seniorji.info - Zimske olimpijske igre 2018
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Zimske olimpijske igre 2018
nedelja, 4.2.2018
         


Igre XXIII. olimpiade / Pjongčang, Južna Koreja / 9.- 25.2.2018
Veliki športni dogodek, ki se zgodi vsake štiri leta enkrat pozimi in enkrat poleti, je nekaj posebnega, v zraku je veliko napetosti, pričakovanj, čustev, a tudi prijateljstva in spoštovanja.

V petek, 9. februarja, se bo tako več kot 3.000 športnikov zbralo v Pjongčangu, v Južni Koreji, in s svečano otvoritvijo se bodo začele zimske olimpijske igre. Več kot 50.000 prostovoljcev bo skrbelo za varnost in ugodje tako športnikov kot njihovih spremljevalcev ter seveda gledalcev.

Največji športni dogodek v letu 2018 ima kratek, a zelo zgovoren slogan – Passion. Connected (Strast in povezanost). Liza bo seveda ves čas spremljala dogajanje v Koreji, posebej pa se bomo osredotočili na naše športnike.

Pjongčang

Južnokorejsko mesto se je kar dvakrat zaman potegovalo za gostitelja zimskih olimpijskih iger, no, v tretje jim je le uspelo. Tokrat so Korejci premagali zelo močna protikandidata francoski Annecy in nemški München.

Pjongčang leži kakšnih 130 kilometrov stran od glavnega mesta Seula in slabih 100 kilometrov od demilitarizirane cone, ki deli Severno In Južno Korejo.

Otvoritev in zaključna prireditev bosta na olimpijskem stadionu Pjongčang, ki lahko sprejme 35.000 gledalcev, vsa glavna šport­na tekmovanja pa se bodo odvila kakšne pol ure stran od stadiona.
Korejci so zgradili dve olimpijski vasi – tista v Pjongčangu lahko sprejme 3.894 športnikov, tista v Gangneungu pa 2.900 oseb.

Južna Koreja je že drugič gostiteljica olimpijskih iger, Seul je gostil poletne igre leta 1988.
Naj vas spomnimo – prve zimske olimpijske igre so bile leta 1924 v francoskem Chamonixu.

Športi
Na olimpijskih igrah 2018 bodo nastopili v 102 disciplinah v 15 različnih športih. Novosti na letošnjih igrah: big air v deskanju, smučanje prostega sloga, skupinski start v hitrostnem drsanju in mešani pari pri curlingu.

Rusija ne sme nastopiti na igrah. Zakaj?
Zaradi dopinške afere v ruskem športu (zaradi sistematičnega dopingiranja za OI v Sočiju) je Mednarodni olimpijski komite Rusiji prepovedal nastop na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, zato pa bodo ruski športniki lahko nastopili pod olimpijsko zastavo.

Vzrok za takšen ukrep je sistematični in od države podprti doping. MOK-ova komisija je pod vodstvom Samuela Schmida prišla do zaključka, da je Rusija imela sistem manipuliranja z dopinškimi vzorci. S tem so – kot menijo pri MOK-u – zaščitili 'čiste' športnike. Podobno so proti Rusiji ukrepali že pred poletnimi OI 2016 v Rio de Janeiru, le da so takrat prepovedi izrekale panožne zveze.

Izvršni odbor MOK-a je ob tem namestniku ruskega predsednika vlade in nekdanjemu športnemu ministru Vitaliju Mutku (tudi enemu glavnih organizatorjev nogometnega svetovnega prvenstva 2018) dosmrtno prepovedal udeležbo na olimpijskih igrah v uradni vlogi, prav tako njegovemu nekdanjemu namestniku na športnem ministrstvu Juriju Nagornihu. MOK je začasno suspendiral tudi ruski olimpijski komite. Rusija bo morala plačati še 15 milijonov dolarjev kazni za stroške preiskave in za plačilo prihodnjih protidopinških ukrepov. Zaradi vseh teh odločitev ruske državne televizijske postaje ne bodo prenašale OI 2018.

