeje brez elektrike ostalo okoli 9000 gospodinjstev. V Zgornji Avstriji je včeraj moralo najmanj 17 šol zaradi močnega sneženja zapreti vrata. Danes naj bi snežilo še na Predarlskem, na severu Tirolske, Solnograškem, na severozahodu Štajerske ter Alpah v deželah Zgornja in Spodnja Avstrija.

Zapadlo naj bi do pol metra novega snega. Sneženje naj bi se nadaljevalo ponekod tudi do ponedeljka. Takšne količine snega, kot jim je tokrat priča Avstrija, so samo vsakih 30 do 100 let. Snežne razmere negativno vplivajo tudi na turizem na prizadetih območjih, kjer prihaja do preklicev ali preložitev rezervacij na kasnejše mesece ali prihodnje leto.

Sneg še vedno povzroča težava tudi prebivalcem nemške zvezne dežele Bavarska. 

V Švici so se medtem razmere umirile. Kljub temu za osrednjo in vzhodno Švico še vedno velja druga najvišja stopnja nevarnosti pred snežnimi plazovi. V Davosu, kjer bo konec januarja Svetovni gospodarski forum, je doslej zapadlo do 60 centimetrov snega. Na prelazu Schwägalp na vzhodu Švice je snežni plaz zadel hotelsko restavracijo, pri čemer je bilo poškodovanih več ljudi.

Sneg povzroča težave tudi v večjem delu Srbije. Največ težav je zaradi zasneženih cest v prometu. Največ snega je zapadlo na območju Nove Varoši, Prijepolja, Novega Pazarja, Sjenice, Tutina in Ivanjice. Po napovedih srbskih vremenoslovcev naj bi se sneženje danes popoldne v večjem delu Srbije postopoma umirilo, izjema bo sever države. Konec tedna pričakujejo tudi razjasnitev. Najvišje dnevne temperature naj bi bile danes od minus dve do dve stopinje Celzija.

Anketa

Ali podpirate predlog za postopni dvig meje za starostno upokojitev z zdajšnjih 65 na 67 let, kar naj bi dosegli do leta 2034?

Sudoku