pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Zvin ali zlom gležnja?
četrtek, 24.8.2017
         

Nesreča nikoli ne počiva in pripeti se lahko tudi pri brezskrbnem uživanju na morju ali v hribih. Marsikatero poškodbo lahko v hribih preprečimo z ustrezno obutvijo. Če pademo in sumimo, da smo si zvili gleženj, je treba mesto zvina imobilizirati, poviti z dolgoelastičnim povojem, nogo pa dvigniti, saj se s tem zmanjšuje oteklina.

  

Lažje poškodbe so poleti pogoste, veliko se jih zgodi v hribih, zdravnica Nena Kopčavar Guček opozarja tudi na poškodbe zaradi padca pri hoji po morski obali. Pri zvinu je najbolj učinkovito, če mesto zvina povijemo z elastičnim povojem, ga hladimo, nogo pa dvignemo. Manjše rane je treba sterilno pokriti in poviti.

V hribih so pogoste lažje poškodbe bodisi zaradi neprimerne opreme in obutve pohodnikov bodisi zaradi nezadostne pripravljenosti. "Čevlji za hojo v hribe morajo obvezno pokriti tudi gležnje in naj ne bodo novi, saj taki zelo radi ožulijo. Treba jih je počasi uhoditi doma," svetuje Kopčavar Gučkova. Zvini in padci so pogosti tudi pri hoji po vlažnih kamnih na morski obali, zlasti če so poraščeni z algami in zato spolzki.

Zvin ali zlom?


Če pademo in sumimo, da smo si zvili sklep, najpogosteje gre za gleženj, je po besedah zdravnice treba mesto zvina imobilizirati, poviti z dolgoelastičnim povojem, nogo pa dvigniti, saj se s tem zmanjšuje oteklina. Priporočljivo je tudi hladiti, lahko tudi skozi povoj z gel vrečicami. Lahko tudi zdrobimo led in ga damo v plastično vrečko ter tako naredimo obkladek.

  

Po besedah Kopčavar Gučkove je včasih pri poškodbi gležnja zelo težko ločiti med zvinom in zlomom. "Če nismo prepričani, je bolje obiskati zdravnika. Poznamo več stopenj zvinov, lahko je to samo blaga oteklina, lahko se pojavi modrina, lahko je otekel cel gleženj," je pojasnila.

Če gre za poškodbo pri starejši osebi, zlasti ženski, kjer je večja pojavnost osteoporoze, je možnost, da gre za zlom, večja kot pri mladi osebi, pojasnjuje zdravnica. Več nam lahko pove tudi to, kako je prišlo do poškodbe. "Če na primer na vlažni površini stopimo malo postrani, je verjetnost zvina večja kot pa če smo skočili z visoke stopnice in pri tem z vso težo nerodno stopili. V tem primeru je večja verjetnost, da je prišlo do zloma," je dejala. Na vsak način pa je treba k zdravniku takrat, ko je prisotna huda bolečina, ki ne mine in če oseba ne more obremeniti noge.

Večje rane naj pogleda zdravnik

  

Reševalec in inštruktor prve pomoči pri Rdečem križu Slovenije Janez Kramar je pojasnil, da v primeru ran mesta poškodbe ne mažemo z mazili, pač pa ga sterilno pokrijemo in obvijemo ter se posvetujemo z zdravnikom. Umazane odrgnine ali ugriznine pa po njegovih besedah izpiramo z vodo ter se po potrebi prav tako posvetujemo z zdravnikom.

Večja pozornost pa je potrebna takrat, ko rane zelo krvavijo. Takrat je treba najprej zaustaviti krvavitev, tako da pritisnemo na rano in naredimo kompresijsko obvezo ali prevezo uda. "To pomeni, da nad rano, pri kateri ne uspemo zaustaviti krvavitve, zavežemo trikotno ruto, nato pa okrog zavrtimo palčko in tako stisnemo žilo, da ne krvavi več," je opisal. Ob večji krvavitvi je treba poklicati reševalce, vsako večjo rano pa mora pogledati zdravnik, je še poudaril ob tem.


24ur.com


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Zapleti pri topih poškodbah trupa
Crush sindrom - zmečkaninski sindrom je nevaren zaplet pri topih poškodbah udov, trupa, ko je krvni obtok moten.
nedelja, 28.5.2017
 
  Fizioterapija - zdravljenje bolezni ali poškodb in njihovih posledic
Razvila se je kot pomembna zdravstvena disciplina. 
nedelja, 21.5.2017
 
  Zdravljenje poškodb na prstih rok ali nog
Oskrba ran, ki je bila včasih dolgotrajna in zapletena...
sreda, 27.7.2016
 
  Razbremenite stopalo po posegu
Posebna obutev omogoča, da po operaciji stopala ne ostanete priklenjeni na posteljo.
sreda, 1.3.2017
 
  Svetovalni servis: Padci, poškodbe in rehabilitacija
O poškodbah in možnostih rehabilitacije.
petek, 19.5.2017
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Kam se poleti odpravite na oddih?
  Na slovensko obalo
  Na Hrvaško
  V toplice
  V hribe
  Obiščem tujo državo
   
Št. glasov 109