pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Imate visoko položnico za elektriko?
sreda, 6.12.2017
         

Tudi ko izklopite vse vaše naprave, lahko še zmeraj porabljate električno energijo, kar se na koncu pozna tudi na položnici.

  

Večina naprav, ki jih imate doma, porabljajo energijo tudi, ko niso v uporabi. Med tihe porabnike električne energije med drugim spadajo monitorji, televizije, televizijske programski vmesniki operaterjev in podobno.

Te naprave so večino časa v stanju pripravljenosti, saj samo čakajo, da jih vklopimo in začnemo uporabljati. V tem času navidezno porabijo majhno količino električne energije, vendar se ta na mesečni oziroma letni ravni lahko pozna kar precej. Razlike je lahko tudi do 100 evrov in več. V tem stanju pripravljenosti, so naprave kot nekakšen vampir, ki samo porablja električno energijo, ne naredijo pa nič drugega, kot samo višajo naš mesečni račun.

Vendar televizije, snemalniki in podobne naprave niso edini porabniki. Sem spadajo vsaj še adapterji, ki jih pustimo vklopljene, tudi ko jih ne uporabljamo. Med te sodijo predvsem polnilci za naše energijsko "lačne" pametne telefone in polnilci za prenosne računalnike, četudi je baterija že napolnjena.

Celoten seznam naprav (v angleškem jeziku), ki vam po nepotrebnem porabljajo električno energijo, si lahko ogledate tukaj.

Ali so tudi v vašem domu električni vampirji?

  

Kako lahko torej lahko ugotovite, če imate tudi v svojem domu kakšnega takšnega vampirskega sesalca elektrike? Preprosto. Najprej izklopite vse napreve, kot so klime, televizije, bojlerji in podobno. Počakajte tudi, da se hladilnik in zamrzovalnik ohladita na določeno temperaturo, saj tudi ti dve napravi med hlajenjem porabljata precej električne energije. Še bolje pa je, da ju v času kratkega testa preprosto izklopite.

Ko ste vse izklopili oziroma dali v stanje pripravljenosti, stopite do električne omarice (tiste, ki vam jo je nastavil električar) in preverite, če se v njej še vedno vrti kolešček, oziroma pri digitalnih, če se številke še vedno povečujejo. Če se, potem imate tudi vi doma nekaj takšnih "vampirjev", ki porabljajo električno energijo, tudi ko jih ne uporabljate.

Porabo lahko enostavno preverite tudi tako, da kupite števec porabe, ki ga dobite pri svojem ponudniku električne energije (v večini primerov brezplačno). Tega najprej priklopite v vtičnico, nato pa vanj želeno napravo. Števec vam bo nato izmeril, koliko elektrike ta porabi, tudi ko je ne uporabljate.

Zdaj vem, da imam tihega porabnika elektrike, ampak kako ga lahko zaustavim?

  
Rešitev je zelo enostavna. Vse, česar ne uporabljate, izklopite iz elektrike in potem priklopite nazaj, ko boste to napravo ponovno spet rabili. Lahko si omislite tudi električne razdelilce, na katere lahko priklopite več takšnih naprav in izklopite vse naenkrat, ko jih ne potrebujemo. Prav tako v poštev pridejo digitalne ure, ki jih lahko namestite predvsem na televizorje v času, ko jih ne boste uporabljali (na primer čez dan, ko ste v službi, ali ponoči, ko spite). Obstajajo pa tudi pametni podaljški, ki to majhno porabo elektrike zaznajo in samodejno prekinejo tokokrog, ko je v vtičnico priklopljen adapter brez porabnika.

To sicer ni univerzalna rešitev za vse naprave na svetu. Zlasti za starejše. Stari hladilniki v veliko primerih porabljajo občutno preveč elektrike tudi ko ne delajo praktično nič. Na žalost je tukaj edina možnost, da kupite novo belo tehniko. To vas sicer precej udari po žepu, a na dolgi rok se vam bo obrestovalo. Morda že v letu ali dveh.


Računalniške novice

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Čustvo, ki mu delamo krivico
Nemogoče je, da posameznik ne bi nikoli občutil jeze.
sobota, 4.11.2017
 
  Imate tudi vi takšne možgane?
Če se ob glasbi naježite, imate posebne možganske strukture ...
četrtek, 21.9.2017
 
  Druženje s Krekovo konjenico Šentjanž
Letos so se ustavili tudi v domskem parku in tako privabili množico ljudi.
ponedeljek, 12.6.2017
 
  Zamujanje je žaljivo
Pomanjkanje organiziranosti, svari glede zamudnikove zanesljivosti in kredibilnosti in ga odvrača od posla.
sobota, 18.2.2017
 
 
 
 


 
Save Save