Kakšne so medalje?

Medalje je oblikoval korejski oblikovalec Lee Suk-woo. Umetnika so navdihnila drevesna debla in tridimenzionalni znaki korejske abecede hangeul.
Zlata medalja je težka 586 gramov.

Kaj je maskota?
Beli tiger z imenom Soohorang je maskota letošnjih iger in simpatična plišasta žival, ki si jo bodo želeli vsi otroci po svetu. Beli tiger je stalnica dobrega zaščitnega v korejski zgodovini in kulturi.
Sooho pomeni v korejščini zaščito in simbolizira zaščito, ki jo imajo na teh igrah športniki, gledalci ter vsi preostali sodelujoči. Rang pride iz sredinske črke ho-rang-i, ki je korejska beseda za tigra in je tudi zadnja črka ljudske korejske pesmi Jeong-seon A-ri-rang iz province Gangwon, katere prestolnica je Pjongčang.Kdo plača za igre?
Študija iz leta 2016 z naslovom Oxfordska olimpijska študija 2016 je pokazala, da so vse olimpijske igre v zadnjih desetletjih v povprečju stale 8,9 milijarde ameriških dolarjev. Najdražje olimpijske poletne igre so bile v Londonu 2012, ki so v celoti stale 15 milijard ameriških dolarjev, zimske igre pa so bile najdražje tiste v Sočiju 2014, ki so stale kar 21 milijard ameriških dolarjev.
Zelo velik delež stroškov navadno pade na davkoplačevalce gostujočega mesta. Mednarodni olimpijski komite primakne 10 odstotkov stroškov, za preostala sredstva skrb pade na organizatorja.

Ali bodo igre v Južni Koreji varne?

Zaostrovanje retorike med Združenimi državami Amerike in izolirane Severne Koreje je na dnevnem redu pogovorov tudi v mednarodni olimpijski družini. Zagotovo Donald Trump, predsednik ZDA, in Kim Džong Un, diktator Severne Koreje, s svojimi dopisovanji in grožnjami ne pripomoreta veliko k dobremu vzdušju pred olimpijskimi igrami.

Napetosti so zdaj tik pred igrami veliko manjše, saj bo Severna Koreja na igre poslala svojo olimpijsko reprezentanco ter spremljevalno ekipo delegatov. Paraolimpijske igre bodo na sporedu od 9. do 18. marca. Edini severnokorejski olimpijski nastop, ki si je uradno skozi kvalifikacije zagotovil sodelovanje na igrah, je par v umetnostnem drsanju – Ryom Tae Ok in Kim Ju Sik.
Torej – pričakujemo mirne in varne  olimpijske igre.

Kako je potovala slovenska bakla

Liza.si

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSave

- Vrni se nazaj na ŠPORT IN REKREACIJA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  ZPS: Majoneza?! Občasno brez slabe vesti
Preverili smo sestavo 11 majonez blagovnih in ...
petek, 10.3.2017
 
  Resnična Svetlana Makarovič
Kako boste pogledali, ko boste prebrali, da je  izjemno nežna, sočutna, empatična in pozorna ženska...
torek, 9.3.2010
 
  Kako ravnati, ko ji med seksom pade vzburjenost
Kako ravnati, ko vzvurjenost nenadoma izgine?
nedelja, 5.11.2017
 
  Starejši - nosilci in posredniki nesnovne kulturne dediščine
Četrtek, 11. september, ob 10.00 uri v Centru Evropa.
petek, 5.9.2008
 
  Solarne sveče, ki gorijo 1000 dni
Gre za povsem slovenski izdelek.
sreda, 26.10.2016
 
  Kaj lahko storimo za boljši imunski sistem?
Kako prehrana vpliva na imunski sistem.
ponedeljek, 6.11.2017
 
  Manca Košir na Storžu
Dr. Manca Košir ve, da je lahko življenje polno in kvalitetno tudi po 60. letu starosti. Vabljeni k poslušanju Storža.
sreda, 10.9.2008
 
 
 
 


 
Save Save