pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
HEROJI furali v pižamah v treh slovenskih krajih
torek, 12.12.2017
         V soboto, 9. 12. 2017 so v vseslovenski iniciativi Zavoda Vozim in zavarovalnice Generali, Heroji furajo v pižamah, v treh slovenskih krajih – Slovenskih Konjicah, Idriji in Brežicah – invalidi z Zavoda VOZIM izvajali brezplačne vožnje na in iz zabav. Voženj s 5 vozili Toyota, prilagojenimi z ročicami BDF. za ročno upravljanje avtomobilov, je bilo v noči iz sobote na nedeljo kar 54. Poleg voženj pa se je v vseh krajih izvajal še poostren policijski nadzor. Poleg koncertov v mladinskih centrih pa je dogajanje na prizorišču popestrilo še testiranje stopnje alkoholiziranosti, opozarjanje na škodljive vplive alkohola na organizem ter odvračanje mladih od voženj pod vplivom alkohola. Tega se je udeležilo veliko mladih, pa tudi starejša populacija, ki se je prišla zabavat.

Slovenske Konjice
To soboto se je odvila že težko pričakovana akcija herojev z Zavoda Vozim, ki je med drugim potekala tudi v prostorih Mladinskega centra Dravinjske doline (MCDD), v prenovljenem Patriotu v Slovenskih Konjicah. Dogodek je bil precej medijsko obeležen, obiskala jih je tudi televizijska ekipa, ki je posnela nekaj voženj na zabave in naredila intervjuje z mladimi in s starši, ki so že heroji v pižamah, saj so svoje otroke pripeljali na zabavo in jih bodo varno odpeljali z nje. Prav tako so prišli policisti, ki so na to noč izvajali poostren nadzor v Slovenskih Konjicah in bližnji okolici.
Sledilo je še več voženj na koncert lokalne skupine Marjetica in znanih Zmelkoow, ki je bil zelo dobro obiskan. Sodelujoči so akcijo zelo dobro sprejeli, vrsta za testiranje alkohola se kar ni  končala, pihali so pozno v noč. Po poizvedovanju med udeleženci, ki smo jih povprašali, kako ponavadi prihajajo na zabave in kako imajo organiziran prevoz nazaj, kako je z dostopnostjo taksijev pri njih in če jim je nerodno, v kolikor bi ponje prihajali starši, smo izvedeli, da je kar nekaj staršev pripravljenih priti po svoje otroke, saj jim veliko pomeni njihova varnost. Tako da je Herojev v Slovenskih Konjicah očitno kar dosti!
Obiskovalci so v akciji zelo dobro sodelovali in po koncu zabave sta naša heroja Barbara Slaček in Aleš
Kramolc, varno pripeljala mlade na in iz zabave domov na kar 26 vožnjah. Verjamemo, da sta bila dober zgled, in si želimo, da bi mu sledili mnogi, da bi bile naše ceste varnejše.

Idrija / Žiri
Tudi v Idriji so minulo soboto heroji furali v pižamah. Tudi tam je predhodno, tako kot v obeh ostalih krajih, v sredini novembra Zavod VOZIM skupaj z Mladinskim centrom Idrija, organiziral posvet mladih in strokovnjakov s področja prometne varnosti in alkohola, policije, gasilcev ter lokalnih oblasti, kjer so izpostavili problematiko uživanja alkohola med mladimi ter vožnenj pod vplivom alkohola.
Heroj Ivo Ozebek, poškodovanec v prometni nesreči, je vozil Idrijce na žur Big Foot Mame v Žiri in nazaj. Prevozi so potekali od 21. pa vse do 4. ure zjutraj, ko so prizorišče zapustili še zadnji mladostniki, ki so se zabavali do zgodnjega jutra. S herojskim avtomobilom je bilo skupaj opravljenih 10 voženj za 14 oseb, poleg avtomobila pa je bil organiziran še avtobus, kar je bila prva zaveza Občine Idrija po skupnih posvetih.

Pred koncertnim prizoriščem pa so tudi tukaj promotorji iniciative Heroji furajo v pižamah izvajali test alkoholiziranosti, ki je bil zelo obiskan. V povprečju so ugotovili, da večina mladih še vedno uživa alkohol, a so se po ozaveščanju o njegovih škodljivih vplivih na samem prizorišču kar zamislili.

Brežice
V sodelovanju z Mladinskim centrom Brežice (McB) je Zavod VOZIM tudi v Brežicah izvedel zadnje ključno dejanje projekta Heroji furajo v pižamah. Obisk koncerta Single Ladies - Tribute to Beyonce je po pričakovanjih organizatorja presegel pričakovanja (obiskalo ga je več kot 150 obiskovalcev), kar "gre pripisati tudi dejstvu, da je mlade na koncert pripeljalo zanimanje, kakšen projekt se bo ta večer odvijal v njihovi občini", kot je rekla Nataša Kalin iz Mladinskega centra Brežice, ki je mlade na koncert vabil prek različnih kanalov, ki so mladim blizu.
Obiskovalce žura so najbolj pritegnili alkotesti in marsikdo je bil nad napihanim presenečen, saj se mu "nekaj spitih piv ne zdi, da bo tako veliko pokazalo". McB je priskrbel zelo dobre aktiviste, ki so promocije škodljive rabe alkohola in alkotesterje vrhunsko opravili, sovoznika pa sta skrbela, da je bila navigacija za voznike optimalna. Heroja, voznika invalida Žiga Breznik in Janez Hudej, sta skupaj opravila 18 voženj za 24 mladih, ki so jih razvozili domov.
Po pogovorih z mladimi, ki so projekt pohvalili in dejali, da bi se morale podobne akcije izbajati pogosteje, izpostavljamo izjavo 21-letnega študenta iz Škofje Loke, ki je prišel k prijateljem na žur v Brežice: "Tak projekt je dobrodošel, pozdravljam take kul ideje! Pravkar sem se vrnil z izmenjave na Švedskem, kjer je že praksa, da mesta med vikendom okrepijo lokalni prevoz, saj se zavedajo, da so vikendi namenjeni žurom".
Veseli nas, da tudi Slovenija z ukrepi na področju prometne preventive sledi razvitim državam EU.

