pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Najslabši nasveti za vadbo, ki jih nenehno poslušate
sreda, 1.11.2017
         

Deset laži o vadbi, ki bi morale izginiti, a najbrž ne bodo. Siva cona, kjer se prelije več hude krvi kot potu. Upoštevanje slabih nasvetov lahko v najboljšem primeru povzroči razočaranje.

"V več kot 30 letih dela kot osebna trenerka in ob zasvojenosti s telovadbo sem slišala že skoraj vse. Od tehnik vadbe, ki temeljijo na napačnih trditvah, do narobe razumljenih nasvetov in obljubljanja fizično nemogoče izvedljivih stvari ter napačnih informacij v telovadnici, kjer se je prelivalo več hude krvi kot pota. Upoštevanje slabih nasvetov lahko v najboljšem primeru povzroči razočaranje, v najslabšem pa obisk urgence - ne morem vam povedati, koliko žensk sem videla omedlevati zaradi nizkega krvnega sladkorja, ker so mislile, da bodo na prazen želodec pokurile več maščob," pravi za spletno stran Prevention.com Linda Melone, vaditeljica, ki tudi piše o zdravju in vadbi. Objavljamo deset mitov, ki jih o vadbi slišimo najpogosteje. Ne gre za neumnosti, temveč za resnice resničnega sveta.

S težkimi utežmi se boste "napihnili"

  

Kolikokrat ste slišali to? Verjetno neštetokrat, toda zato to ni nič manj napačno. Ženske preprosto nimajo dovolj testosterona, potrebnega za "napihovanje" mišic, pravi Tom Holland, fiziolog in avtor dela Premagajte telovadnico. Mišice kalorije pravzaprav porabljajo med počivanjem, torej več mišic ko imate, bolj deluje metabolizem. Z drugimi besedami: edina stvar, ki bo pripomogla k "napihovanju" mišic, je, če boste pretiravali s hrano.

Še en mit, ki običajno spremlja prvega, je, da lahke uteži na mišice delujejo kot stabilizator, zaradi česar si ženske ne morejo "napihniti" mišic. In tudi to je popoln nesmisel, pravi Holland. "Imamo izvirne povzročitelje, glavne mišice, ki delajo skupaj s stabilizacijskimi mišicami - brez vključevanja glavnih mišic ne moreš trenirati malih skupin mišic."

Zaradi joge mišice postanejo daljše

Četudi se zdi logično, da bi zaradi raztegovanja med jogo mišice lahko postale dolge in vitke, to preprosto ni mogoče, pravi Holland. "Mišice so na kosti pritrjene s kitami in imajo pritrjen začetek ter točko vrivanja, zato jih ne moremo podaljšati." Seveda imata joga in pilates vsak svoje prednosti, vključno z obnovo mozga in povečano gibljivostjo, toda ne eno ne drugo ne more kratkih mišic spremeniti v daljše.
Kratkih mišic ni mogoče spremeniti v daljše.

Da bi dosegli rezultate, mora boleti

Neugodje in blaga bolečina med vadbo sta lahko znak dobrega raztegovanja ali večje moči, pravi Kimberly Safman, fiziatrinja in strokovnjakinja za lajšanje bolečin na inštitutu Hoag Orthopedic v Irvinu v ameriški zvezni državi Kalifornija. Navsezadnje je za oblikovanje mišic potrebna majhna stopnja travme ali majhnih solzic, da se tkivo mišic nato pozdravi in postane močnejše. Seveda pa to ni obvezni del napredka - rezultate lahko dosegate tudi brez bolečine.

  

Močna bolečina pa po drugi strani nikoli ni dobra. "Vsaka bolečina mora biti kratkoročna in blaga ter mora telesu omogočiti kratek počitek," pravi. Ostre, zbadajoče ali močne bolečine, zlasti če jo spremljajo otekline, nikoli ne gre ignorirati. "V takšnem primeru takoj prenehajte delati tisto, kar počnete, in si vzemite nekaj dni za počitek, led in obloge," pravi Safmanova. Če se bolečina še stopnjuje ali se oteklina veča, obiščite zdravnika.

Tek je vadba številka ena za izgubljanje telesne teže

Brez dvoma, tek kuri kalorije - toda ni odločilna panoga, če želite izgubiti telesno težo. Ob tem ljudje pogosto velikodušno precenjujejo svojo dejansko potrošnjo kalorij, pravi Holland. Tukaj je realistična ocena: 63 kilogramov težka ženska, ki teče z osmimi kilometri na uro, porabi 173 kalorij v 30 minutah, pravijo rezultati raziskave Ameriškega kolidža za športno medicino. V primerjavi s tem se med krožnim treningom z zmernim trudom pokuri 215 kalorij na 30 minut. Največji uspeh za uspešno izgubo telesne teže? Mešanica kardiotreninga in treninga za moč, pravi Holland.

Popolni most

Delno drži, toda to je tako, kot bi se peljali iz New Yorka do Bostona preko Los Angelesa, pravi Guy Andrews, izvršni direktor podjetja Exercise ETC, Inc., ponudnika izobraževalnih programov za fitnes v Fort Lauderdalu v ameriški zvezni državi Florida. "Slej ko prej prideš na cilj, toda potovanje je dolgo in zavito."

Da si bi bolj učinkovito okrepili hrbet, bo treba delati vaje za krepitev mišic, ki podpirajo hrbtenico. Začnite z mostom (dvignite kolke, medtem ko ležite na hrbtu) in delajte stabilizacijske vaje, kot je na primer deska, za spodnji del hrbtenice. Andrews nato priporoča počepe in postopno dodajanje zamahov za popolno krepitev hrbta.

