pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Znebite se odvečnih kilogramov z delom na vrtu
 
         

Predstavljamo zdrava živila, ki so dostopna vsem in namige kako smo lahko telesno dejavni.

Po praznikih si zagotovo zaželimo lahkotnejše prehrane. V tokratnem prispevku Športne unije Slovenije, vam predstavljamo tri zdrava živila, s katerimi boste popestrili svoj jedilnik. Grozdje za zdravo kožo, okusna in z antioksidanti bogata bučna semena ter por, zeleno zakladnica vitaminov.
 
Preverite tudi primere zmerne telesne dejavnosti.

Informacije vas bodo razveselile, saj lahko veliko naredite za svoje zdravje že z domačimi opravili in lahkotnimi gibalnimi aktivnostmi.Uživanje grozdja upočasni staranje in kožo varuje pred škodljivimi zunanjimi vplivi. Pomaga pri izboljšanju prekrvavitve, ohranja vlažnost in elastičnost kože. Uživanje grozdja poskrbi tudi za izločanje strupov in pomaga pri odvajanju vode iz telesa.

Če ste med prazniki v potici uživali tudi grozdne jagode v posušeni obliki – rozine, ste tudi v preteklih dneh, ko smo se mnogi verjetno pri hrani rahlo pregrešili, uživali zdrava živila. Rozine imajo pozitiven vpliv na dihalne organe in nam dajejo energijo.

Bučna semena so prava zakladnica zdravja, bogata z antioksidanti in beljakovinami. Vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in drugih fitohtanil, ki pomagajo proti depresiji, krepijo imunski sistem, pomagajo preprečevati osteoporozo, znižujejo raven LDL holesterola in dvigujejo raven HDL holesterola.

Raziskave kažejo, da uživanje bučnih semen zmanjša tveganje za nastanek nekaterih rakavih obolenj, uravnava inzulin in ščiti ledvice.

Bučna semena se uživa cela, najboljša so surova ali rahlo pražena. Lahko jih dodate kosmičem, potresete na vse vrste solat, pred peko jih lahko dodate v krušno testo, v kombinaciji z vaniljevim sladoledom in bučnim oljem pa so enostavna, a odlična sladica za gurmane.

Por, zeleni vitamin skozi vse leto, je zaradi svoje pestre prehranske vrednosti in pozitivnih učinkov na zdravje cenjeno živilo. Vsebuje vitamine, balastne snovi, antioksidante in minerale.

Spada med nizkokalorična živila, ki pospešujejo prebavo, znižujejo koncentracijo slabega holesterola v krvi ter krepijo imunski sistem in nam je dostopen vse leto. Uživamo ga v solatah, juhah, zelenjavnih enolončnicah, rižotah, omakah in zelenjavnih prilogah.

Poleg prehrane je za zdravo telo pomembna tudi redna telesna dejavnost. V spodnji tabeli preverite kako vam že delo na vrtu pomaga vzdrževati telesno pripravljenost.ZDRAVA VADBA

- Vrni se nazaj na ZDRAVA VADBA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Telesna dejavnost je zdravilo, ki upočasni staranje
Telesna dejavnost lahko upočasni ali pa celo odloži staranje.
sreda, 16.3.2016
 
  Zdrava vadba za seniorje s Športno unijo Slovenije
Napoved stalne tedenske rubrike.
torek, 8.3.2016
 
  Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.
Predstavljamo vam vaje s katerimi okrepimo mišice medeničnega dna.
sreda, 23.3.2016
 
 
 
 


 
Save Save