Dom za starejše v Gornji Radgoni: "Le volja mora biti, pa vse gre"

Vida Toš, 15.2.2019
Nataša Juhnov

Svetel, odprt in topel sredi Trat dom živi enajsto leto. Ne le polno zaseden, ampak tudi poln aktivnosti za stanovalce.

Ko sva se s fotoreporterko skupaj z direktorjem vzpenjali v prvo nadstropje doma za starejše v Gornji Radgoni, je že na stopnice do naju priplavala - glasba. "Ne reci nikdar, da nisi ljubila me, ne reci …" Pokukali sva v prostor, od koder je prihajala glasba, in le malo je manjkalo, da bi zaplesali še midve. Pravzaprav bi, a sva bili - v službi. Tako kot delovni terapevt Matjaž Zupanc, ki je iz plesnega objema v tistem trenutku izpustil soplesalko in k plesu povabil drugo, prelepo srebrnolaso gospo, ki je do takrat migala kar sama; tako, da se je naslanjala na hojico. Silva Hrnčič, ki se je v gornjeradgonski dom starejših iz Zgornje Kungote priselila šele pred dnevi, je plesala, da je bila rdeča v lica: "Ples me oživi, težko to razložim; od nekdaj že, od malega. In to kakršnakoli zvrst glasbe; narodno-zabavna, disko, vseeno mi je, plešem vse. Sem pač kmečko dekle." Drugače, pravi Silva, ki je v domu očitno takoj odkrila, da lahko pleše, se šele privaja, ampak ji je všeč, tako da ne pričakuje težav: "Ne, k pevskemu zboru pa ne bom šla, ker nisem za petje. Za ples pa, gotovo bom še kakšno drugo aktivnost našla."

image
Nataša Juhnov Marjan Žula, direktor Doma starejših občanov Gornja Radgona

Na stara leta še bolj potrebujemo družbo

Tega, kot pravi direktor Doma starejših občanov Gornja Radona, Marjan Žula, v njihovem domu ne manjka: "Poleg pevskega zbora, kjer pojejo že skoraj čisto od odprtja doma, imamo tudi ustvarjalne delavnice, molilno skupino, bralni ali literarni krožek, telovadbo, skupino za prehrano, stanovalci lahko delajo na našem vrtičku z visokimi gredami … Skrbimo za to, da si lahko naši stanovalci zapolnijo tisti svoj čas, ki mu rečejo prosti, saj v domu vseeno veljajo neke obveznosti in neki red." Direktor dodaja, da so vzpostavili zelo dobro sodelovanje z okoljem: "V dom prihajajo številni prostovoljci, društva, organizacije iz bližnje in daljne okolice, izjemno dobro sodelujemo tudi z vrtcem Manka Golarja Gornja Radgona. Otroci pridejo in skupaj z našimi stanovalci delajo marsikaj - od peke piškotov in ustvarjanja ob najrazličnejših praznikih; gostujejo tudi z najrazličnejšimi predstavami. Odprti smo za čisto vse in naš dom živi povezan z okoljem."

image
Nataša Juhnov Silva Hrnčič obožuje ples.