V območju izgorevanja maščob, da bi izgubljali težo

Vedno večja priljubljenost intervalnih treningov je nekoliko pripomogla k oslabitvi tega mita, toda mit se ne da. Zgrešeno mišljenje: z dolgo vadbo z majhno intenzivnostjo (kot je na primer počasni tek) ohranjate območje izgorevanja maščob, zaradi česar se kuri več maščob. Niti ne.

  

Če želite porabiti kar se da največ kalorij, so za to najboljši intervali. Dokaz: raziskovalci na Univerzi New South Wales v Avstraliji so ugotovili, da so ženske, ki so izmenično delale osem sekund kardio vadbe z visoko intenzivnostjo in dvanajst sekund vaje z nizko intenzivnostjo po 20 minut trikrat na teden, izgubile telesno težo hitreje kot tiste, ki so delale enakomerne vaje dvakrat tako dolgo. Ob tem intervali še povečajo zgorevanje kalorij tako med vadbo kot po njej, kar pripomore k hitrejši izgubi čezmerne telesne teže.

Ne jejte pred vadbo

Kruljenje v želodcu ne bo edina stvar, s katero se boste soočili med vadbo na prazen želodec, visoko ceno bodo plačale tudi vaše mišice. "Naše telo že po naravi razdeli nekatere proteine iz mišic in jih med spanjem porablja za energijo," pravi Rivera. "Če torej ne jeste, telo še naprej deli mišice za energijo." Vadba s praznim želodcem pa to dvigne še na bolj ekstremno raven: telo prisili, da si energijo poišče tako, da deli mišice in aminokislino iz proteinov uporablja za pretvorbo v ogljikove hidrate, pravi Rivera. Poleg dejstva, da imate zaradi pomanjkanja mišic manj definirano postavo, se z izgubo mišic upočasni tudi izgorevanje maščob.

Vadite na napravah, da bi se izognili poškodbam

Če uporabljate samo naprave, lahko postanete samo še bolj nagnjeni k poškodbam, pravi Andrews. Razlog: naprava podpira vašo telesno težo, zato vam ni treba uporabljati temeljnih mišic. "Nato pa se nekega dne prepognete, da bi dvignili košaro s perilom, in hrbet vas več ne uboga, kar je neposredna posledica slabe moči jedra," doda Andrews. Zato priporoča uporabo prostih uteži, ročnih uteži ali elastičnih trakov ter vključevanje vaj za moč, za izboljšano moč jedra in zmanjšanje tveganja poškodb. Dobro je začeti z napravami, da pridobite nekaj moči, svetuje, toda izogibajte se temu, da bi ostali samo na njih.

S spiningom boste "napihnili" noge

Naj ta mit že enkrat izgine, pravi Holland. "Med kolesarjenjem se preprosto ne ustvari dovolj upora, ki mora biti enak dvigovanju vaše telesne teže med počepi, ob tem pa večina ljudi nima ali pa ima zelo malo upora na kolesu, zato je to še manj verjetno." Ne glede na to, kako visoko nastavite upor na kolesu, ni dovolj za hipertrofijo (povečanje obsega) nog, doda Holland. "Da bi bil upor enak telesni teži med delanjem počepov, je skoraj nemogoče." Zato kolesarite brez skrbi, da boste nekega dne končali s stegni kot neverjetni Hulk.

Delanje kardio vaj pred dvigovanjem uteži nas naredi šibke

Če se boste najprej lotili kardio vaj, zagotovo ne boste bolj šibki (in ko smo že pri tem: besedo šibak kar v celoti odstranite iz svojega s fitnesom povezanega besedišča). Da bi videli želene rezultate, pomislite na to, kaj želite doseči, ter si skladno s tem pripravite vadbo. Če je vaš cilj udeležba na maratonu, najprej tekajte in nato preostalo energijo porabite za trening z utežmi - ter naredite ravno obratno, če si želite več moči ali mišic, svetuje Holland. In če želite, da bi se izboljšali tako med kardio vajami kot med treningom z utežmi, si vadbi razdelite ločeno po dnevih, da se lahko obema posvetite stoodstotno. Ni pomembno, katere se lotite najprej, delajte tisto, kar se vam zdi najbolj primerno, in od časa do časa zamenjajte vaje, da vam ne postane dolgčas, meni Holland. "Edini napačen pristop je nezadostna količina vaj."


NR, vecer.com

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save

- Vrni se nazaj na ŠPORT IN REKREACIJA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Ples ob drogu končno priznan kot profesionalni šport
Prvi so ob drogu plesali moški, kajti ples ob drogu je bila ...
petek, 20.10.2017
 
  Koledar športno-rekreativnih prireditev
Tedenski koledar športno-rekreativnih dogodkov po Sloveniji od 10. do 16. aprila 2018.
torek, 10.4.2018
 
  Hrana za močne kosti
Za močne in trdne kosti moramo jesti živila, ki v telesu izzovejo bazično kemično reakcijo.
torek, 10.10.2017
 
  Kombinirana vadba
Vadba je primerna za vse, ki želijo utrditi svoje telo kot celoto.
torek, 12.9.2017
 
  Na trim stezi uporabite domišljijo
V prostem času na trim stezo.
torek, 1.8.2017
 
 
 
 


 
Save Save