pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Zakaj ni dobro jesti pozno zvečer?
sobota, 11.11.2017
         Se vam morda zvečer, ko se umirite, ali tik pred spanjem zahoče pojesti kaj točno določenega, ali pa nekaj pojeste pred spanjem le iz navade? Pa si pobližje poglejmo, zakaj to dolgoročno ni dobro za nas.

Razlog, se skriva v celičnih strukturah, imenovanih mitohondriji. Njihova naloga je pretvorba energije iz hrane (v prisotnosti kisika ki ga dihamo), v obliko energijsko bogatih molekul ATP (adenozin trifosfat), ki jih lahko uporabijo naše celice.

Naše celice imajo med 100 in 100,000 mitohondrijev (odvisno od tega, kako aktivni smo- bolj smo aktivni, več mitohondrijev imamo, več energije porabimo (višji bazalni metabolizem). Na notranji membrani mitohondrija potekajo serije prenosa elektronov vzdolž dihalne verige, pri čemer elektroni prehajajo iz reducirane oblike (iz hrane), se združijo z vdihanim kisikom in pri tem nastane voda.

Ob tem se prenašajo protoni (pozitivno nabite molekule vodika H+) vzdolž mitohondrijske membrane na ADP (adenozin difosfat, oblika energijsko bogate  molekule) in nastaja ATP- prenašalec energije po telesu.

Glavna težava tega prenosa je, da kak elektron lahko »uide« iz elektronske transportne verige in reagira s kisikom, pri čemer se tvorijo radikalski superoksidi. Slednji so »pobudniki« za nastanek večine prostih radikalov in so mediatorji v številnih oksidacijskih reakcijah. Prosti radikali povzročijo poškodbe maščob v celičnih membranah, beljakovinskih receptorjev, encimov in DNA, kar lahko predčasno uniči mitohondrije.

Prosti radikali so lahko tudi dobri za nas, saj jih potrebujemo za regulacijo celičnih funkcij. Težava nastopi, ker proizvajamo preveč prostih radikalov, ki so vzrok za razvoj številnih bolezni, še posebej za raka.

In kako lahko zmanjšamo tvorbo prostih radikalov?

  •     Prvi način je, da poskrbimo za višji vnos antioksidantov tekom dneva predvsem na račun uživanja obilice surove ali rahlo pokuhane ekološko pridelane sezonske zelenjave. Najbogatejša je zeleno listnata zelenjava (blitva, špinača, radič, …). Kapusnice  (brokoli, kodrolistnati in brstični ohrovt, zelje,…) vsebujejo celo paleto komponent, ki so zaslužene za proti rakavo delovanje. Od sadja je z antioksidanti najbogatejše temno obarvano sadje, še posebej jagodičevje.
  •     Drugi način temelji na zmanjšanju tvorbe prostih radikalov v mitohondrijih. Omejiti moramo »gorivo«, ki ga damo telesu v času, ko energije ne potrebuje neposredno. To je pred in med spanjem.

Če jemo tik pred spanjem, nam »gorivo« ostaja, kar se kaže na način, da naše telo poveča tvorbo energije in elektroni »uhajajo« iz verige. Tej elektroni se povežejo s kisikom in tvorijo proste radikale, ki poškodujejo naš dedni zapis DNA.

Zaključek: Naše telo porabi najmanj energije med spanjem, zato pred spanjem ne jejmo vsaj tri ure, saj odvečno gorivo tik pred spanjem pomeni tvorbo prostih radikalov. Tej poškodujejo naša tkiva, pospešijo staranje in prispevajo k razvoju kroničnih obolenj. Uživanje hrane tik pred spanjem dolgoročno vodi v pridobivanje na teži, četudi zaenkrat nimate težav s kilogrami.

Vir: befit


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Konec brezplačne glasbe z YouTuba
Zaradi kršitve avtorskih pravic številnih glasbenikov.
torek, 7.11.2017
 
  Svetovalni servis: Hujšanje in prenajedanje
Motnje hranjenja uvrščamo med psihične motnje, ki ...
torek, 23.5.2017
 
  Zavestno prehranjevanje zmanjšuje prenajedanje
Kadar nam hrana povzroča težave, je čas za spremembo.
nedelja, 12.7.2015
 
  Klinčki so eni najmočnejših antioksidantov na svetu
Klinčki za zdravljenje ali lajšanje različnih težav.
petek, 29.12.2017
 
 
 
 


 
Save Save