pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Slovenija med državami z največjo porabo alkohola
petek, 22.6.2018
         

Podatki kažejo, da Slovenija spada med države z največjo porabo alkohola na posameznega prebivalca. Posledice velike porabe se kažejo tako na zdravju posameznika, ki prekomerno pije alkohol, kot tudi na ravni celotne družbe. S pitjem alkohola naj bi bilo vsako leto povezanih za okoli 234 milijonov evrov različnih stroškov. Zato je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) skupaj s številnimi partnerji vzpostavil projekt za odgovoren odnos do pitja alkohola v Sloveniji, katerega namen je odpraviti oziroma zmanjšati tvegano in škodljivo pitja alkohola v Sloveniji ter s tem zmanjšati negativne posledice na različnih ravneh posameznikovega življenja.

Slovenija skupaj z državami Evropske unije, Norveške in Švice po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, tvori regijo, kjer živijo največji porabniki alkohola na svetu. Poraba je v tej regiji dvakrat višja od svetovnega povprečja. »Slovenija pa izstopa tudi znotraj te regije. V obdobju od leta 2003 do leta 2014 je Slovenija imela višjo porabo alkohola v litrih čistega alkohola na prebivalca, starega najmanj 15 let in več, v primerjavi z omenjeno regijo in tudi v primerjavi z EU. Glede na rezultate raziskave Z zdravjem povezan vedenjski slog v Sloveniji iz leta 2016 narašča tudi odstotek oseb, ki se opijajo enkrat ali trikrat mesečno ali pogosteje, kar je skrb vzbujajoče,« je direktorica NIJZ Nina Pirnat utemeljila potrebo po takšnemu projektu v Sloveniji.

Le skupaj lahko vzpostavimo odgovoren odnos do pitja alkohola 

Na NIJZ so leta 2016 začeli s projektom SOPA, katerega kratice pomenijo Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, in bo trajal do konca leta 2020. Aktivnosti v prihodnjih treh letih bodo potekale na  nacionalni, regionalni in lokalni ravni, saj je za spremembo odnosa do alkohola v družbi potrebno učinkovito delo  s posamezniki, njihovimi svojci in ljudmi na terenu. 

V Sloveniji prevladuje mokra kultura

Vodja projekta SOPA, mag. Tadeja Hočevar z NIJZ, je podrobneje predstavila aktivnosti projekta, ki temelji na uvedbi interdisciplinarnega pristopa k odkrivanju in podpori pri opuščanju tveganega in škodljivega pitja alkohola med odraslimi prebivalci: »Pristop vključuje deležnike iz zdravstvenega in socialnega sektorja in izvajalce, ki vsakodnevno delajo z ranljivi skupinami po Sloveniji in imajo veliko izkušenj s terena. Odnos do pitja alkohola je namreč treba nagovarjati celovito in sistematično, če želimo dolgoročno doseči rezultate in vzpostaviti odgovoren odnos do pitja.'' Kot je dodala, Slovenija spada med t. i. mokre kulture, kjer mnogi pijejo alkoholne pijače, ker jim nudijo užitek, pomenijo družbeno vezivo ter so del takih ali drugačnih praznovanj in pomembnih življenjskih dogodkov: »Prisotna je torej visoka stopnja pitja alkohola, veliko je težav, povezanih s pitjem alkohola, in alkohol je družbeno sprejet. Družba pa znotraj tovrstne kulture tolerira čezmerno pitje in njegove posledice.«Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

 
 
 


 
Save Save