pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
ZPS: Koencim Q10 – Nujen za življenje, a kje ga je največ?
četrtek, 16.6.2016
         

Nekoč so Q10 imenovali eliksir življenja, nato so nekaj časa mislili, da je to vitamin, danes pa vemo, da koencim Q10 v celicah skoraj vseh živih bitij (z nekaj izjemami od mikroorganizmov do živali in človeka) sodeluje pri biokemičnem procesu pridobivanja energije iz hranil, hkrati pa je tudi antioksidant. Q10 je torej nujen za življenje, a zdravi ljudje ne potrebujejo Q10 v obliki prehranskih dodatkov, zaužijejo ga lahko s pestro prehrano in gibanjem. Na ZPS so pregledali tudi izbrane spletne trgovine, v katerih prodajajo prehranska dopolnila s Q10 in našli vrsto zavajajočih trditev.

Kaj je koencim Q10?

Koencim Q10 se kemijsko uvršča med ubikinone in sodeluje pri okoli 95 odstotkov vseh celičnih procesov pri pridobivanju energije za delo organizma.  »Energija pa ni potrebna samo za delo mišic, pač pa tudi za sintezo potrebnih snovi za rast in obnovo organizma, pa tudi za nevrotransmisijo, transport snovi po organizmu, za vzdrževanje temperature, itd. Koencim Q10 deluje tudi kot antioksidant, pri regeneraciji vitamina E…,« je predstavila širok spekter delovanja v človeškem organizmu Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Človek sintetizira lastni koencim Q10

Narava tako pomembne funkcije za delovanje, rast, obnovo in vzdrževanje celic organov našega telesa ni prepustila naključju, zato se koencim Q10 sintetizira v telesu in le zelo majhno količino ga telo absorbira iz hrane. Znano pa je, da lahko majhno količino koencima Q10 absorbira povrhnjica, kadar ga nanašamo na kožo, na primer s kozmetičnimi izdelki, ki ga vsebujejo. Koencim Q10 je topen v maščobi in netopen v vodi. Zato se iz hrane ali prehranskih dopolnil zelo težko prenese v telo oziroma je njegova biološka uporabnost slaba.

Pa je treba koencim Q10 dodajati v prehrano?

»Priporočenega dnevnega vnosa za koencim Q10 ni, tako kot je to določeno za vitamine in minerale, vendar moramo spomniti, da jih telo ne sintetizira. Uravnotežena in pestra prehrana in zdrav življenjski slog pa značilno pripomoreta k normalni ravni koencima Q10 v telesu. Čim več se gibamo, tem več energije tvorijo naše celice, samodejno uporabljajo Q10 in če je treba, ga sintetizirajo,« poudarja Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: »Zdravi ljudje torej ne potrebujejo Q10 v obliki prehranskih dodatkov, saj s pestro prehrano dobijo vse potrebne »sestavine« za sintezo Q10 v telesu.«

Kje je največ koencima Q10?

Največ koencima Q10 je v srčni mišici, jetrih in ledvicah živali, dober vir so oreški in olja ter maslo, sledijo meso in ribe, sir, nekaj ga je v cvetači in brokoliju, v jajcih in mleku, jabolkih in pomarančah, zelo malo pa ga je v žitih in zelenjavi, vendar ga je nekaj v vsaki celici živih organizmov.

Številne zavajajoče trditve

Na ZPS so pregledali izbrane spletne trgovine, v katerih prodajajo prehranska dopolnila s Q10.  Na nekaterih so opazili kar precej zavajajočih zdravstvenih trditev, kot so: poveča telesna zmogljivost, pomaga v obdobjih okrevanja, povečuje odpornost pri naporu, prispeva k vzdrževanju normalnega krvnega tlaka, ohranja zdravo srce in zdravo raven holesterola, lahko pomaga ohranjati zdravo delovanje možganov, podpira organizem v obdobju stresa, uporabite Q10, ko gre za povečane energetske potrebe telesa ali za večje mentalne in fizične napore. »Vse te trditve so neutemeljene in z zakonom prepovedane, torej prodajalci zavajajo potrošnike in kršijo zakon oziroma evropske uredbe o zdravstvenih trditvah. Veliko proizvajalcev prehranskih dopolnil s koencimom Q10 je Evropski agenciji za varno hrano posredovalo zahtevo za registracijo in dovoljenje za uporabo zdravstvenih trditev o učinkih Q10 na zdravega človeka. Do danes še nobena od trditev, ki so podobne prej navedenim, ni bila odobrena, saj ni dovolj znanstvenih dokazov, da Q10 kakorkoli učinkuje na ohranjanje zdravja,« opozarja na zavajajočo prakso Marjana Peterman.

Celoten članek je objavljen v reviji ZPStest, maj 2016, in na www.zps.si, kjer bo do 22. junija 2016 prosto dostopen vsem obiskovalcem.


Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Objave Zveze potrošnikov Slovenije: tukaj.


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Zveza potrošnikov Slovenije - testi in objave

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  ZPS: Turistično zavarovanje - razmislite, kaj potrebujete
Ali res potrebujemo turistično zavarovanje?
torek, 14.6.2016
 
  ZPS test paličnih mešalnikov
Odlični kuhinjski pomočniki že za 25 evrov.
sreda, 8.6.2016
 
  ZPSTest polvisokih pohodniških čevljev
Zunanji videz in materiali ne vplivajo na kakovost.
nedelja, 5.6.2016
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Kaj naredite z ostanki hrane?
  Zavržem jih.
  Pojem jih kasneje.
  Iz njih pripravim novo jed.
  Obroke načrtujem tako, da hrana ne ostaja.
  Z njimi nahranim živali.
   
Št. glasov 11