pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Kako ljubimo ženske in kako moški?
petek, 10.11.2017
         

Kdo ljubi bolj? Kdo več daje? Kdo je srečnejši v vezi? Kdo se pogosteje zaljublja? Kdo je bolj romantičen?

Ko je neki moški psihoterapevt svoji stranki velel, naj odide domov in ženi pokaže, da jo ljubi – ji je ta opral avto! Ali to pomeni, da je ne ljubi dovolj ali samo drugače izkazuje ljubezen? Raziskav o razlikah čustvenega izražanja moških in žensk je res veliko. Brehm je zato naredil pregled vseh in navedel naslednje razlike:

Kdo koga bolj ljubi?

Raziskave so pokazale, da ženske enako močno ljubijo svoje partnerje, kot oni njih. Razlika je le v tem, da ženske kažejo večjo težnjo k spoštovanju svojih partnerjev.

Kdo se pogosteje in močneje zaljublja?


Moški in ženske se enako pogosto zaljubijo na prvi pogled (54 odstotkov žensk in 63 odstotkov moških verjame v ljubezen na prvi pogled). Ženske se zaljubijo pogosteje, prav tako pa tudi raje pripovedujejo o svojih občutkih, ki so večinoma evforične narave. Prej so pripravljene na zakon in idealizirajo svojega partnerja, bolj kot to počno moški. Če jim le ta ne vrača ljubezni, pogosteje verjamejo, da je ljubezen vredna vsega.

Kdo je bolj romantičen in bolj (ne)realen?

  

Zanimivi so rezultati raziskav, ki so pokazali, da so moški bolj romantični. Danes več kot 80 odstotkov moških in žensk v ZDA meni, da je ljubezen osnovni pogoj za zakon. K temu so pripomogle spremembe v položaju žensk v družbi, pri katerih je najbolj pomembna ekonomska neodvisnost. Potrebe, da bi se z nekom poročile, zgolj zaradi finančne varnosti, več ni.

Na začetku odnosa se moški hitreje zaljubljajo (skoraj 25 odstotkov moških se zaljubi že pred četrtim zmenkom, medtem ko to velja le za 15 odstotkov žensk). 50 odstotkov žensk je celo dejalo, da potrebujejo približno 20 zmenkov, preden lahko rečejo ali so zaljubljene.

Nekaj znamenj tudi kaže, da naj bi moški bolj trpeli ob razidu s partnerko, vendar velja v tem primeru povdariti, da se ljudje med seboj razlikujemo in je stanje po razhodu bolj odvisno od našega tipa osebnosti. Res pa je, da po neuspešnem ljubezenskem razmerju trikrat več moških kot žensk, naredi samomor.

Izkazalo se je tudi, da so moški naivnejši in da pogosteje verjamejo v romantične zablode, kot so: “človek resnično ljubi samo enkrat”, “največja sreča je prava ljubezen”, “ljubezen premaga vse ovire”. Ženske so v doživljanju močnih občutkov ljubezni bolj razumne, k temu jih silita družbena in ekonomska stavarnost, zato so bolj previdne pri tem v koga se bodo zaljubile in s kom se bodo poročile.

Kdo več daje?

Ženske, smo si verjetno takoj odgovorile: Me! No, raziskave tega ne potrjujejo. Moški in ženske so samo drugače vzgojeni in zato drugače izražajo svojo skrb. Od nas se pričakuje, da prevzamemo odgovornost za partnerjeve občutke, skrb za razmerje in otroke. Dočim se od moških zahteva, da prevzamejo skrb za varnost svoje partnerke, v primeru poroke pa, da bodo poskrbeli za finančno blaginjo. Razlikovanje med spolnimi vlogami je danes resda manj izrazito, vendar še vedno prisotno v definicijah in pričakovanjih  ljubezni.

Kdo potrebuje več bližine?

Potreba po bližini, intimi in  privrženosti se lahko hitro sprevrže v odvisnost. Ta pa je idealna podlaga za to, da ljudje še vedno ostajajo v destruktivni zvezi ali se vanjo vedno znova vračajo, ter ponavljajo vzorce, pridobljene v primarni družini.

