pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Ste vedeli, da je nordijska hoja lahko zabavna in učinkovita za celotno telo?
torek, 17.10.2017
         

Strokovnjaki potrjujejo, da je nordijska hoja ena najbolj zdravih oblik rekreacije za vse generacije. Razvila se je iz teka na smučeh. Najprej so se zanjo navdušili v skandinavskih deželah, danes pa njena popularnost strmo narašča tako med starejšimi, kot tudi mlajšimi generacijami. Pri nordijski hoji oziroma hoji s palicami deluje 90 % vsega mišičja.

Še ena pozitivna plat nordijske hoje je, da je primerna za vse letne čase in da ji ne dež, ne sneg ne moreta do živega. Ker ta oblika rekreacije spada med časovno dalj trajajoče in se izvaja v naravi, je za optimalno in učinkovito izvedbo potrebno imeti opremo, ki je udobna in nam omogoča pravilno izvedbo tehnike.

Pri nordijski hoji pozornost usmerjamo na:
·   koordiniranost
·   ritmičnost gibov rok in nog
·   sproščenost vratu, ramen ter rok.

  

Pri rokah moramo biti še posebej pozorni na to, da se odriv s palico izvede preko ramenskega sklepa in ne preko komolčnega sklepa ter da po odrivu ročaj palice spustimo in nam palica »obvisi« na roki. Pomembno je torej spuščanje ročajev oziroma odrivanje samo od paščkov, kar dosežemo z ustrezno nastavljeno dolžino paščkov na ročaju. Poleg tega pa nam morajo palice omogočati ustrezno čvrstost dela teh istih zgornjih okončin telesa. Vse navedeno omogočajo posebne ergonomsko oblikovane palice za nordijsko hojo. Ker ta oblika rekreacije spada med časovno dalj trajajoče in se izvaja v naravi, je za optimalno in učinkovito izvedbo potrebno imeti opremo, ki je udobna in nam omogoča pravilno izvedbo tehnike.

Pri izbiri palic za nordijsko hojo je potrebno paziti na 4 ključne stvari, ki so opisane v nadaljevanju.

Ustrezno dolžino palic
Priporočeno dolžino palic dobimo, če telesno višino pomnožimo s faktorjem 0,7. Potrebno se je zavedati, da imamo ljudje različno dolžino okončin kar vpliva tudi na izbor dolžine palic. Dodaten praktičen nasvet je, da se v športnih copatih držimo vzravnano pokonci. Roke imamo sproščene in prislonjene ob bok tako, da je kot v komolčnem sklepu 90°. Palice primemo 1-2 cm pod vrhom ročaja tako, da je roka na sredini ročaja in palice pravokotno na podlago. Višina palic narašča po 5 cm, bolje je, da so palice nekoliko daljše, kot da so prekratke!

Kakovost materialov, iz katerih so palice
Dobra palica ima visoko težišče in dobro ublaži tresljaje. Steblo palice naj bi zagotavljalo dobro oporo in preneslo težo telesa. Ločimo dve vrsti palic:
·   enodelne – fiksne, ki so primerne za nordijsko hojo in tek
·   dvodelne oziroma večdelne, ki so primerne za izdatno hojo po strminah – planinarjenje, kjer moramo prilagajati višino

Fiksne palice kakovostnih blagovnih znamk so lažje in imajo tako kot palice za tek na smučeh prilagojen t. i. karbon indeks(sestavo materiala), njihova t. i. teža zamaha je manjša – težišče palice je bližje ročaju/prijemu. Odlično absorbira vibracije. Teleskopske palice oz. zložljive palice za izvajanje nordijske hoje niso primerne.

Sestava materialov določa togost in ceno palice. Najboljši materiali (visoka vsebnost karbonskih vlaken) ne prenašajo obremenjujočih tresljajev na zapestja, komolce ali ramena. Prenesejo veliko obremenitev, kar je zelo pomembno, saj se med hojo opiramo nanje.

Oblika ročaja z zanko
Ergonomsko oblikovan ročaj. Posebna zanka nam omogoča, da palico po odrivu izpustimo in roko sprostimo. Ročaji in zanke pri palicah za nordijsko hojo in tek posnemajo obliko ročajev in zank tekmovalnih palic za tek na smučeh. Ročaji in zanke palic se zelo prilagajajo obliki dlani, zato palice ločimo na desno in levo. Ročaji so lahko tudi gladki in ravni. Narejeni so iz plutovine ali umetnih mas. Zanke so kakovostno in ergonomsko oblikovane in jih lahko poljubno nastavimo glede na velikost dlani. V takšni zanki zaobjame celotna dlan naenkrat zanko in ročaj palice. Roka mora biti v zanki udobno nameščena, da ne pride do zastajanja krvnega obtoka v prstih. Takšna zanka omogoča spuščanje palice pri zaključku odriva, ko palico zadržimo le s konicama dveh prstov. Zanke so izdelane v različnih velikostih:

·   velike (L)
·   srednje (M)
·   male (S)

Vrsta krpljice
Krpljice pri palicah za nordijsko hojo so precej majhne in imajo na kocu pravilno oblikovano konico (ne krogec), katere namen je stabilnost palice pri vbodu v podlago. Konica je izdelana iz zelo trpežne kovine, redkeje se uporablja guma. Slednja se uporablja predvsem v namene rehabilitacije, saj je primerna za vadbo v notranjih prostorih.

Zveza ZDUS

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na ŠPORT IN REKREACIJA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Kako se motiviramo za tek?
Svetuje dr. Banko Škof s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani. Pripravlja: Peter Močnik.
sobota, 6.12.2014
 
  Gibanje, ki je dovolj intenzivno in konstantno, nas pomljajuje
Staranje se z pravilnimi dražljaji, ki jih enakomerno in ...
sreda, 7.12.2016
 
  Nordijska hoja
Nordijska hoja je enostavna, učinkovita in varna telesna aktivnost. Navdušencev nad njo je vedno več.
petek, 21.4.2017
 
  Je kopalec tudi pravi plavalec?
Glede na raziskave se plavanje pri nas uvršča na drugo mesto za hojo in sprehodi ter pred kolesarstvom ...
torek, 11.7.2017
 
  Kolesarske poti in kolesarski bonton
Trend zapiranja mestnih središč za povzročili opazno povečanje števila kolesarjev.
četrtek, 20.7.2017
 
 
 
 


 
Save Save