pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
NIJZ: Ni veliko dokazov, da dopolnila za hujšanje delujejo
ponedeljek, 9.5.2016
         

Zelo malo je znanstvenih dokazov, da prehranska dopolnila za hujšanje v resnici delujejo, so opozorili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Nekatera so lahko celo nevarna, so dodali.

  

Številna prehranska dopolnila za izgubljanje teže so draga, nekatera lahko součinkujejo z zdravili, nekaj pa je lahko tudi nevarnih, so zapisali na inštitutu (NIJZ). Zato ljudem, ki razmišljajo, da bi uživali tovrstna prehranska dopolnila, svetujejo, naj se pred tem posvetujejo z zdravnikom. Zlasti to velja za tiste s povišanim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo, boleznimi, povezane s srcem, ali drugimi kroničnimi boleznimi.

V prehranskih dopolnilih, namenjenih hujšanju, namreč najdemo različne sestavine, so zapisali na spletni strani. V njih so zdravilne rastline in njihovi izvlečki, vlaknine ter minerali v različnih količinah in v različnih kombinacijah.

In na NIJZ-ju so ugotovili, da proizvajalci teh dopolnil zelo malo pozornosti namenjajo učinkovitosti in varnosti svojih izdelkov. Študije, s katerimi običajno dokazujejo vpliv na izgubo telesne teže, so opravljene z majhnim številom ljudi, ki sestavino uživajo samo nekaj dni ali tednov. Učinkovitost in varnost izdelkov pa bi lahko dokazali le z raziskavo, zasnovano na večjem številu ljudi, ki predstavljajo vzorec populacije, in bi trajala dalj časa, so še poudarili na inštitutu.


Vir, foto: RTV SLO


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Za vodo iz pipe gostinec zaračuna 2 €
Pred naročilom prej preberite cenik.
ponedeljek, 9.5.2016
 
  Čas za Manco Košir: Lenoba
Kakšno lenobo poznamo?
ponedeljek, 9.5.2016
 
 
 
 


 
Save Save