Napačno je tudi enačenje spolnosti z intimo, kar pogosto počno ženske, to pa privede do rezultatov, da so v romantičnem odnosu praviloma manj srečne od moških. Saj se po končanem spolnem odnosu počutijo prazne in žalostne, ker jim partner pogosto obrne hrbet in zaspi, namesto, da bi užival ob izmenjavi intimnih misli.

Intimnost je zato bolj pomembna za ženske, kakor za moške, saj nasplošno več pripovedujemo o sebi in svojih občutkih in se odpiramo že zgodaj v odnosu, saj ga na tak način gradimo. Moški pa potrebo po intimnosti zadovoljujejo že z samo fizično prisotnostjo, zato jim je vsako “čebljanje” odveč.

Strah pred intimnostjo pa se pri obeh spolih enako izraža. Kar je posledica predhodne zavrnitve, ko so se partnerju razkrili. Poglavitnega pomena pri tem je, da se ohrani ravnotežje med tem, kar dajemo in tistim kar prejemamo. Raziskave kažejo, da na tak način drug drugemu bolj ugajamo, hkrati pa se obvarujemo pred morebitnim razočaranjem, če se odnos ne razvije v želeno smer.

Kaj se zdi pomembno ženskam, kaj pa moškim?

Moškim se zde pomembnejše dejavnosti, kot so pomiti posodo, odpeljati otroka v šolo,… od  izražanja čustev (poljubiti partnerja). Ženske smo tu nasprotnega mnenja, tovrstna dejanja so sicer v pomoč, vendar se v njih ne skrivajo nikakršna čustva.

Ženskam pomeni bližina pogovor, moškim pa skupno sodelovanje pri najrazličnejših aktivnostih. Zato lahko velikokrat slišite pritoževanja v smislu, “ona bi samo govorila.” Ženskam se bolj kot moškim zdi pomembnejši odnosi s starši in z ljudmi na splošno.

Ženskam se zdita zelo pomembni partnerjeva zvestoba in sposobnost, da materialno skrbi za družino, moškim pa partneričina spolna privlačnost, sposobnost, da skrbi za družino in skupna zanimanja.

Ženske se pogosteje pritožujejo zaradi osebnih odnosov, medtem ko moški ponavadi odgovorijo: “Saj je vse v redu.” Ženske raje razčistijo nesoglasja, moški pa se temu raje izognejo.

Kdo je srečnejši?

Psiholog Rubenstein eden znanih raziskovalcev ljubezni, je anketiral moške in ženske , stare od 13 do 60 let. Rezultati raziskav so nadvse zanimivi, saj ženske le med 27. in 29. letom menijo, da so srečnejše v ljubezni kot moški, razlog temu je bolj negativen pogled moških na ljubezen, saj takrat ponavadi vstopijo v zakonsko zvezo. Ženske so zaradi nje zelo srečne, mnenje spremene čez nekaj let, ko ugotove, v kaj so padle. Moški pa sprva doživljajo zakon kot izgubo svobode in veliko odgovornost, kasneje pa pridejo do spoznanja, da je zakon pravzaprav nekaj dobrega in začno uživati v vseh bonitetah, ki jim jih nudi.

Ob upoštevanju vseh navedenih razlik med moškim in žensko, boste zagotovo dobili odgovore na pereča in moteča vprašanja, ter si tako pomagali razložiti obnašanje vašega partnerja in izboljšati ali celo obdržati partnerski odnos.
I.M., zenska.hudo.com


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSave

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  17 navdihujočih misli za vse, ki želijo najti pravo ljubezen
Nekaj citatov, ki dajejo upanje.
sobota, 24.3.2018
 
  Ljubezen v partnerstvu ne pozna meja
Kako preživijo partnerstva, kjer partnerja izhajata iz različnih svetov? Na primer starejši gospod in mladenka ...
sreda, 23.8.2017
 
  Ljubezen iščemo ali nas najde?
Blažka Müller Pograjc in Aljoša Bagola prostodušno in brez zadržkov o svojem doživljanju zaljubljenosti in ljubezni.
nedelja, 16.4.2017
 
  Iluzija romantične ljubezni
O njej so govorili antropologinja, psihoterapevtka, biokemik, nevroznanstvenik in psiholog.
torek, 11.4.2017
 
 
 
 


 
Save Save