Cene na mariborski tržnici: Koliko stanejo zvončki

Barbara Bradač, 15.2.2019
Andrej Petelinšek

Ponudba domačega sadja in zelenjave je letnemu času primerna: krompir, kislo zelje, kisla repa, radič, jabolka, med, jajca ...

Prvi zvončki so že pokukali na dan. "Okoli naše hiše je vse belo od zvončkov. Tako so se razmnožili, da ne moreš verjeti. Iz ene čebulice zvončka naslednje leto že zrasteta dve, nato tri, pet ..." je povedal Martin Petrena s Ptuja, ki te dni na osrednji mariborski tržnici prodaja zvončke, take z drobnimi čebulicami posajene v lončkih in šopke. Evro in pol ima ceno. "Neverjetno, kako hitro so letos prišli iz zemlje. Pa saj vidite, kako toplo je. Prava pomlad," je še pojasnil Petrena, ki našteva, da cvetita že jetrnik in trobentice, narcise so pa tik pred cvetenjem. V Sloveniji raste ena sama vrsta iz rodu navadnih zvončkov, to je navadni mali zvonček, ki je splošno razširjen. Zvončki so sicer v naravi zaščiteni in so na seznamu zavarovanih vrst v Sloveniji.

Petrena ima na prodajni mizi tudi različne čaje. Materina dušica, rman, plahtica, melisa, šatraj, slez, preslica, žajbelj in še kaj, po dva evra in pol do tri stane vrečka s petimi dekagrami. Zaloge gredo, skupaj z iztekom zime, proti koncu. "Od mladih nog me je to zanimalo, samo sem se izučil za zidarja in sem v tem poklicu delal 40 let, največ časa v Nemčiji. Sedaj pa, ko sem upokojen, se lahko ukvarjam z nabiranjem zelišč in zeliščarstvom," je pojasnil Petrena.

Sicer je ponudba domačega sadja in zelenjave letnemu času primerna: krompir, kislo zelje, kisla repa, radič, jabolka, med, jajca ... Med zanimivejšimi domačimi izdelki je namaz iz medu in lešnikov. Sedem evrov stane 400-gramski kozarec. Pa tudi zmlete čebulice čemaža z oljčnim oljem (3 evre), ki so precej ostra začimba. Za barvitejšo ponudbo sadja in zelenjave na tržnici na Vodnikovem trgu poskrbijo prodajalci zelenjave iz uvoza, največ iz Italije in Hrvaške. Za mladi krompir iz Italije odštejete tri evre, za rdeče redkvice pa en evro.

Anketa

Kolikokrat tedensko uživate meso?

Sudoku