pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Zakaj imajo komarji nekatere raje?
torek, 29.8.2017
         


Kdo bolj privlači komarje?
Komarji pri iskanju "svoje žrtve" uporabljajo voh in vid, ki jim omogočata, da pri človeku zaznajo izdihan ogljikov dioksid, premikanje, kontrast z ozadjem, telesno toploto in vonj znoja, pojasnjuje mlada raziskovalka z Univerze na Primorskem Katja Kalan. Kombinacija teh dejavnikov pa je vzrok, da imajo komarji nekatere raje kot druge.

Komarje tako bolj privabijo večji ljudje kot manjši, saj oddajajo večje količine ogljikovega dioksida (CO2) in so vidnejši. Privlačnejše so jim tudi nosečnice, saj izdihujejo več CO2 kot ostali ljudje.

Prav tako pogosteje pikajo fizično bolj aktivne ljudi, saj jih privlačita vonj po znoju in višja telesna temperatura, in tiste, ki nosijo temnejša oblačila, saj so zaradi večjega kontrastna z ozadjem vidnejši.

Kdaj so komarji aktivni, je odvisno od vrste. "Invazivni komarji so večinoma aktivni v poletnem času, nekatere vrste so bolj aktivne spomladi, druge jeseni. Vse je odvisno od njihovega življenjskega kroga in na kaj je njihov razvoj vezan. Odvisno pa je tudi od tega, kdaj so aktivni njihovi gostitelji," je razložila Kalanova.

Vsi komarji pa so odvisni od vode, saj odlagajo svoja jajčeca na vodo, v bližino vode oziroma tja, kjer bo v bližnji prihodnosti voda. Zato je najboljši način odganjanja komarjev po besedah Kalanove skrb, da v okolici hiše ni stoječe vode.

Kaj komarja najbolj odžene?

  

Pri njihovem odganjanju si lahko med drugim pomagamo tudi z repelenti proti komarjem, ki so lahko sintezne ali naravne vrste. Kot je za pojasnil vodja lekarne Puconci Bojan Madjar, učinek najdlje traja pri repelentih, ki vsebujejo kemijsko spojino, označeno s kratico DEET.

Na voljo pa so tudi številni naravni repelenti. Ti vsebujejo različna eterična olja na primer citronele, sivke, rožmarina, bazilike, timijana, poprove mete, materine dušice in cimeta. Jih je pa treba nanašati večkrat na dan, ker je njihov učinek manjši.

Pri nanosu repelentov na predel obraza je po besedah Madjara potrebno paziti, da ne pridejo v stik z očmi ali usti, saj lahko povzročajo težave. V tem primeru je potrebno oči spirati pod tekočo vodo kar nekaj minut.

Pika jih zelo malo
S krvjo se prehranjujejo samo samice komarjev, saj z njo dobijo beljakovine za razvoj svojih jajčec, je še pojasnila Kalanova. Poleg krvnega obroka pa se samice tako kot samci hranijo s cvetnim nektarjem in drugimi sadnimi tekočinami, saj z njimi dobijo energijo za delovanje. Poleg tega ljudi pika zelo majhno število komarjev. Večina se jih namreč hrani na sesalcih, pticah, tudi dvoživkah in plazilcih.

Vir: 24 ur


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSaveSave

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Domača zaščita pred komarji
Pred komarji in mrčesom se lahko zaščitite tudi z doma pripravljenim repelentom v razpršilu ali na oljni osnovi.
torek, 18.7.2017
 
  Voluhar, polži, mravlje, insekti, ose, sršeni, komarji - informacije
Kako jih odstranimo,  kako se obvarujemo ...?
sobota, 28.5.2016
 
  Piki komarjev, os, čebel - nasveti za zdravljenje
Kako omilimo posledice pikov komarjev, kako ukrepamo, če smo alergični na pike ose ali čebele ...?
ponedeljek, 3.8.2015
 
 
 
 


 
Save Save