Vir: Zavod VozimPolicisti se aktivno pridružujemo vseslovenski akciji Heroji furajo v pižamah, ki se začenja danes, 29. novembra, in ponuja rešitev aktualne problematike vožnje mladih pod vplivom alkohola. Pobudniki iniciative, zavod Vozim, z izvirnim geslom nagovarjajo tako mlade kot njihove starše. Mladim sporočajo, da je 'kul', če s pomočjo staršev poskrbijo za varen prevoz domov, obenem pa pozivajo starše, naj poskrbijo za varen prevoz svojih otrok z zabave, četudi v pižami in sredi noči.

Sporočilo akcije je še posebej aktualno v decembru, ki je pred nami, saj se konec leta na slovenskih cestah zgodi največ nesreč. Njihov delež je največji v krajih zunaj večjih mest, kjer je pomanjkanje javnih in taksi prevozov. Vsako tretjo prometno nesrečo pod vplivom alkohola povzročijo mladi vozniki. 22 let je povprečna starost, ko oseba zaradi prometne nesreče pristane na vozičku. To je tragična statistika, ki zaznamuje naše ceste in življenja številnih ljudi v Sloveniji.

Akcijo Heroji vozijo v pižamah v policiji podpiramo in bomo pri nekaterih aktivnostih sodelovali s svojimi izkušnjami in znanjem na tem področju. Hkrati pa bomo na območjih, kjer bodo potekale aktivnosti, izvajali tudi nadzor psihofizičnega stanja voznikov.

Predstavniki zavoda Vozim - vozniki invalidi - bodo namreč decembra mlade v treh manjših mestih po Sloveniji, kjer ni taksi služb ali organiziranega javnega prevoza, varno in brezplačno vozili z zabav domov. Prva od takih akcij na terenu bo v soboto, 9. decembra, v Slovenskih Konjicah, Brežicah in v Idriji.

 

Kot je na današnji novinarski konferenci ob začetku akcije izpostavil vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun, alkohol botruje vsaki tretji smrtni prometni nesreči: "Največ nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola se zgodi med vikendi, na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestah ter v času različnih praznovanj. Četudi te podatke slišimo zelo pogosto, pa se prometne nesreče, ki jih povzročijo opiti vozniki, še vedno dogajajo. Policisti smo samo v zadnji akciji, ki je potekala v začetku novembra, med 15.000 preizkušenimi vozniki vozil zabeležili 377 takih, ki so imeli v organizmu več alkohola, kot je dovoljeno! Odvzeli smo 318 vozniških dovoljenj, 14 voznikov pa smo zaradi vožnje pod vplivom alkohola pridržali. Samo ugibamo lahko, koliko bi jih povzročilo prometno nesrečo, če jim ne bi preprečili nadaljnje vožnje!"

"Velik problem je, da se mnogi mladi pred odhodom na zabavo ali druženje ne vprašajo, kako se bodo vrnili domov. Na zabavo se odpravijo z vozilom, zato se najpogosteje z vozilom tudi vrnejo – tudi pod vplivom alkohola. Žal pa posledice, ko v cestnem prometu povrzročimo smrt ali hujšo telesno poškodbo drugega udeleženca v cestnem prometu, svojega prijatelja, vrstnika ali sorodnika, zadajo usoden, življenjski pečat. Na cesti je pač tako, da filma ne moremo zavrteti nazaj! Ko nekaj storimo, je to za večno in ne pomaga nobeno opravičilo, ne pomaga denar, dejanje je nepopravljivo. Z akcijo želimo zato vplivati na udeležence v cestnem prometu, predvsem pa na mlade, naj o tem razmišljajo, preden se podajo na zabavo. Načrtovanje varnega prevoza domov je še posebej pomembno v krajih zunaj urbanih naselij, kjer ni zagotovljenega varnega prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi," je še dejal Kapun in nazadnje pozval tudi organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce, naj v duhu družbene odgovornosti ob organiziranju prireditev ne pozabijo tudi na organizacijo varnega prevoza za obiskovalce njihovih prireditev.

Vir: Policija.si


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Doma narejeni novoletni okraski
Ustvarite okraske, ki bodo okolju prijazni, cenejši in hkrati bolj osebni.
nedelja, 3.12.2017
 
  Nasveti za lepo kožo v vsaki starosti
Večina žensk komaj najde čas za nego obraza.
nedelja, 19.11.2017
 
 
 
 


 
Save Save