pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Veliko partnerstev temelji na strahu pred samoto
nedelja, 10.12.2017
         

Samice in samci. Ne po lastni krivdi. Po nikogaršnji krivdi. Razmerje zunanjosti in notranjosti se je ujelo.

Dva sama. Samska. Nela Malečkar in Pavle Ravnohrib. Novinarka in igralec. Odkrito o njuni samskosti. Brez otrok in brez porok. Je uspeh ne biti samski? Je poraz biti samski? V vaškem okolju morda, pa tudi na Metelkovi. "Randiji so super, na randi greš sam in greš sam tudi domov," je duhovito rekla Nela, ko se je mikrofon ravno ugasnil ...

  

Najprej moraš znati biti sam. Potem se lahko še družiš. Pritakneš h komu ali sprejmeš, da se kdo pritakne k tebi. Malo sreče moraš pri tem tudi imeti, da te dvojina ne požre. Ko se ugnezdijo še mladiči, pa sploh. Fizična bližina se lahko raztegne v opustelo čustveno distanco. Ni vsem dano živeti v kolikor toliko navdihujočem partnerskem odnosu, ni vsem dano ugoditi pričakovanjem po nadaljevanju vrste in priimkov. In kako jim potem teče to, drugačno življenje? V pogovoru z dvema samskima se zdi, kot da je vse v najlepšem redu.

Težko je reči, da sta se sama odločila za ta status. Po moje samskost ni odločitev, ampak situacija v procesu. Nekateri izstopijo iz zveze, ki menda nima prihodnosti, ali pa se nenadoma med njiju prikrade komunikacijski šum, češ, ne razumem, kaj si hotel/a/, želel/a/, pričakoval/a/, strast hlapi in nekdo zvezo zapusti. Odide. Češ, bilo je fajn, preprek pa tudi ravno prav, da moram izstopiti. In se osami. Privoli v to, da je trenutno samski/samska.

  

Drugi pa, takoj, ko se neki odnos konča, želijo iste stavke in izkušnje naslavljati na nekoga drugega. Kar pišejo komu na mejl ali na fb. Kar pokličejo. Kar nekoga, ki naj bi bil po njihovem mnenju trenutno "na voljo". Ali pa ga/jo po kakšni zabavi povabijo še na pijačo in - glej! - onadva že hodita. Kam in kako ne hodita, ne vemo. Izvemo pa, po navadi, koliko časa hodita. Ampak prav iz teh, povsem slučajnih zgodb, ki jih strah pred samskostjo neprenehoma lovi, nastane veliko družin in kakšen otrok. Odločitev je najpogosteje v ženskih rokah in rodilih. Ene se odločijo, druge bremzajo. Tiste, pri petdesetih, se lahko le muzajo ob komplimentih, češ, a moram paziti. Ja, pazite nase vsi, ki se odločate, ko se sprimete.

Ljubiti ne pomeni brezkompromisno iskati družinski azil, da bi kje gnezdili zgolj zato, da ne bi bili samski. Ali zato, da bi se spet nekje poštempljali. Lahko si ukrademo ljubezen, lahko jo preigramo, lahko premišljeno razmišljamo, koliko je kdo star, da lahko vpademo v ta preračunan prostor. Ja, se zgodi. Se dogaja ... In potem se navadimo drug na drugega. Ker smo se pač tako odločili. Še bolj zoprno je, če kdo prepričljivo poflirta, potem ko že zagori, pa potuhnjeno izgine. Vaje v slogu ... Brez stila.

Gledati v umirjen obraz na sosednji blazini, ki ga poljubimo, ne da bi trepnil, ker tega niti ne pričakujemo ... Take samskosti je malo. Veliko več pa je druge, tiste ugnezdene, kamor slučajna sraka ali srakec pritakneta še svojo bilko; in ne malo je tudi takih, ki si, seveda za določen čas, drznejo v lastnem neurju ustvariti gnezdo na sosednjem vrtu. Phaah!

Verjetno sta se veliko poljubljala tudi moja gosta. Danes samska. Neobremenjeno in uspešno svojo samskost vključujeta v družbo Nela Malečkar, novinarka, knjižna urednica pri Mladinski knjigi, in Pavle Ravnohrib, gledališki in filmski igralec, televizijski voditelj.


Prisluhnite pogovoru v oddaji Govori molk


Vir: RTV SLO


Upokojitev in pokojnine 2016 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Novo življenje pri 60-ih
Ali so sanje in čudeži nedosegljivi? Pogovarjali smo se s Snježano Ristić, pri 60-ih se ji je življenje obrnilo na glavo.
petek, 12.4.2013
 
  Spolne navade Slovencev
Odprto, svobodno, brez zavor in nevulgarno o spolnosti.
sreda, 30.11.2016
 
  Pornografija - tema spotike
Odprto, svobodno, brez zavor in nevulgarno o spolnosti.
sreda, 10.8.2016
 
  Odpravimo stereotipe o starejših
Odpraviti je potrebno stereotipe o starejših in graditi vrednote spoštovanja do njihovih izkušenj in modrosti.
četrtek, 22.1.2009
 
  Strast
Kakšne in katere pa so vaše strasti?
ponedeljek, 29.2.2016
 
 
 
 


 
Save Save