pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Nadstandard? V domovih za starejše dodatno zaračunavajo za kopalnico
sobota, 14.4.2018
         Osnovno ceno domske oskrbe sprejme svet zavoda, potrdi pa ministrstvo. Dodatki za nadstandardni prostor so v rokah zavoda - in pri teh se že leta zapleta.

Na domnevno sporen način obračunavanja nadstandardnih dodatkov v Domu upokojencev Ptuj opozarja Miroslav Muršič iz Miklavža na Dravskem polju. "Moj oče že pet let biva v enoti v Juršincih, z bivanjem v domu, čeprav je zadnja leta nepokreten, je zadovoljen. Oba pa naju motijo računi, saj očetu, ki biva v enoposteljni sobi s kopalnico in sanitarijami, slednje dodatno zaračunavajo. Razumem desetodstotni dodatek za enoposteljno sobo, ne morem pa razumeti, zakaj je potrebno še dodatno plačilo za kopalnico," pojasnjuje Muršič, ki je s pripombami sprva seznanil direktorico doma, zdaj pa še člane sveta. "Seznanil sem tudi ministrstvo za delo, inšpektorat za delo oziroma socialno inšpekcijo. Direktorica je bila opozorjena na domnevne nepravilnosti, ki jih mora odpraviti. Žal se to ne zgodi. Z dvomi sem seznanil tudi računsko sodišče, saj menim, da prihaja do iste napake pri vseh stanovalcih, ki bivajo v eno- in dvoposteljnih sobah in jim zaračunavajo ta dodatek." Ker je bil račun, ki ga je dom septembra lani izdal stanovalcu, v skladu s pravilnikom o oblikovanju cen, ki ga je potrdil svet zavoda, so člani menili, da z njim ni nič narobe in je zaračunan petodstotni dodatek za kopalnico v enoposteljni sobi v skladu s sprejetimi cenovnimi smernicami doma. Muršič plačuje oskrbo III a (26,28 evra na dan), za enoposteljno sobo je dnevno doplačal 1,67 evra, za kopalnico še 0,83 evra dnevno, kar je mesečno blizu 30 evrov. Zadnji račun je znašal blizu 960 evrov, po podražitvi pa bo več kot tisoč evrov.

"Ne gre za samovoljo pri zaračunavanju"

Osnovna cena temelji, tako direktorica doma Jožica Šemnički, na oskrbi I v dvoposteljni sobi s souporabo kopalnice. "Po zadnjem povišanju cene, ki jo je potrdilo tudi ministrstvo, je cena te oskrbe 18,54 evra v vseh ptujskih enotah in 19,96 evra v enoti Koper. Zaračunavamo še za nadstandardni prostor, v kar vključujemo balkon in lastno kopalnico. Za balkon bi lahko zaračunavali petodstotni dodatek, pa smo se odločili za triodstotnega, dodatek za kopalnico znaša pet odstotkov in ne dovoljenih deset," razlaga direktorica. Kot poudarja: "Menim, da ne gre za nikakršno samovoljno zaračunavanja dodatkov za nadstandard, saj ravnamo v skladu s pravilnikom o oblikovanju cen, ki ga je potrdil svet zavoda." Muršič je člane sveta zavoda spomnil, da ta skoraj leto dni ni zaračunaval dodatka za kopalnice. Ogovoril mu je Franc Kodela, član sveta: "Dodatke smo nehali zaračunavati na moj predlog, saj bi v nasprotnem imeli prevelike prihodke. Potem ko smo videli, da se bližamo negativnemu poslovanju, smo nekatere spet uvedli, saj nam to dovoljujejo sprejeti pravilniki."


O dodatkih odločajo sami
Jožica Šemnički, direktorica DU Ptuj: "Cena oskrbe I je oblikovana za dvoposteljno sobo s souporabo sanitarij, vse drugo lahko domovi zaračunamo kot nadstandard. Dodatke bomo zaračunavali tudi v prihodnje. Ceno potrdi svet zavoda, k njej da soglasje MDDSZ, ta pa je osnova za vse dodatke, ki jih potrdi svet doma. Prejšnje vodstvo je zaračunavalo najvišje mogoče dodatke. K dodatkom ne da soglasja MDDSZ. Prepričani smo, da je naše zaračunavanje dodatkov povsem legitimno." Zaradi dvoma o pravilnosti izračuna in zaračunavanja dodatkov za bivalni nadstandard so zadevo odstopili v obravnavo pristojni službi ministrstva, pa odgovarjajo iz socialne inšpekcije.


Potrebno poenotenje o nadstandardu

Da bo treba na ravni vseh socialnih zavodov, v katerih bivajo starejši, poenotiti poglede na to, kaj je nadstandard, je bilo razumeti v razpravi, kaj dosti pa se člani sveta z zaračunavanjem (ne)upravičenih dodatkov niso ukvarjali. So pa več besed namenili finančnemu načrtu, ko naj bi zabeležili dobrih štiri tisoč evrov presežka prihodkov nad odhodki. "Ostajamo med najcenejšimi domovi, saj med 115 zasedamo 108. mesto," pravi Šemničkijeva. Dodaja, da dom s skupaj 700 posteljami v petih enotah beleži 98-odstotno zasedenost. Letošnji prihodki bodo dobrih deset milijonov evrov. Izgubam bodo ubežali tudi na račun višje cene zdravstvene nege, ki se povečuje za 0,76 evra in zdaj znaša 14,25 evra za dan tovrstne oskrbe, pomeni pa to povišanje za 179 tisoč evrov višje prihodke. "Investicije so povezane s preurejanjem večposteljnih sob v eno- ali dvoposteljne, urejamo prostore za mlajše invalide, v Kidričevem moramo menjati tretjino oken, da se izognemo velikim izgubam energije. Še vedno iščemo primerno lokacijo za načrtovane novogradnje, a z vsemi primernimi lokacijami na Ptuju se praviloma zatika," pojasnjuje Šemničkijeva, ki bo nadaljevala pogovore o morebitnem sodelovanju z Občino Markovci.Vir: vecer.com, Slavica Pičerko Peklar


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Podatki o kapacitetah domov in zavodov
Pregled prošenj in prostih mest v domovih za starejše.
petek, 16.2.2018
 
  Zadnji dve leti domovi polno zasedeni
Ali obstaja rešitev?
četrtek, 15.2.2018
 
  Kako preurediti dom za osebe z demenco?
Za lažji prehod iz domačega v novo okolje.
petek, 6.4.2018
 
  Otvoritev Info točke Sobivamo
Vabljeni na otvoritev!
petek, 6.4.2018
 
 
 
 


 
Save Save