seniorji.info - Zabavna dejstva o mačkah
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Zabavna dejstva o mačkah
sobota, 11.11.2017
         
Mačke so najbolj priljubljeni hišni ljubljenčki po svetu. Izredno radi jih imamo na Zahodu, miši pa lovijo po celem svetu. Mačke z ljudmi živijo že več kot 5000 let, priljubljene so bile predvsem med starimi Egipčani, čeprav so njihove ostanke našli v človeških grobovih iz časov pred faraoni. Svojeglave kosmatinke, ki se rade igrajo celo življenje, skrivajo kar nekaj zanimiv dejstev. Jih že poznate?

 • Odrasle mačke spijo od 12 do 16 ur na dan. Mucke spijo še dlje, saj se jim rastni hormon sprošča le med spanjem.

 • V povprečju odrasla mačka tehta od štiri do pet kilogramov. Najtežja mačka na svetu pa je tehtala kar 21 kilogramov. Najmanjša pasma mačk je singapura – odrasla mačka tehta okoli 1,8 kilograma, največja pa je Maine Coon (odrasla mačka tehta okoli 11,3 kilograma).

 • Najbolj priljubljene so perzijke, sledi pasma Maine Coon, na tretjem mestu pa so siamke.

 • Mačke so odlične lovke. Boljše so celo od psov. Njihovo telo in zobje so prilagojeni lovu. Med zasledovanjem plena stopajo tako, da puščajo za sabo čim manjše sledi in so skoraj neslišne. V temi vidijo zelo dobro, saj potrebujejo kar šestkrat manj svetlobe kot ljudje. A hkrati ne vidijo stvari, ki se nahajajo točno pod njihovim nosom in slabo vidijo barve (trava naj bi se jim zdela rdeča).

 • Mačke so najbrž edini sesalci, ki ne okusijo sladkega. To naj bi bila posledica mutacije receptorjev na okus. Ker so pretežno mesojede, jim okus sladkega ne pomeni veliko. »Imajo srečo,« vztraja biokemik Joe Brand. »Že tako imajo izredno slabo kakovost zob.«

 • Mačke imajo najraje, če jih božamo po glavi, licih in bradi. Najslabša točka je, kjer se stikata rep in hrbtenica, saj imajo mačke tam »erogeno cono«. Če jo z božanjem preveč stimuliramo, mački lahko postane neprijetno.

 • Raziskava, objavljena v glasilu Animal Cognition, je potrdila, da mačke vedo, kako jim je ime, a se na klice lastnika pogosto ne odzovejo. Ignoriranje svojih lastnikov je posledica življenja z ljudmi, saj ti mačke niso udomačili tako, da bi jih ubogale (to je naloga psov).

 • Abraham Lincoln je udomačil kar štiri mačke med svojim bivanjem v Beli hiši. Napoleon, Julij Cezar, Charles XI so bili vplivni možje, a je vsem skupen strah pred mačkami. V starem Egiptu so si ljudje v znak žalovanja, če jim je poginila mačka, obrili obrvi. Leta 1888 so na nekem egipčanskem pokopališču odkrili kar 300 tisoč mumij mačk. Vsem so odstranili povoje in jih poslali v kmetom v Anglijo in Združene države Amerike, ki so jih uporabili kot gnojilo. Papež Inocenc VIII je v času Španske inkvizicije mačke označil za zlobne, zato jih je več tisoč pristalo (večinoma skupaj z ženskami) na grmadah. Zaradi iztrebljanja mačk pa se je v mestih povečala populacija podgan, kar je vodilo do izbruha črne kuge.

 • Prva mačka v vesolju je bila  Felicette, doma iz Francije. V vesolje so jo izstrelili leta 1963 in jo opremili z elektrodami, ki so pošiljale podatke nazaj na Zemljo. Felicette je pot v vesolje in nazaj preživela.

 • Noe naj bi Boga prosil, da zaščiti vso hrano, ki jo je spravil na barko. V odgovor je Bog pripravil leva, da je kihnil, in iz nosa je prišla mačka.

 • Ste imeli kdaj občutek, da se mačka pogovarja z vami? Saj se! Mačke proizvajajo do 100 različnih glasov. A komunikacija ne poteka zgolj prek glasov, temveč tudi prek 24 brkov, s katerimi si denimo pomagajo oceniti, ali se bodo spravile v razpoko ali ne.

 • Vsaka mačka ima unikaten vzorec na smrčku. Vzorec je tako unikaten kot človeški prstni odtis.

 • Možgani mačke so bolj podobni človeškim kot pasji možgani. Tako ljudje kot mačke imajo v možganih podobne centre, ki se aktivirajo ob različnih čustvih.

Vir: deloindom


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Turbulenca: Mačke
Domače mačke so človekove sopotnice že zelo dolgo.
sobota, 17.6.2017
 
  Živali nam lahko podaljšajo žviljenje
Osamljenost je eden večjih problemov s katerim se srečujemo v poznih letih. Ljudje smo družabna bitja ...
nedelja, 3.9.2017
 
  Živali in sneg
Oglejte si, kako se živali zabavajo v snegu.
petek, 20.1.2017
 
  Albino živali
Albinizem je genetska bolezen, za katero je značilno pomanjkanje melanina, pigmenta, ki daje barvo koži ...
četrtek, 11.5.2017
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 34