pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
S hojo do zdravja
 
         

Sončni žarki so v zadnjih tednih predramili naše čute, prav gotovo tudi naravno potrebo po gibanju na svežem zraku. Približujejo se prvomajski prazniki, ko si mnogi organiziramo krajše počitnice. V enem od prejšnjih prispevkov je dr. Miroljub Jakovljević poudaril zanimivo dejstvo, da je telesna dejavnost najbolj poceni zdravilo. Da boste tudi v teh dneh telesno dejavni, smo za vas pripravili krajši prispevek o hoji, eni najbolj enostavnih in varnih oblik športne rekreacije, za katero ne potrebujemo nobenih priprav.

Za še boljše učinke hoje na zdravje v aktivnost vključite palice. Pri nordijski hoji namreč aktiviramo 90 odstotkov mišic našega telesa in tako razgibamo celo telo. Na fotografiji je Špela Strasser, učiteljica nordijske hoje in teka na smučeh ter sodelavka Športne unije Slovenije.

Hoja ponuja možnosti aktivnega druženja, obenem pa predstavlja odlično izhodišče za zahtevnejše športno udejstvovanje. Ker jo lahko prilagodimo našim sposobnostim in telesni pripravljenosti, je primerna gibalna aktivnost za vsa starostna obdobja. Potrebujemo le par udobnih in primernih copat in vremenu primerno obleko.

Ker je to naše naravno gibanje, je tudi najdostopnejši način gibanja in aktivnega druženja, s katerim lahko veliko naredimo tudi za svoje zdravje. Pozitivnih učinkov, ki jih ima redna hoja na naše zdravje, je zares veliko. Pozitivno vpliva na prekrvavitev telesa in naš srčno žilni sistem, krepi vezivno tkivo, pomaga pri oblikovanju in krepitvi mišic ter izboljšuje ravnotežje in držo. Med drugim spodbuja pravilno razporeditev kalcija v kosteh in pomaga graditi kostno maso, kar zmanjšuje verjetnost za razvoj osteoporoze. Tudi zato je hoja še posebej koristna v starosti. Ker pomaga pri pravilnem delovanju pljuč, izboljšuje tudi dihanje.

Redna hoja je odlično sredstvo za hujšanje in vzdrževanje primerne telesne teže, saj spodbuja presnovo, z njo pa poskrbimo tudi za svojo kondicijo, v primerjavi s tekom ali drugimi napornimi aktivnostmi pa je veliko bolj prijazna do sklepov.

Prav tako nezanemarljivi so pozitivni učinki, ki jih ima na naše počutje. Hoja nas krepi in pomirja, izboljšuje razpoloženje ter povečuje delovno storilnost. Po daljši hoji se namreč izločajo hormoni, ki vplivajo na dobro počutje, zato je odlična za sproščanje napetosti. Med hojo so misli bolj jasne, lahko se posvetimo razmišljanju, reševanju težav ali zgolj opazovanju prelepe narave. Pozitivno vpliva tudi na spanec.

Ali veste, da je 28. april svetovni dan varnosti in zdravja pri delu? Naslednjič vam predstavimo načine in pripomočke, ki vam bodo pomagali do boljšega počutja na delovnem mestu. Če niste več v službi, ne skrbite! Koristne nasvete boste lahko prišepnili svojim bližnjim in prijateljem, ki so delovno aktivni in jim dobro počutje zagotovo privoščite.

Članek so pripravili strokovnjaki Športne unije Slovenije.

Nagradna igra


Športna unija Slovenije
Zdravo društvo
ZDRAVA VADBA

- Vrni se nazaj na ZDRAVA VADBA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Telesna dejavnost je zdravilo, ki upočasni staranje
Telesna dejavnost lahko upočasni ali pa celo odloži staranje.
sreda, 16.3.2016
 
  S hojo do zdravja
Predstavljamo preproste napotke in pozitivne učinke hoje na zdravje.
torek, 19.4.2016
 
  Telesna dejavnost – kako začeti
Prisluhnimo duševnemu, telesnemu in socialnemu nivoju pri izbiri telesne dejavnosti.
sobota, 17.3.2018
 
  Zdrava vadba za seniorje s Športno unijo Slovenije
Napoved stalne tedenske rubrike.
torek, 8.3.2016
 
  Znebite se odvečnih kilogramov z delom na vrtu
Predstavljamo zdrava živila, ki so dostopna vsem in namige kako smo lahko telesno dejavni.
četrtek, 8.3.2018
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Kaj naredite z ostanki hrane?
  Zavržem jih.
  Pojem jih kasneje.
  Iz njih pripravim novo jed.
  Obroke načrtujem tako, da hrana ne ostaja.
  Z njimi nahranim živali.
   
Št. glasov 63