pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Ženske + šport = zdravje, vitalnost, seksapil
sobota, 17.3.2018
         »Nimam časa«, »ne da se mi« ali »utrujena sem« so najpogostejši izgovori žensk za neaktivnost. Nedvomno nežnejši spol v današnjih časih, ko nemalokrat podpira tri vogale v hiši, teže najde čas in je bolj obremenjen z obveznostmi kakor moški.

Vsak začetek je nedvomno težak, prav tako je težak začetek rednega ukvarjanja s športom. Pa vendarle moramo opisano pogledati še z druge plati. Ali ni ravno rekreacija tista stvar v življenju, ki v tisti prosti uri napolni telo s tako potrebno energijo, da laže prenašamo vsakodnevne napore?

Pozor, ženske prihajajo

In razveseljivo je, da se ženske danes po delovniku čedalje bolj ukvarjajo z rekreativnim športom. Gotovo ste opazili, da se lepši spol vse bolj ukvarja z aktivnostmi, ki jih ponujajo fitnes centri, s tekom, kolesarjenjem, tekom na smučeh, vodenimi aktivnostmi poleg že utečenih »tradicionalnih«, kot je aerobika.

Delež žensk na posameznih rekreativnih tekmovanjih v Sloveniji že dosega 40 % vseh udeležencev, če pa upoštevamo še vse tiste, ki se tovrstnih prireditev ne udeležujejo in raje migajo odmaknjene od množic, lahko rečemo, da se besedna zveza ženske in šport vse bolj približuje besedni zvezi moški in šport. Naraščajoče število gibanju zavezanih Slovenk se lepo kaže v stalnem dvigovanju števila udeleženk ljubljanskega maratona. Leta 1999 je preteklo 42 kilometrov le 26 deklet, lani 386. 1999 je 21 kilomterov preteklo 155 deklet, lani kar 2768.

Punce, le eno zdravje imamo

Obstaja zelo osnoven in tudi glavni razlog, ki bi večini od nas moral zadostovati, da se odločimo za aktiven življenjski slog. Zdravje, kakopak. Če nas zapusti, potrebujemo veliko več časa za njegovo »sanacijo«, kot ga potrebujemo za preventivo pred boleznimi.
Znano je, da redna telesna vadba zmanjša verjetnost nastanka srčno-žilnih bolezni, razvoja rakavih bolezni, vzdržuje normalno telesno težo, okrepi mišice in kosti, preprečuje osteoporozo, deluje protidepresivno, ugodno vpliva na telesno in psihično vzdržljivost in pripomore k večji učinkovitosti pri delu. Potrebujete še kakšen argument?

Kaj pa naša postava, ki naj bi bila privlačna in zapeljiva za moške? Želja po afirmaciji in identifikaciji je za ženske vedno bila močan argument. Ste se znašle v iskanju vitalnega, erotičnega in seksapilnega telesa? Ker je danes rekreacija eno redkih početij, ki nariše nasmeh na obraz, ste zdaj verjetno že pograbile svojo športno torbo in jo mahnile v telovadnico ali na svež zrak. Po kisik. Le malo je tako preprostih zdravil z izključno pozitivnimi stranskimi učinki.

Zato se bomo redno razgledovali po ženski rekreaciji, specifikah ženskega telesa in njihovega vpliva na šport. In katere so te posebnosti? Skrb za telesno in duševno zdravje žensk v vseh starostnih obdobjih, med nosečnostjo, menopavzo, estetska pričakovanja, delež telesne maščobe. Potem so tu še težave z velikimi dojkami, aktivnost med menstruacijo ... Pa smo res ženske z Venere, moški pa z Marsa, kajne? Tem nam gotovo ne bo zmanjkalo.

Drage dame, mamice, gospe, dekleta, žene, babice, pridružite se nam. Pomembno je, da nekaj naredimo, da se preznojimo, da imamo veselje, ki je samo naše, da se družimo, si hkrati dvignemo samozavest ter se ob tem izvrstno počutimo. Z gibanjem je življenje lepše. Punce, kam gremo torej najprej po kisik?


Vir: Klub Polet
Foto: droomparken.nl

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na ŠPORT IN REKREACIJA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Nova mobilna aplikacija RTV Šport
Aplikacija je namenjena vsem športnim navdušencem, saj ponuja vsebine, napovedi ter rezultate tekem.
četrtek, 17.3.2016
 
  Joga za tekače in tek za jogije
Odlomek iz knjige JOGA IN TEK, s slikovnim in opisnim prikazom jogijskih položajev.
sreda, 9.3.2016
 
  Senior športna vadba - za gibljivost
V sedečem položaju na tleh se poskušamo dotakniti prstov na stegnjeni nogi, ko se jih primemo za prste tako držimo.
petek, 24.2.2017
 
  Senior športna vadba - veslanje stoje
Pri veslanju stoje je aktivirano veliko število mišičnih skupin. Predvsem pa mišice ramenskega obroča...
petek, 30.9.2016
 
 
 
 


 
Save Save