seniorji.info - Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Kam na sprehod ali rekreacijsko hojo v Ljubljani
sreda, 11.4.2018
         

Ljubljana je nedvomno mesto obvladljivih razdalj. Najlepše pri tem pa je, da ste na vsaki točki v mestu od narave oddaljeni največ dobrih deset minut hoje. Oglejte si nekaj idej za sprehode ali pa rekreacijsko hojo v Ljubljani.

  

Mnogo ljudi vključuje hojo v premagovanje razdalj ob vsakodnevnih obveznostih. Naj bo to hoja do trgovine ali pa vsaj del poti v službo. A ob svetovnem dnevu hoje velja izpostaviti nekatere možnosti za sprehode ali pa rekreacijsko hojo v Ljubljani in okolici.

Ljubljana je nedvomno mesto obvladljivih razdalj. Najlepše pri tem pa je, da ste na vsaki točki v mestu od narave oddaljeni največ dobrih deset minut hoje.

Spodbujanje hoje v Ljubljani – mestno središče

  

Spodbujanje hoje se v Ljubljani dosega predvsem z omejitvami motornega prometa na javnih površinah in mnogimi prenovami javnega prostora, ki so po preureditvi prednostno namenjene pešcem. Najvidnejši primer tega je gotovo mestno središče, kjer so se površine za pešce od leta 2007 povečale za dobrih 600 odstotkov in obsegajo okoli 10 hektarov. Prenovljena nabrežja Ljubljanice in novi mostovi so zagotovo del mozaika ljubljanskih sprehajalnih površin za prijetno uživanje v ambientu starega mestnega jedra.

Park Tivoli
velja za največji in najlepši ljubljanski park. Meri približno 5 kvadratnih kilometrov in sega v samo središče mesta. Razdeljen je na tri drevorede nasajene s kostanji, odlikujejo ga urejene poti, rastlinjak, ribnik, številni kipi in fontane. Slikovito Jakopičevo sprehajališče v osrednjem delu parka, danes znano tudi po razstavah fotografij velikega formata, ki so na prostem na ogled vse dni v letu, je uredil arhitekt Jože Plečnik. Območje parka se z vrsto sprehajalnih poti in trim stezo, ob kateri so postavljene naprave za vadbo na prostem, nadaljuje v pobočje Rožnika.

  

Trnovski pristan oziroma ljubljanska plaža, je delo arhitekta Jožeta Plečnika. S svojimi velikimi kamnitimi stopnicami, ki se spuščajo proti reki, je svojevrstna arhitekturna stvaritev in eno najlepših sprehajališč v Ljubljani.

  

Nekdanje ljubljansko kopališče Špica je mesto kjer številni Ljubljančani in obiskovalci ob lepih dnevih lovijo sončne žarke. S povezavo preko Hladnikove brvi pa je prijetna ljubljanska točka le dobre 3 minute hoje oddaljena od Botaničnega vrta.

Sprehajalne in rekreacijske poti

Grajski grič, na katerem se nad mestnim jedrom dviga Ljubljanski grad, je prepreden s sprehajalnimi potmi. Vzpon nanj traja približno 20 minut in je mogoč iz vseh smeri. Najbolj priljubljene so tiste, ki vodijo iz starega mestnega jedra. Najbolj posebna med potmi pa vodi po obzidju na Šancah. To zanimivo sprehajališče v prijetni senci krošenj dreves je iz ostankov nekdanje utrdbe uredil arhitekt Jože Plečnik.
Vrh Grajskega griča zaznamujejo slikoviti drevoredi in razgledne točke, ki ponujajo izjemne razglede na mesto. Za ljubitelje rekreacije je na voljo tudi trim otok s šestimi telovadnimi napravami.

Koseški bajer je umetno jezero na obrobju Ljubljane, ki je nastalo na nekdanjem izkopu gline. Okoli bajerja je urejena sprehajalna pot s klopmi. Ob jezeru je tudi nekaj lesenih ploščadi in razglednih pomolov. Kadar pozimi zamrzne, je bajer priljubljeno naravno drsališče.

Rožnik je iz Tivolskega parka dosegljiv po številnih sprehajalnih in rekreacijskih poteh. Njegov vrh je priljubljena izletniška točka Ljubljančanov že od prve polovice 19. stoletja.
Od mreže poti, ki prepredajo Rožnik, je najbolj zanimiva približno 3 kilometre dolga Jesenkova pot, poimenovana po botaniku in genetiku Franu Jesenku. Ob njej je z napisi označenih 30 različnih drevesnih vrst, ki rastejo na tem območju.

