pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Sreča za zdravje in vitalnost
sobota, 12.8.2017
         

Psihologi poudarjajo, da besede o sreči in želje, povezane z njo, niso le obrabljena fraza, temveč dejansko vplivajo na človekov zdravje, vitalnost in blagostanje. Rezultati znanstvenih raziskav na prostovoljcih pričajo, da človek, ki hoče uspeti, uživati in biti zadovoljen v življenju, za to nujno potrebuje vsaj kanček sreče. Oglejmo si, kako sreča vpliva na mladost, zdravje in vitalnost.


Spodbudna in optimistična, pozitivna čustva (sreča, veselje, radost, navdušenje) krepijo in spodbujajo delovanje imunskega sistema - preprečujejo okužbe, bolezni, motnje in poškodbe organizma.

Srečni ljudje se počasneje starajo (njihov organizem počasneje propada) - to je skrivnost "večnih" mladeničev, ki so tako zaposleni z uživanjem sreče in pričakovanjem sreče, da se sploh ne utegnejo postarati oziroma to storijo veliko kasneje od svojih zamorjenih vrstnikov.



Radostni ljudje so v poklicu, poslu, karieri in pri študiju bolj uspešni kot njihovi turobni vrstniki. Vprašanje, ali radi sodelujete z zafrustriranimi mračnjaki, je verjetno odveč. Srečni ljudje s svojo optimistično naravnanostjo in pozitivno energijo pritegnejo v svoj krog predvsem spodbudne in perspektivne posameznike.

Srečni ljudje so priljubljeni v družbi in v službi - podobno velja tudi za zasebno in socialno življenje (socialna empatija in radostno občutje gresta z roko v roki).

S svojim dobrim razpoloženjem lahko srečen človek mimogrede "okuži" (osreči) tudi druge in tako pripomore k ugodnemu vzdušju v poslu in zasebnem življenju. Zato psihologi priporočajo vsem, ki so melanholični in depresivni, ne zaupajo vase in se bojijo življenja, naj se začnejo družiti s "pozitivci" - posamezniki in skupinami, ki prisegajo na srečo in ne dovolijo, da bi jim morebitne katastrofe preveč spremenile ali jim celo uničile življenje. Sploh velja pravilo: družite se z ljudmi, ki jim je že uspelo doseči to, o čemer vi šele sanjate (bogastvo, slava, ugled, poslovni uspeh, srečna družina, spodbudno partnerstvo, bleščeča kariera...). Posnemajte njihov zgled in verjemite, da vam sreča ne bo obrnila hrbta.



Posamezniki, ki si prizadevajo za pozitivna čustva, so tudi dejansko bolj srečni (ne drži se jih smola). Pozitivna samopodoba, zaupanje v lastne sposobnosti in vera v uresničitev svoji načrtov sodijo med pomembne adute uspešnežev in perspektivnih posameznikov.

Srečni ljudje so pravi magnet za srečneže v svoji bližnji in daljni okolici (srečo mimogrede krepijo in pomnožijo). Argument več v prid priporočilu, da se skušajte čim bolj približati srečnežem - tako boste najlažje tudi sami postali eden izmed njih.

Srečni ljudje so pogosto tudi bolj podjetni in jih ni strah tveganja, kar se v poslu praviloma bogato obrestuje. Ko se za nekaj odločite, to tudi izpeljite in ne bojte se, kajti drzne spremlja sreča.

Srečni ljudje so prepričani, da jim zadeve, ki se jih resno lotijo, ne morejo spodleteti - to se praviloma tudi izkaže v vsakdanji praksi. Prednost srečnežev je v tem, da vsi po vrsti premorejo visoko stopnjo samozaupanja in zvrhano mero samozavesti. Obenem se znajo osredotočiti na posle in ne zapravljajo energije za strahove, dvome, pomisleke, frustracije in predsodke. Če sami ne bodo povsem kos nalogi, jim bo pomagala sreča.

Sreča je najbolj čarobna posledica najlepšega čustva: ljubezni. Sreča in ljubezen sta neločljivi spremljevalki in prijateljici ljudi, ki verjamejo vanju in so pripravljeni (sposobni) vso svojo emocionalno energijo usmeriti v ohranjanje in krepitev pozitivnih čustev.

Srečni ljudje laže prenašajo udarce usode - bolezen, izgubo ali smrt, bankrot, nesrečo, nezgodo ipd. Verjamejo, da je kriza, v kateri so se znašli neprostovoljno, le prehodne narave in da za dežjem vedno posije sonce.

  
Optimistično naravnani, srečni in radostni posamezniki redkeje obolevajo in se v primeru bolezni, motnje ali poškodbe tudi hitreje pozdravijo.

Smrtnost je pri pozitivno naravnanih bolnikih manjša kot pri njihovih pesimističnih, zafrustriranih vrstnikih.

Srečni ljudje znajo sleherno situacijo sprejeti kot razlog za radost in srečo. Tudi v najbolj neprijetnih in nespodbudnih (katastrofalnih) dogodkih znajo ali vsaj skušajo najti pozitivno poanto, ki se kasneje res izkaže za resnično. Vsaka medalja ima namreč dve plati: za pesimiste in skeptike negativno, za optimiste in srečneže pa pozitivno.

Vir: Dnevnik

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  9 znakov, da vam primanjkuje beljakovin
Beljakovine nam pomagajo pri celjenju ran, pomagajo ...
petek, 7.7.2017
 
  4. Medgeneracijski festival »Srečen za živet«
Sklepni dogodek je bila stand-up predstava Boštjana ...
torek, 18.4.2017
 
  Podarili so srečo
Projekt Starejši za starejše za boljšo kakovost življenja doma iz Hrastnik.
sreda, 4.1.2017
 
  Poezija: Tomaž Rott - Sreča
Iz pesniške zbirke Spominčice.
sreda, 15.6.2016
 
 
 
 


 
Save Save