pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Zakaj oprano perilo smrdi?
nedelja, 14.1.2018
         
Kje tiči vzrok za neprijeten vonj opranega perila? Neprijeten vonj lahko povzroča uporaba samo tekočih pralnih sredstev in nizkih temperatur pranja, pretirana uporaba mehčalnih sredstev za perilo (ki se na perilo odlagajo, se ne sperejo), puščanje mokrega perila v bobnu pralnega stroja (več kot dve uri po pranju), slabo očiščen pralni stroj (ki ima tudi sam neprijeten vonj), neredno čiščenje pralnega stroja ter vlažen prostor, v katerem je nameščen pralni stroj.

Med nasveti, kaj storiti, da bi imelo perilo svež vonj po pranju, uporabniki med drugim omenjajo spremembo nastavitve hidrostata, ki uravnava raven vode, saj naj bi bila za smrad kriva premajhna količina vode med pranjem. Mag. Polonca Lesjak iz Gorenjevega razvojno kompetenčnega centra za pralne in sušilne aparate ima glede tega drugačno mnenje: »Za slab vonj perila in pralnega stroja nikakor ni kriv hidrostat ali nižje nastavitve vod za pralni cikel. K slabemu vonju perila in pralnega stroja največ pripomorejo ostanki detergentov in mehčalnih sredstev na perilu ter navade uporabnika (uporaba nizkotemperaturnih programov in uporaba samo tekočih pralnih sredstev).«

Pranje pri visokih temperaturah vsaj enkrat na mesec

Čeprav je danes na skoraj vseh oblačilih navedeno, da se perejo pri 40 stopinjah Celzija, pri Gorenju priporočajo, da pri višjih temperaturah peremo vsaj enkrat na mesec. »Za vse perilo, ki pride v stik s kožo (spodnje perilo, posteljnina, brisače in perilo za dojenčke), priporočamo, da se vedno pere na najvišji temperaturi, saj se na teh programih izvaja poleg kemične tudi termična dezinfekcija. Pri teh temperaturah priporočamo uporabo praškastega detergenta, ki ima v svoji sestavi delce, ki perilo kemično dezinficirajo in povečujejo stopnjo beline,« pravi Polonca Lesjak.

Pralni stroj redno čistimo

Da bi se znebili neprijetnega vonja ali preprečili, da se pojavi, Lesjakova svetuje, da pralni stroj redno čistimo. »Pralni stroj je priporočljivo očistiti enkrat mesečno, z uporabo samočistilnega  programa (če ima aparat to možnost), drugače pa z uporabo programa za bombaž pri 95 °C. Pri uporabi omenjenih pralnih programov je priporočljivo dodati 1 deciliter alkoholnega kisa (kisa za vlaganje) ali praškast detergent. Kis ima tudi dezinfekcijski učinek. Pri uporabi programov za čiščenje pralnega stroja naj bo boben prazen, brez perila,« svetuje sogovornica. Enkrat mesečno je treba očistiti tudi predal dozirne posode: izvlečemo ga in operemo pod tekočo vodo. Prav tako je treba očistiti prostor, v katerega je vstavljen predal, ter meh (gumo med bobnom in odprtino vrat). Na mehu ostane nekaj kapljic vode po vsakem pranju in jih je priporočljivo obrisati do suhega.

Pralni stroj moramo po pranju sprazniti in pustiti vrata ter predal dozirne posode odprta. »Tako omogočimo, da zrak kroži in posuši notranjost pralnega stroja in s tem preprečimo morebitno nastajanje biofilma (posledica je slab vonj notranjosti pralnega stroja), ki potrebuje za svoj nastanek vlažno in toplo okolje,« je še dodala Lesjakova.

Perilo operimo s praškom in kisom

Če smo se neprijetnega vonja v stroju znebili, pa se lahko posvetimo še perilu. »Priporočamo, da perilo, ki že ima neprijeten vonj, operete s kisom - na eno pranje ga lahko dodamo 2 decilitra - in z dodatkom praškastega detergenta (polovično količino) na pralnem programu in temperaturi, ki ga perilo prenese. Kis je dobro vodotopen in se dobro izpere, zato perilo ne bo imelo vonja po kislem,« so še svetovali na Gorenju.

Uporabniki med drugim svetujejo tudi sušenje perila na zraku ali pa v sušilnici, hkrati pa poudarjajo še ločevanje perila: temna oblačila, svetla oblačila, brisače, spodnje perilo … naj se v stroju perejo ločeno. Tudi količina perila, ki jo spravimo v stroj, mora biti manjša, so prepričani uporabniki, sej se le na takšen način lahko lepo obrača, namaka in izpira.

Deloindom

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Mali Pluto je naj lipicanski žrebiček
Igrivo mladost preživlja na kmetiji rejca Milojka Strajnarja v Gorenjah pri Divači, nedaleč od Kobilarne Lipica.
ponedeljek, 24.10.2016
 
  Preverite, kako zaseben je vaš profil na Facebooku
Če niste povsem prepričani, kaj delite s svetovno javnostjo.
petek, 3.11.2017
 
  Islam in spolnost
Odprto, svobodno, brez zavor in nevulgarno o spolnosti.
sreda, 18.1.2017
 
  Dove: Uživajte v čokoladi brez slabe vesti
Oglas, ki spodbuja, da uživate v življenju brez obžalovanj.
sobota, 3.9.2016
 
  Jutranja telovadba: Energijske vaje za dnevno razgibavanje
Serija oddaj za prijetna jutra.
sreda, 9.11.2016
 
 
 
 


 
Save Save