Mostec, ki leži na severozahodnem pobočju Rožnika ob Večni poti in v neposredni bližini Živalskega vrta, je ena najbolj priljubljenih rekreacijskih točk v Ljubljani. Obiskovalcem ponuja sprehajalne poti po prijetnem gozdnatem terenu, sodobno opremljeno trim stezo, več pohodnih poti, ki vodijo na Rožnik ter bližnji Šišenski hrib, in možnost oddiha v gostišču ob smučarskih skakalnicah.
Iz Mosteca ni daleč do Cankarjevega vrha na Rožniku, nekatere pohodne poti pa prek pobočij vodijo tudi do parka Tivoli in središča mesta. Poti večinoma niso označene, zato je priporočljivo izbrati tiste, ki so bolj uhojene.

Golovec se dviga nad vzhodnimi predeli Ljubljane. Po njem poteka vrsta dobro urejenih rekreacijskih in kolesarskih poti. Nekoč je bil hrib večinoma gol (odtod izhaja tudi njegovo ime), po letu 1890 pa so ga začeli načrtno pogozdovati. Danes na hribu stoji astronomski observatorij.

  

Šmarna gora je izjemno priljubljena med ljubljanskimi pohodniki in rekreativnimi športniki. Vzpon traja med pol do nekaj več kot ene ure, odvisno od poti, ki si jo izberete. Urejenih in označenih poti, povečini relativno nezahtevnih, je približno petnajst.
Zahodni del Šmarne Gore, ki je 7 metrov višji od vzhodnega, se imenuje Grmada. Na Šmarno Goro, čez Grmado, vodi tudi krožna učna pot, dolga 4 kilometre in pol. Ob poti so postavljene informacijske table z opisi rastlinskega sveta – 832 vrst rastlin in kar 263 vrst gob.

Pot spominov in tovarištva

  

Pot spominov in tovarištva, ki obkroža Ljubljano, združuje predanost zdravemu načinu življenja in ohranjanju zgodovinskega spomina. Rekreacijska pot, dolga 35 kilometrov, je namenjena predvsem hoji in teku, na njej pa je dovoljeno tudi kolesarjenje pod pogojem, da pešci niso ogroženi.

Pot, ki jo imenujejo tudi Pot ob žici ali pa Zeleni prstan, je večinoma peščena, deloma pa vodi tudi skozi naseljene dele mesta. Označena je s tablami, na katerih je orisan njen potek, pohodnike pa po njej usmerjajo tudi okrogle kovinske oznake, ki so vzidane v tla.

Na trasi je organiziranih osem kontrolnih točk namenjenih zbiranju žigov. Za celotno prehojeno pot namreč prejmete posebna priznanja. Pot lahko prehodite na enkrat ali večkrat v več etapah. Kje boste začeli ni določeno. Pričnete lahko tam, kjer vam najbolj ustreza. Manj znan je podatek, da lahko žige zbirate vse leto. Informacije o kontrolnih točkah najdete tukaj.

Najbolj priljubljeni so odseki Poti med naslednjimi mestnimi predeli:

  • od Dolgega mosta do Koseškega Bajerja,
  • od Športnega parka Stožice do pokopališča Žale,
  • od Gradu Fužine do Dolenjske ceste (ta odsek poteka čez hrib Golovec, ki je pokrit z gozdom in ponuja številne možnosti za rekreacijo na prostem)Vir: lj-times.com


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save

- Vrni se nazaj na ŠPORT IN REKREACIJA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Svetovalni servis: Priprava koles na novo sezono
Zakaj ste z vzdrževanim kolesom ste veliko bolj varni.
torek, 7.3.2017
 
  6 mitov o vadbi in staranju
Šport je brezčasen in prinaša mnogo pozitivnih učinkov.
sobota, 24.3.2018
 
  Naužijte se svežega zraka
Dnevi so vsak dan daljši ...
sobota, 10.3.2018
 
  Živila, ki morajo biti zaradi zdravja in dobrega počutja, vedno doma
Privoščite si košček ali dva temne čokolade na dan.
torek, 5.9.2017
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 44