pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Na vsako steklenico piva sliko očeta, ki pretepa otroka
sreda, 14.6.2017
         

Nekaj krat sem poskusil; tudi kot mulc, ki misli, da je s čikom v ustih bolj kul. Na srečo se nisem navlekel. Cigarete so mi smrdele takrat in mi še vedno.

  

Danes mi je sicer vsaj na papirju ljubezensko razmerje med kavo in tobakom morda nekako logično, še vedno pa mi ne gre v glavo, zakaj bi si nekdo po nedeljskem kosilu z govejo juho, telečjo pečenko, tenstanim krompirjem in jabolčno čežano okus v ustih uničil s prižgano cigareto. Predvidevam, da je to približno tako, kot se meni med takšnim kosilom prileže kozarec rdečega vina, nekomu tretjemu pa multivitaminski sok in sladica.

Nikomur nič ne očitam, pač, vsakemu svoje. Ne sprejmem pa neke druge plati strupenih razvad, naj gre za tobak, alkohol ali sladkor. Ravnanja države, namreč. Na križ je pribila kadilce. Že pred leti se je odločila, da jim bo prepovedala kajenje v lokalih, pred nekaj tedni je šla še korak dlje in odredila, da je treba na tobačno embalažo natisniti posledice, ki jih prinaša kajenje: izpadli zobje, črna pljuča, krvav robec zaradi pljučnega raka …

Razlog: zdravje državljanov. Argument pa med drugim podatki, ki kažejo, da je petina kadilcev po prejšnji spremembi protitobačne zakonodaje razmišljala o prenehanju kajenja, bolnišnice pa so zabeležile šest odstotni padec hospitalizacij zaradi srčnega infarkta.

Da ne bo nesporazumov, ja, seveda podpiram omejevanje kajenja. Iskreno, kadilci se mi prav nič ne smilijo, ko morajo pozimi po dozo nikotina na mraz.

  

Toda praktično v istem trenutku, ko je padla odločitev o enotni embalaži cigaret, so poslanci odpravili omejitev prodaje alkohola na športnih prireditvah. Torej, ne le, da država ne naredi ničesar, s čimer bi omilila porabo alkohola, pijančevanje še popularizira. Če parafraziram en za lase privlečen argument, ki sem ga slišal med predlagatelji: navijači pridejo na športni dogodek pijani; mar ni bolje, da se ga napijejo na dogodku in ima še klub, ki zadevo organizira, nekaj od tega, kot pa da pred tem pijejo v sosednjem lokalu.

Za vse pretepene otroke, razpadle zakone in uničena življenja jim, kot kaže, ni mar. Tudi za zdravje državljanov, tako čislano krilatico pri omejevanju kajenja, ne. Kljub vsem primerom ciroze jeter in ostalih bolezni, da energije, ki se vloži v posameznika med odvajanjem od alkohola, niti ne omenjam.

Bi morala biti na vseh alkoholnih pijačah embalaža s fotografijo očeta, ki pretepa otroka oziroma soprogo, ali pa slika jeter, ki jih je uničil alkohol? Morda. A tukaj se kmalu ujamemo v zanko, kje postaviti mejo.

  

V Sloveniji je petina prebivalcev predebela – ne bom dosti zgrešil, če rečem, da večina zaradi sladkorja. Kakšne so posledice? Bolezni srca, kap, visok pritisk, sladkorna bolezen, rak …

Bi vas na čokoladah, bonbonih, kokakolah in oranžadah motile fotografije zob, ki jih je uničil karies, ali pa slike predebelih otrok? Zakaj imajo lahko takšno embalažo cigarete, ne pa čokolada? Sladkor ni tako škodljiv kot alkohol in tobak, boste dejali. Pa kaj še! Raziskave kažejo, da sladkor na možgane deluje podobno kot kokain in zato hitro pripelje tudi do odvisnosti.

Ne bom sodil, ali so takšni ukrepi primerni ali ne, je pa dejstvo, da bi morala biti politika države do vseh teh treh "drog" vsaj približno enaka. Je pa diametralno nasprotna. Tobak postaja državni sovražnik številka ena, kmetijski minister dela reklamo teranu, kot da bi bilo od tistih deset primorskih vinarjev odvisno slovensko gospodarstvo, za posledice prekomerne rabe sladkorja pa se vsem gladko …


David Jug, zurnal24.si

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Pasti alkohola
O vzrokih in posledicah čedalje pogostejšega opijanja.
četrtek, 29.12.2016
 
  Zdravi naravni nadomestki sladkorja
Bel sladkor ogroža zdravje. S čim ga lahko nadomestimo?
sreda, 27.12.2017
 
  Svetovalni servis: zobje
Včasih smo menili, da je čas za urejanje zob v mlajših letih, dandanes vidimo tudi precej odraslih z zobnim aparatom.
petek, 18.11.2016
 
  Zgaga - kako moramo jesti?
Idealno je, da bi vsako jutro, ko se zbudimo, najprej šli lulat, nekaj pojedli, se pokakali, da bi imeli urejeno ...
četrtek, 8.6.2017
 
  Dobrodelna prireditev za računalnike
Ljubljanski grad bo danes popoldne gostil dobrodelno prireditev za starejše Ljubljančane - za nov dnevni center.
četrtek, 11.6.2009
 
  Po topel obrok Pod strehco
Na voljo so trije meniji. Približno tretjina obilnih kosil, ki jih pripravijo, je namenjena pomoči potrebnim ljudem.
četrtek, 18.5.2017
 
 
 
 


 
Save Save