pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Na kaj paziti pri opremljanju dnevne sobe?
nedelja, 10.9.2017
         


Okolje, ki vas obkroža, lahko deluje spodbudno in omogoča razvoj, rast in dobro počutje, medtem ko se v napačnem okolju počutite utesnjeno ali ste celo slabovoljni. Pa začnimo v prostoru, kjer se nas večina zadržuje največ časa: v dnevni sobi.

Feng v kitajskem jeziku pomeni veter, šuj pa voda. Pretok teh energij mora biti v prostoru, kjer se družite s prijatelji in družino, kjer se sproščate ali zabavate, nujno omogočen. Tako si lahko kot osnovno vodilo pri opremljanju dnevne vode po sistemu feng šuja predstavljate kot tok vode skozi vašo sobo: bo voda tekla mirno in neprekinjeno ali se bo ustavljala?

Barve sten

Z izborom barv sten se mora strinjati vsa družina, poleg tega pa mora biti ta v skladu z delom hiše, kjer je vaša dnevna soba. Če nimate znanja o uporabi vseh petih elementov v svojem domu, lahko uporabite kompas in se držite nekaj preprostih načel: na severno stran dnevne sobe sodijo modra, vijoličasta in bela barva; na severovzhod, v središče sobe in na vzhod rumena, oker in bež, na južno stran oranžna in zelena, na zahodno in severozahodno pa bela, rumena in oker barva. Vsaj eden od zidov vaše dnevne sobe naj bo v močnejši in živahni barvi, medtem ko naj bodo drugi v nevtralnih odtenkih.

Tla in strop

  

Osnovno načelo urejanja doma po feng šuj principih je čistoča. Ta je nujna za doseganje nemotenega pretoka energij in posledično dobrega počutja. Zato naj bodo tla vaše dnevne sobe predvsem čista. Uporabite lahko les, kamen ali zadnje čase zelo priljubljen laminat. Če se boste odločili, da boste na svoja tla položili preprogo, jo položite od stene do stene. Strop dnevne sobe naj ima čim manj okrasja in naj bo bele barve.

Pohištvo

V dnevni sobi je najpomembnejši element pohištva vaš kavč, ki naj bo zaobljenih linij in pravilno umeščen v prostor. Predvsem naj tisti, ki sedijo na njem, niso s hrbtom obrnjeni proti vratom: vsak, ki je v sobi, mora imeti neoviran pogled do vrat. Pri izboru barve upoštevajte okus vse družine, poleg tega pa lahko kombinirate tudi z barvami sten: če so te svetlejše, uporabite temnejše pohištvo in obratno. Vsekakor vedno stremite k uravnoteženemu prostoru: upoštevajte tudi, da bo v vašem prostoru tudi z barvami zastopan vsak od petih osnovnih elementov.

Izberite udobno pohištvo in se raje odločite za novega kot za rabljenega: zadnje je morda že obremenjeno z negativno energijo.

Omare in knjižne police naj nimajo ostrih robov in naj bodo raje zaprte. Če imate radi odprte knjižne police, pa te do konca napolnite s knjigami in tako preprečite kopičenje negativne energije v praznih kotičkih. Če imate nekaj ljubih stvari, ki bi jih radi razstavili, se lahko odločite tudi za steklene vitrine in vratca.

Kavna mizica, ki je pred vašim kavčem, naj bo raje ovalne oblike, lahko pa izberete tudi pravokotno ali uporabite več manjših miz.

Predvsem pa naj v dnevni sobi ne bo pohištva sredi sobe. Tako rešitev uporabite le, če to resnično potrebujete: če je vaš prostor nepravilnih oblik oziroma ga hočete navidezno razdeliti. Vsaj eden od kavčev oziroma sedežev dnevne sobe naj bo ob zidu: tako bo dajal tistemu, ki sedi na njem, pravo mero občutka varnosti in podpore.

Zabavna elektronika in osvetljava

Zabavna elektronika je dobrodošel element dnevne sobe, tudi če je ta opremljena po načelih feng šuja. V dnevno sobo jih umestite tako, da niso popolnoma v središču pozornosti: ne pozabite, vaša dnevna soba je prostor za druženje in počivanje. Najbolje boste v prostor elektroniko umestili, če jo boste umestili na zahodno, severozahodno ali severno stran sobe.

Zelo pomemben element opreme stanovanja po teh tradicionalnih kitajskih načelih je tudi osvetljava. Če imate le možnost, v svoji dnevni sobi imejte luč s kristali ali si privoščite vsaj manjšo namizno kristalno lučko. Predvsem pa pazite, da v vaši dnevni sobi ne bo slabo osvetljenih temnih kotov. Ti namreč vzbujajo žalost.


dominvrt.si

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Ali dovolj pogosto menjavate posteljnino?
Celice in telesni izločki postanejo problematični, ker ...
nedelja, 27.8.2017
 
  Sivkino razpršilo za osvežitev posteljnine in boljše spanje
Vonj sivke pomaga pri težavah z nespečnostjo ter ...
nedelja, 16.7.2017
 
  Zaščita za posteljo in uporabnika
Posteljna podloga ABSO je kompaktna, sestavljena iz 5 plasti, prva spusti vlago v spodnje plasti in se hitro posuši.
sreda, 28.9.2016
 
  Trendovske zasaditve balkonov
Letošnje leto “moda” balkonskega cvetja narekuje kombinacije ton v tonu. Pri tem gre za družbo rastlin, ki...
nedelja, 12.3.2017
 
  Ideje za odslužena kolesa
Imate doma staro kolo? Nikar ga ne zavrzite!
petek, 21.7.2017
 
 
 
 


 
Save Save