pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Kaj pomenijo močne dlake na obrazu pri ženski?
ponedeljek, 13.11.2017
         

Vsaka ženska se je kdaj že spopadla s kakšno močnejšo dlako na področjih, kjer si je ni želela. A večinoma jo je lahko pravočasno prepoznala in z lahkoto odstranila. A kaj, ko je močne dlake na napačnih predelih telesa težko odstraniti? Kaj to pomeni in kaj lahko storimo?

  

Močnejše dlake na obrazu so lahko nekaj, česar se ženska sramuje. A vsake toliko časa se vsaka spopade s kakšno, ki jo je treba odstraniti. Če je katera izmed njih še posebej vztrajna, se nikar ne obremenjujte, saj niste edini. Z nekaj tistimi najbolj trdovratnimi se včasih spopade vsaka ženska, je za revijo Glamour povedala zdravnica dr. Dendy Engelman. A če se pogosteje spopadate s to težavo, se lahko spopadate s tako imenovanim hirsutizmom. Po podatkih klinike Mayo je hirsutizem stanje, pri katerem ženski izrastejo močne, debele in temne dlake na atipičnih, torej nenavadnih področjih. Hirsutizem sam po sebi ni nevaren, kljub vsemu pa lahko kaže na neko drugo težavo, ki se dogaja v vašem telesu. Več je vzrokov za te težave. Tu je nekaj izmed njih:

1. Genetika

Tako kot številne druge stvari so tudi močne dlake na obrazu pri ženski ali na katerem drugem nenavadnem področju lahko stvar genetike. Dr. Hadley King je za žensko revijo Woman's Health povedala, da so dlake na bradi ali na obrazu lahko posledica kombinacije genetike in hormonov. Če ste kdaj opazili močnejše dlake na bradi svoje matere ali babice, potem se lahko te ob podobni starosti pojavijo tudi pri vas.

2. Hormonsko neravnovesje

Ko se vaše telo prične nenavadno obnašati in vam pričnejo rasto dlake na bradi ali okoli ust, je pogosto vzrok za to hormonsko neravnovesje. Prekomerna količina moških spolnih hormonov, imenovanih adrogeni, je lahko vzrok za pojav teh dlak. Normalno je, da so v ženskem telesu prisotni tako ženski kot moški hormoni, a običajno je prisotnih več ženskih. Ko pride do neravnovesja hormonov v telesu, se lahko pojavijo dlake na področjih, kjer jih imajo običajno moški.

3. Starost

S starostjo se v našem telesu spreminja ravnovesje hormonov. Ženska pred menopavzo prične proizvajati manj estrogena. Če vam dlake na obrazu pričnejo nenavadno rasti v tem življenjskem obdobju, je to zagotovo povezano z velikimi spremembami v vašem telesu, skozi katere greste. Sčasoma se bodo te spremembe lahko stabilizirale, do takrat pa bo potrebnega nekaj več puljenja dlak.

4. Policistični jajčniki

  

Če starost ni razlog za dlake na bradi, so pravi vzrok lahko policistični jajčniki. Ti imajo velik vpliv na vaše reproduktivno zdravje in na nivo hormonov v telesu. Simptomi, ki se pojavijo ob policističnih jajčnikih, so še neredne menstruacije ali izostajanje menstruacije, težave pri izgubi odvečnih kilogramov, neplodnost in včasih ciste na jajčnikih. Če pri sebi prepoznate omenjene simptome, se o njih pogovorite s svojim ginekologom.

5. Cushingov sindrom

Prekomerna količina močnih dlak je včasih tudi posledica Cushingovega sindroma. Stanja, ki ga povzroči prekomerna izpostavljenost stresu, zaradi česar je v telesu ves čas povišan nivo hormona stresa kortizola. Vzrok za to je lahko, da vaše adrenalne žleze proizvajajo preveč tega hormona ali so proizvodnjo pospešila določena zdravila, denimo za artritis ali astmo. Cushingtov sindrom prepoznamo tudi po simptomih, kot so pridobivanje strij, telesne teže in v nekaterih primerih sladkorne bolezni tipa 2. Pogovorite se s svojim zdravnikom, če imate te simptome.

6. Kongenitalna adrenalna hiperplazija

Močne dlake na obrazu ali na bradi lahko povzroča tudi stanje, imenovano kongenitalna adrenalna hiperplazija, ki ga običajno diagnosticirajo že ob rojstvu. Gre za redko stanje, ki se pojavi pri enem na 15 000 rojstev. Pri njem ljudem primanjkuje pomembnega encima, ki izloča hormone iz nadledvične žleze. Prav zato telo prične proizvajati več moških hormonov, kar spodbudi rast dodatnih dlak.

7. Nosečnost ali jemanje kontracepcijskih tablet

Ženska med nosečnostjo prestane eno največjih hormonskih sprememb. Če ženski med nosečnostjo izraste nekaj močnejših dlak na nenavadnih področjih, to ni nič nenavadnega. Podobno velja tudi, ko ženska jemlje koncentracepcijske tabletke. Gre za začasne spremembe, ki se uravnovesijo, ko telo znova doseže hormonsko ravnovesje.


vizita.si

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Alopecija - človek izgublja lase ali dlake
O bolezni ljudje še vedno neradi govorijo oziroma jo skrivajo, učinkovitega zdravljenja, ki bi pomagalo vsem, ni.
četrtek, 19.9.2013
 
  Svetovalni servis: Alopecija
Poznamo več oblik plešavosti.
četrtek, 22.6.2017
 
  10 stvari, s katerimi si krajšamo življenje
Strokovnjaki šele danes prepoznavajo škodljivost mnogih.
nedelja, 31.12.2017
 
  Menopavza in hormonska terapija - resnice in zmote
Šest zdravnikov opozarja na tveganje pri uporabi ...
nedelja, 19.3.2017
 
  Ko hormoni podivjajo
S staranjem se tudi raven hormonov v telesu spreminja, njihovo neravnovesje pa nam lahko prinese celo številne...
nedelja, 17.12.2017
 
 
 
 


 
Save Save