V domu v Gornji Radgoni je 150 postelj, zdaj so že vse pod koncesijo; do lani, ko jim je ministrstvo podelilo še preostale koncesije, pa jih je bilo 132 s koncesijo, preostale so bile brez. Pri tem je enoposteljnih sob nekaj več kot 40, preostale so dvoposteljne. Direktor pravi, da je dobro leto dni, odkar imajo tudi čakalno vrsto za bivanje v domu: "Trenutno jih čaka kar več sto, ki bi želeli priti k nam; v Ljubljani in Mariboru pa so take vrste že nekaj časa običajne." Večina stanovalcev doma prihaja iz gornjeradgonske upravne enote, na začetku pa, pravi direktor, ni bilo tako: "Večina prvih stanovalcev je bila iz mestnih okolij, zdaj se to spreminja. Kajti - čeprav si je Radgona dom želela in si zanj prizadevala že dalj časa, preden so ga sploh začeli graditi, je to tako okolje, od koder si prebivalci niso ravno želeli iti v dom. Tu je še močno živo prepričanje iz preteklosti, ko so bili domovi neke vrste hiralnice; rekli so jim tudi 'predjamski grad'. Jaz pa rečem - tudi doma človek umre, ko že vsi govorijo, da je dom, kot je naš, za večino zadnja postaja. Ampak, glejte, tudi doma je zadnja postaja, temu ne more uiti nihče od nas. Je pa pri nas prav gotovo ta zadnja postaja, če jo že tako imenujemo, bolj kakovostna, kot če bi človek doma živel - sam. Vsi smo socialna bitja in potrebujemo družbo; na stara leta še bolj kot prej."

image
Nataša Juhnov Dom je svetel, odprt in topel.

Dom je v prekrasnem okolju

Dom v mestu ob Muri je medtem že dosegel "najstništvo". Lani so praznovali deset let, odkar so ga odprli. Žula: "Spomnim se, da smo dom zelo hitro napolnili; v nasprotju s pričakovanji. Ker so v tistem času primerljivi domovi potrebovali kar pol leta, da so se napolnili. Mi pa smo to zmogli še prej kot v treh mesecih; naša takratna strokovna vodja Jožica Šemnički je imela namreč za sabo že kar nekaj kilometrine pri delu v domovih za starejše in je precej pripomogla k zapolnitvi naših kapacitet."

Že od začetka je v domu Milena Svetec, ki je prej živela v Zbigovcih in je njegova oskrbovanka enajsto leto: "Ne, sploh se ni bilo težko navaditi, saj sem se sama odločila, da grem v dom. Stara sem bila 78 let in sem rekla, zdaj je pa dovolj domačega. Sicer je bil odhod od hiše težak - ne toliko zame, ker sem se odločila tako, ampak za tiste, ki so ostali doma. A odnosi so še vedno dobri, doma sem ob vsakem prazniku in dogodku; poleg tega dom ni daleč, telefoni so, pokličemo se, če je treba, vsak dan. V domu mi je všeč vse - povsem zadovoljna sem v vseh pogledih. Z nego, s tem, da se imamo kam dati, potrebno je le malo volje, da se nekam vključiš, v katero od dejavnosti ali krožkov. Le volje ne smeš izgubiti, pa vse gre."

image
Nataša Juhnov Ob glasbi redko kdo ostane ravnodušen, sploh pa ne pri miru; nekaj te kar potegne in treba je zaplesati.

Terezija Horvat je v domu tretje leto, v Gornjo Radgono se je priselila iz Ljubljane: "Ker je bil sin že tu v domu, sem se odločila, da bom tudi jaz šla sem in si bova delala družbo. Všeč mi je bilo vse - okolica, dom, zaposleni, uprava … vsi so prijazni. Pritegnilo me je tudi to, da je dom v prekrasnem okolju, ker Ljubljana je Ljubljana in so vsi domovi za starejše na cesti. Tako, kot je tukaj, je malo kje. Poleg tega je ta dom poln vsebin in jaz nikoli nimam časa, niti prostega časa. Zjutraj je takoj, recimo, telovadba, po zajtrku ob kavi potračkamo, gremo v delavnice, pa je že kosilo. Popoldan si po počitku spet kaj izmislimo, tako da - kdor si hoče najti delo ali zaposlitev, si jo najde." Drugače, pravi Terezija, je nujen del njenega življenja telovadba: "Moram migati, telovadba mi prinese življenje. Poleg tega ob telovadbi razmišljam o tem, kar delam; ne mislim na druge stvari. Je ena taka krasna meditacija."

Anketa

Kolikokrat tedensko uživate meso?

Sudoku