pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Ples ob drogu končno priznan kot profesionalni šport
petek, 20.10.2017
         


Ples ob drogu je zmes plesa in gimnastičnih elementov, pri katerem s pomočjo vertikalnega droga izvajamo različne plesno športne prvine. Če je do zdaj veljal kot zabava in neresna prvina, pa je zdaj končno dobil zeleno luč za olimpijsko disciplino. Združenje mednarodnih športnih zvez je namreč potrdil ples ob drogu kot športno disciplino.

Prvi so ob drogu plesali moški, kajti ples ob drogu je bila športna, gimnastična disciplina v Indiji že okoli leta 1100, in z njo so moški pokazali svojo moč in vzdržljivost. Nato pa je ples ob drogu postal bolj del zabavne industrije. A zadnja leta se ples ob drogu znova želi uveljaviti kot šport, k temu je pripomogla tudi velika priljubljenost med vsemi, ki si želijo drugačno vadbo.

Katie Coates, ustanoviteljica Mednarodne zveze plesa ob drogu (IPSF), se je po enajstih letih 'boja' z Združenjem mednarodnih športnih zvez (GAISF) končno razveselila vesele novice. GAISF je namreč potrdil ples ob drogu kot športno disciplino in zaradi tega se lahko tudi uradno začnejo spogledovati z olimpijskimi igrami.

  

"Na začetku 2000 so se ljudje začeli spogledovati s plesom ob drogu kot del fitnesa, in stigma je počasi šla – konec je bilo z visokimi petami in vsak je lahko to imel za vadbo," je komentirala Katie ter dodala, da so se tekmovanja v tej panogi začela na prijateljski ravni, nato pa je želela, da bi disciplina postala tudi uradno priznana. Ob novici, da je ples ob drogu končno priznan kot profesionalni šport pa je dejala, da jim je uspelo nekaj nemogočega: "Občutek imam, da smo dosegli nekaj nemogočega, vsi so mi dejali, da ples ob drogu nikoli ne bo priznan kot šport."

IPSF ima zdaj pod seboj že 25 mednarodnih združenj, vse od Španije, Japonske in Mehke, naslednje leto pa bo medse sprejel tudi ZDA in Kitajsko. Leta 2012 pa je gostil prvo svetovno tekmovanje.

"Ples ob drogu krepi telo na zabaven način in mu omogoča pridobivanje gracioznosti in gibljivosti. Predvsem pa je pravi ojačevalec samozavesti, saj nas pripelje do tega, da se sprejmemo taki kot smo: ranljivi, z napakami, a hkrati močni in sposobni premagovanja fizičnih naporov, pobiranja po padcih, vsakodnevnega učenja in osvajanja novih lekcij. Včasih je napredek hitrejši, drugič počasnejši, a pomembno je, da se premikamo naprej v svojem tempu," je dejala Tina Perko, ki v plesnem studiu poučuje ples ob drogu. Že vse od leta 2009 si z različnimi aktivnostmi (vsako leto prirejajo razstave plesa ob drogu, različne dogodke, kot je The Art of Pole Dance in podobno) prizadeva ples ob drogu v javnosti predstaviti kot šport in umetnost, kot ga razume vsakdo, ki ga trenira ali ga je kdaj preizkusil.


24ur.com

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSaveSave

- Vrni se nazaj na ŠPORT IN REKREACIJA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Ste vedeli, da je nordijska hoja lahko zabavna in učinkovita za celotno telo?
Pri nordijski hoji deluje 90 % vsega mišičja.
torek, 17.10.2017
 
  Vadba za močne kosti
Vadba za učinkovito povečevanje kostne gostote.
ponedeljek, 16.10.2017
 
  Kako se obleči za tek?
Tek je primeren prav za vsakega zdravega človeka, če nima težav s srcem, s koleni ali s hrbtenico. 
torek, 19.9.2017
 
  Kombinirana vadba
Vadba je primerna za vse, ki želijo utrditi svoje telo kot celoto.
torek, 12.9.2017
 
 
 
 


 
Save Save