pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
ZPS: Tržni pregled naravnih mineralnih vod
torek, 23.5.2017
         

Na naših policah je pestra ponudba naravnih mineralnih vod, poleg dobro znanih domačih se ponudba bogati s številnimi tujimi naravnimi mineralnimi vodami. V vsakem gospodinjstvu imamo na voljo vodo iz pipe, je sploh smiselno kupovati dražjo naravno mineralno vodo, res vsebuje veliko mineralov? Kot so ugotovili na ZPS, vsaka mineralna voda ne vsebuje več  mineralov v primerjavi z vodo iz pipe. Pitna voda v Ljubljani npr. v povprečju vsebuje 428 mg/l raztopljenih mineralnih snovi, kar je več kot v 5ih izmed 19ih v okviru tržnega pregleda analiziranih mineralnih vod.

Ob pregledu 19 naravnih mineralnih vod, 11 z dodanim ogljikovim dioksidom (gazirane) in 8 brez ogljikovega dioksida (negazirane) so na ZPS ugotovili, da so med mineralnimi vodami precejšnje razlike, tako glede vsebnosti mineralnih snovi kot tudi cene. Cena izbranih mineralnih vod se je gibala od 0,10 do 5,30 evra/liter, vsebnost mineralnih snovi pa od 182 do 13.055 mg/liter. In prav najdražja je vsebovala najmanj mineralov.

Najbolj pogosti minerali v naravni mineralni vodi

Naravne mineralne vode vsebujejo nabite delce v raztopljeni obliki. Vsebnost mineralov je odvisna od geoloških pogojev. »Najpomembnejši pozitivno nabiti delci (kationi) so natrij (Na+), kalij (K+), kalcij (Ca2+) in magnezij (Mg2+), najpomembnejši negativno nabiti delci (anioni) pa klorid (Cl-), hidrogenkarbonat  (HCO3-) in sulfat (SO42-),« poudarja Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Nasvet ZPS: Bistvo je zadostiti potrebo po vodi

  1. Nekatere mineralne vode res vsebujejo veliko mineralnih snovi, a kljub temu je glavna naloga naravne mineralne vode, da nas oskrbi z nujno tekočino, ki je brez kalorij. Ljudje si zagotovimo mineralne snovi predvsem s hrano, saj samo z vodo ne moremo zadostiti dnevnim potrebam po mineralih.

  2. Za potešitev potreb po vodi lahko mirno pijemo pitno vodo iz pipe, ki je cenovno dostopnejša in stane od 0,4 centa na liter. Prednost vode iz pipe je tudi okoljevarstvena, saj je ni treba polniti, pakirati in transportirati.

  3. Pitje naravne mineralne vode je smiselno predvsem za športnike, ki s potenjem izgubljajo natrij, magnezij in kalij. Mineralne vode, predvsem tiste, ki vsebujejo veliko kalcija, so zanimive tudi za ljudi z laktozno intoleranco. Ljudje, ki imajo težave z zaprtjem, pa lahko posežejo po naravnih mineralnih vodah, v katerih je veliko sulfata.

  4. Voda je del vsakega živega organizma in je izjemno pomembna tudi za človeško telo. Kar dve tretjini našega telesa sestavlja voda. Za pravilno delovanje organizma mora odrasla oseba s pijačo in hrano vnesti v telo dnevno 2 do 3 litre vode.

REZULTATE TESTA si lahko pogledate v spodnjem pdf dokumentu.


Zveza potrošnikov Slovenije


Zveza potrošnikov Slovenije - testi in objave

zelo_velike_razlike_glede_vsebnosti_mineralov_tab.pdf

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  ZPStest: Test prehranskih dopolnil z maščobnimi kislinami omega 3
Brez zavajanja glede vsebnosti maščobnih kislin omega 3.
petek, 7.4.2017
 
  ZPS: Prekinitev zavarovanja?
»Za vas imamo boljšo ponudbo!«
torek, 4.4.2017
 
  ZPS: Cene električne energije in zemeljskega plina v marcu 2017
Marčevski pregled cen!
ponedeljek, 3.4.2017
 
  ZPS test: Parni likalniki in parne postaje
Parna postaja ali likalnik?
torek, 28.3.2017
 
  ZPS: Voda v šunkarici?
Ob rezanju šunkarice sem že večkrat opazil, da se ob prerezu izcedijo kapljice vode. To se mi zdi zelo ...
sreda, 22.3.2017
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Kaj naredite z ostanki hrane?
  Zavržem jih.
  Pojem jih kasneje.
  Iz njih pripravim novo jed.
  Obroke načrtujem tako, da hrana ne ostaja.
  Z njimi nahranim živali.
   
Št. glasov 51