seniorji.info - 10 minut za zdravje na delovnem mestu
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
10 minut za zdravje na delovnem mestu
 
         
Številni bralci ste morda še delovno aktivni, zato vam v teh dneh predstavljamo preproste nasvete, kako lahko poskrbimo za svoje zdravje na delovnem mestu. Če niste več delovno aktivni, jih posredujte svojim otrokom in prijateljem, zagotovo jim želite, da se počutijo dobro. Že z 10 minutno vadbo na delovnem mestu namreč lahko odpravimo bolečine v predelu križa, ramenskega obroča in vratu. Te so pri nas najpogostejše težave povezane z zdravjem.

Največ si lahko pomagamo sami. Vzravnajmo se, odročimo roke in pričnimo krožiti z rameni nazaj. Preidimo k vaji kjer izmenično potiskamo ramena in iztegnjene roke nazaj. Že čutite olajšanje v ramenskem obroču? Nadaljujte s preprostimi gimnastičnimi vajami, ki so nazorno prikazane na različnih pripomočkih kot sta namizni koledar in plakat ter hkrati ne zasedejo veliko prostora na vaši delovni mizi.

10 minutna vadba na delovnem mestu vam bo dala elana in volje za premagovanje vsakodnevnih izzivov, počutili se boste bolje in izboljšali svoje zdravje. Tudi šef bo zagotovo opazil več energije in boljšo delovno storilnost. Raziskave so pokazale, da vsak evro, namenjen promociji zdravja na  delovnem  mestu,  delodajalcu prinese od  2,5 do 4,8 EUR zaradi manjših stroškov izostajanja od dela. Vlaganje v zdravje je torej enostavna in dolgoročna naložba od katere nimajo koristi le zaposleni ali organizacija, temveč celotna družba in okolje v katerem posameznik živi, dela in ustvarja.

Dr. Maja Pori iz Fakultete za šport, ki je zasnovala vaje na delovnem mestu opaža, da se odrasli Slovenci spopadamo s slabo močjo mišic na zadnji in zunanji strani stegna, ob lopatici ter na zadnji strani ramen, prav tako pa pozabljamo ohranjati ustrezno gibljivost mišic na sprednji strani kolka in ramenskega obroča, kar posledično lahko vodi do bolečin v križu, vratu ter ramenih. Poudarja, da z vajami vplivamo ravno na te »pozabljene« mišice, saj že 10 minutna vadba lahko zmanjša napetost mišic in pozitivno vpliva na njihovo krepitev.Športna unija Slovenije je v sodelovanju s strokovnjaki iz športne in zdravstvene stroke oblikovala celosten program promocije zdravja na delovnem mestu – Zdravju prijazno podjetje, kjer je glavni poudarek na izvajanju vaj na delovnem mestu oz. 10 minutni vadbi za zdravje.

Vsak dan si lahko pomagate s preprostimi vajami na delovnem mestu, ki so prikazane na različnih pripomočkih. Če boste ob tem vodili še dnevnik zdravja, so rezultati zagotovljeni.

Ostanite v gibanju tudi v prazničnih dneh. Naslednjič pa razglasimo nagrajence nagradne igre in vas povabimo na brezplačni dogodek pred Športno hišo Ilirija v Ljubljani, ki bo ob svetovnem dnevu gibanja, 10. maja!ZDRAVA VADBA

- Vrni se nazaj na ZDRAVA VADBA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  10 minut za zdravje na delovnem mestu
Preproste vaje tudi v delovnem okolju.
sobota, 31.3.2018
 
  Telesna dejavnost je zdravilo, ki upočasni staranje
Telesna dejavnost lahko upočasni ali pa celo odloži staranje.
sreda, 16.3.2016
 
  Telesna dejavnost – kako začeti
Prisluhnimo duševnemu, telesnemu in socialnemu nivoju pri izbiri telesne dejavnosti.
sobota, 17.3.2018
 
  S hojo do zdravja
Predstavljamo preproste napotke in pozitivne učinke hoje na zdravje.
torek, 19.4.2016
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 32