pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Stres doma in na delovnem mestu ter kako ga pogasimo
 
         

Na Forumu Ljubljana v gibanju, ki je ob svetovnem dnevu športa potekal v Športni hiši Ilirija, je dr. Ana Škoberne osvetlila stres, ki nas danes kot nepovabljen gost spremlja skorajda na vsakem koraku. V nadaljevanju nekaj koristnih poudarkov dr. Škobrnetove. Prepričana je, da smo ljudje navadno samo toliko srečni, kot hočemo biti. Naša sreča je torej odvisna od nas samih. V najhujših situacijah človek vedno ostane sam, zato je pomembno, da posameznik pozna in obvlada določene tehnike spoprijemanja s stresom, ki nam v teh ključnih situacijah pomagajo. Pomembno je tudi, da ugotovimo katere so tiste tehnike, ki nam bodo pomagale, saj določena tehnika ne bo nujno enako učinkovita pri dveh posameznikih. Problem je, ker se tehnik dihanja, kako umriti um in notranje misli, ne učimo.Pri Slovencih je stres v velikem porastu. Simtome stresa zelo hitro želimo pripisati neki drugi bolezni, npr. boreliji. Po posvetu z zdravnikom nas žal kosti še vedno bolijo, zato dr. Škoberne pravi, da bi večini pacientov lahko predpisala zgolj telovadbo in stvari bi se izboljšale.

Stres je vse kar zamaje naše ravnovesje. Ljudje še vedno premalo vemo kaj stres dejansko povzroča v našem telesu. Zato v konkretni situaciji ne znamo kako ravnati, da bi ta ogenj pogasili. Telesna aktivnost kot je aerobna vadba spodbudi srčno žilni sistem, pri tem se sproščajo pravilni hormoni. Da se ustrezno soočimo z nemirom, strahom in zaskrbljenostjo pa je potrebno vključiti tudi možgane.Ko vidimo posameznika v fitnesu, ki zagnano vrti pedala kolesa in gleda v TV, je kot da bi dali robota na kolo, ki nekaj fizično naredi, ni pa povezave z umom, je prepričana Škobrnetova. Pomembno je, da vsak človek spozna svoje telo, na kak način lahko premaguje stresne okoliščine, kako se naše telo odzove pod stresom in tudi kdaj smo pod stresom.

Priučitev tehnik za sproščanje
Tehnik s katerimi lahko posameznik svoje negativne misli in svoje telo prelisiči, torej gre iz negativnega oblaka v pozitivnega, je nešteto. Uspešne tehnike so npr. avtogeni trening, tibetanske vaje, sprehod v gozd, ipd. Tudi počitek na terasi, gledanje v zelenje, sedenje v tišini so uspešne tehnike. Sedenje v tišini je sicer že nadgradnja, za nekatere zelo težko izvedljiva dejavnost, ker ne morejo najti notranjega miru, saj njihova notranja čustva niso umirjena.

Soočanje s stresom poteka od prepoznavanja in soočanja, preko pravilne izbire primerne tehnike. Naš um tudi teži k ravnovesju. Slovenci smo sicer zelo slabi glede pogovora in komunikacije, tudi na delovnem mestu. Zato je nerealno pričakovati, da bo nek zaposleni, ki mu njegov nadrejeni ob osmih zjutraj, torej ob pričetku delovnika, v kratkem sestanku izlije ves svoj gnev, tekom dneva tudi produktiven. Ko direktorji v tujini vidijo, da nekomu pada produktivnost, dajo tega delavca na prisilni dopust, saj ''preteranost'' ne bo obrodila učinkov.

Zgornje situacije zdaj že spontano nakazujejo dejstvo, ki nastopi, ko telo ne zmore več. Takrat nas na to opomni z neko boleznijo. Zato moramo čim bolje spremljati svoje telo in nadzirati misli. Praznjenje hladilnika s slabo prehrano stresa žal ne odžene in tudi preveč spanja telesu bolj škodi kot koristi. Tudi ignoriranje stresa ne pomaga. Študija je pokazala, da ko so se ljudje izpovedali tujcu, ki jim je bil na prvi pogled simpatičen, so se počutili olajšane. Dejstvo je, da se včasih težko pogovorimo s svojcem. Izpoved tujcu pa je lahko po mnenju Škobernetove ''psihoterapija prve klase''.

Danes se veliko ljudi posveča izbiranju dobrih živil pri organiziranju svojega jedilnika. Vendar tudi dobra živila ne presnavljamo enako pod stresom, kot bi jih sicer. Zato tudi če jemo bio, eko, goji jagode in podobna super živila, bo imelo telo od njih bistveno slabši učinek, če ne bomo zmanjšali stresorjev.

Stres niso samo čustvene reakcije, v pozitivnem ali negativnem smislu. Stres je dogajanje celega telesa – sproščanje hormonov, in je neke vrste tudi bolezen. Odzvati se moramo mirno in premišljeno. Slovenci smo taki, da bi šli vsi čez vse. Zgovoren primer so situacije v trgovinah, na cestah ipd.
Naučiti se moramo odzvati se drugače. Mirnost in premišljenost sta še vedno alfa in omega, najboljša načina za soočanje s stresom. Od nas je odvisno katero tehniko bomo izbrali in katera nam bo pomagala. Prepoznavajmo se in v stresnih situacijah preiskušajmo, kaj nam najbolje pomaga.

V hudo stresnih situacijah pa je najbolje, da razbremenimo svoj čustveni odziv. Takrat je najbolje, da se odmaknemo za nekaj metrov, začnemo globoko dihati in telo in um nam bo počasi uspelo umiriti. Dr. Ana Škoberne je zaključila, da se zahteve življenja ne bodo zmajšale, samo naši odzivi nanje so različni.

Če vam je bil članek všeč, ga delite s svojimi bližnjimi in prijatelji,da tudi njim pomaga pri soočanju s stresom.

Naslednjič vam predstavimo sodobno telovadbo, z dr. Majo Pori, kateri gibalni vzorci danes izginjajo in zakaj ima vsak drugi Slovenec težave s hrbtenico.Športna unija Slovenije
Zdravo društvo

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

ZDRAVA VADBA

- Vrni se nazaj na ZDRAVA VADBA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Zdrava vadba za seniorje s Športno unijo Slovenije
Napoved stalne tedenske rubrike.
torek, 8.3.2016
 
  Gibajte za dober namen!
Vabimo vas na humanitarno prireditev 10 krogov za 10 nasmehov.
sreda, 18.5.2016
 
  Brezplačna predavanja strokovnjakov
Kako se starati aktivno in kakovostno, nadzorovanje misli in premagovanje stresa ter brezplačna jutranja vadba.
sreda, 25.5.2016
 
  Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva
Vabljeni tudi na humanitarno prireditev 10 krogov za 10 nasmehov.
torek, 10.5.2016
 
 
 
 


 
Save Save