pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Zmerna količina kave ohranja čiste arterije
nedelja, 7.1.2018
         


Korejski znanstveniki na podlagi svojih raziskav ocenjujejo, da lahko nekaj skodelic kave dnevno pomaga v boju proti zamašenim arterijam, ki so sicer dejavnik tveganja za srčne bolezni.

  
V svoji raziskavi so preučili 25.000 moških in žensk, ki so opravili rutinske zdravstvene preglede, in na podlagi njihovih zdravstvenih slik zaključili, da imajo zaposleni, ki spijejo tri do pet skodelic kave na dan, manj možnosti za razvoj zgodnjih znakov srčnih bolezni. Njihovi izsledki, o katerih so poročali v medicinski reviji Heart, so znova razplamteli debate o tem, ali je pitje kave koristno. O tem namreč obstajajo različne domneve: nekatere študije pitje kave povezujejo s tveganji za srčne bolezni, kot so visok krvni tlak in povišan holesterol, medtem ko druge navajajo, da lahko pitje kave do določene mere ščiti srce, poroča BBC.

Korejski znanstveniki so v študiji preučevali rentgenske izvide, da so ocenjevali zdravje srca, predvsem pa so preučevali stanje koronarnih arterij. Pri razvoju koronarnih srčnih bolezni se namreč koronarne arterije postopno zamašijo. Raziskovalci so iskali predvsem sledi kalcija na stenah žil v arterijah, ki so prvi znak, da se razvija bolezen. Študija je pokazala, da nihče od zaposlenih ni imel neposrednih znakov srčne bolezni, vendar pa so pri več kot desetini našli vidne sledi kalcija.

Pomembna je zmerna količina kave
Te izsledke so primerjali s poročili zaposlenih o njihovem dnevnem pitju kave, upoštevali pa so tudi druge dejavnike tveganja za razvoj srčnih bolezni, kot so kajenje, redna telesna vadba in družinska zgodovina srčnih bolezni. Analiza je pokazala, da imajo tisti, ki vsak dan spijejo nekaj skodelic kave, manj možnosti za nabiranje kalcija v koronarnih žilah, kot tisti, ki spijejo več kave, in tisti, ki je sploh ne pijejo. Ključna je torej zmerna količina popite kave.

Avtorji študije so glede dozdajšnjih izsledkov trezno dejali, da so potrebne še nadaljnje raziskave, ki bodo omogočile jasno razlago povezave med razvojem bolezni in učinkom kave. "Čeprav ta študija kaže na možno povezavo med uživanjem kave in nižjim tveganjem za zamašitev arterij, pa bo potrebnih še več raziskav, da bi ta dognanja potrdili in razumeli pomen," se strinja Victoria Taylor iz britanske fundacije za srce, in ob tem opozarja, da je treba upoštevati življenjski stil.


Vir: RTV SLO
Foto: splet


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Kava ima številne uporabne lastnosti
Vsako jutro vas prebudi in pravega klepeta si brez nje ne predstavljate. A kava ni zgolj dišeči krepčilni napitek!
sobota, 24.12.2016
 
  Koliko kalorij ima skodelica kave?
Skodelica kave brez dodatkov  pripravljena iz 5 gramov mlete pražene kave, ima okoli 7,5 kcal.
petek, 17.2.2017
 
  Kadite? Zaradi tega si morda želite še več kave.
Povezava ni potrjena.
sobota, 6.5.2017
 
  Recept za odličen sadni kolač
Tokrat je bilo na programu pečenje sadnega kolača (60 dkg ostre moke, 40 dkg gladke moke, 25 dkg skute ...
sobota, 28.9.2013
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Kaj naredite z ostanki hrane?
  Zavržem jih.
  Pojem jih kasneje.
  Iz njih pripravim novo jed.
  Obroke načrtujem tako, da hrana ne ostaja.
  Z njimi nahranim živali.
   
Št. glasov 51