pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Jesenska osvežitev interierja: barve odpadajočega lista
nedelja, 12.11.2017
         
Nov letni čas prinese novo svežino v naš dom. Tako kot zamenjamo oblačila, si z novim letnim časom zaželimo drugačnih tkanin, barv in tekstur. Z jesenjo v ospredje stopijo debelejše in toplejše tkanine ter bolj umirjene barvne kombinacije. Ne glede na trenutne smernice se zdi, da se snovalci novih trendov pogosto zgledujejo po naravi. Jesensko obarvana narava je zagotovo bogat vir navdiha.

Smaragdno zelena barva spada med trendovske odtenke za letošnjo jesen in zimo.

Dnevi se krajšajo in postajajo hladnejši, tkanine pa seveda toplejše, bogatejše in umirjenih temnejših barv, ki ustvarjajo eleganten videz.

Temnejše barve in bogatejše teksture
Tkanine v sivih, rjavih, črnih, oranžnih in zemeljskih odtenkih, kakršne vidimo tudi v naravi, so bogatejše na otip, s poudarjeno teksturo in okrasjem. Letošnjo jesensko-zimsko sezono lahko pričakujemo tudi več temno rdečih in temno modrih barv ter kombinacij, saj sta to barvi, ki se pojavljata v najnovejših smernicah in napovedujeta temnejše interier­je. Tema dvema odtenkoma se je pridružila še temno zelena, t. i. smaragdna, ki je bila že pred nekaj leti barva leta po izboru družbe Pantone (ta vsako leto razglasi barvo leta, ki naj bi zaznamovala interierje).Oblikovalci omenjene rdečo, modro in zeleno izbirajo za tkanine, ki se uporabljajo v domovih, zlasti z bogatejšo teksturo, kot je žamet, med drugim za oblazinjeno pohištvo. Za razkošnejši in bolj dramatičen videz jih kombinirajo s sivo, rjavo in zlato barvo ter lesom in kovino, na primer v zlatem ali bakrenem odtenku.

Materiali, iz katerih so izdelane jesensko-zimske tkanine za dom, naj bi bili čim bolj naravni, na primer lan, bombaž, volna, svila. Prav pletenine so v zadnjih letih spet bolj priljubljene, ko govorimo o ambientih v hladnejših mesecih leta. Če znate plesti, lahko sami izdelate preobleko za kakšno okrasno blazino, pregrinjalo za posteljo ali toplo odejo za večere na kavču v dnevni sobi.

V konceptu temnejših in bolj umirjenih tkanin ter bogatejših tekstur ne manjkajo niti vzorci. Čeprav v zadnjem času prevladujejo geometrijski, ki stopajo ob bok pisanim tradicionalnim vzorcem na keramičnih ploščicah, na tapetah in tkaninah ne manjkajo niti cvetlični potiski. Za zimsko preobleko so v prijetni kombinaciji sive podlage in velikih cvetlic v nežnih rožnatih in zelenih odtenkih.

Ambientalna osvetlitev za dolge večere
Ko je dan vse krajši, postane pomembnejša tudi umetna osvetlitev prostorov, zlasti umirjena ambientalna, ki je poleg splošne in namenske nepogrešljiv sestavni del zasnove osvetlitve notranjih prostorov. Na splošno velja, da naj osvetlitev vključuje več virov in tipov svetil. Več ko je različnih virov svetlobe, več različnih ambientov lahko ustvarimo. Ambientalna osvetlitev sooblikuje prostor in ustvarja vzdušje, zato je praviloma nežnejša, zanjo pa se uporablja topla bela barva svetlobe. Z njo lahko ustvarimo posebno razpoloženje, poudarimo posamezne elemente v prostoru, hkrati pa lahko samo svetilo deluje dekorativno.Vključena je lahko ves čas, poseben učinek pa bo imela v času, ko dnevne svetlobe primanjkuje, to je v jesensko-zimskih mesecih. Uporabimo jo lahko v vseh bivalnih prostorih, tudi v kuhinji, če je ta povezana z jedilnico, in kopalnici. Zanjo lahko izberemo katero koli svetilo in žarnico, pomembno pa je, kam jo postavimo oziroma kolikšna je njena svetilna moč glede na velikost prostora. K pravemu vzdušju lahko pripomorejo tudi svečke in svečniki, ki so znova postali nepogrešljiv dodatek v interierju. Nekateri pa v dolgih zimskih večerih prisegajo na svetlobo in toploto kamina, a za to je treba poskrbeti že ob gradnji ali prenovi doma.

Vir: deloindom


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Jesenske ideje za dom
Ideje za jesenski aranžma.
četrtek, 5.10.2017
 
  Toplina jesenskih barv
Narava nam v jesenskih dneh pričara vsak dan drugačno podobo.
četrtek, 30.11.2017
 
  Čas je za fino jesensko zelenjavo
Ko se poletje poslovi, jesenski plodovi dosežejo vrhunec.
petek, 3.11.2017
 
  Jesenska čebulno-zeljna dietna juha
Čebulna juha z zeljem je nadvse zdrav in hranilen obrok.
četrtek, 2.11.2017
 
 
 
 


 
Save Save