seniorji.info - Gibanje, ki je dovolj intenzivno in konstantno, nas pomlajuje
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Gibanje, ki je dovolj intenzivno in konstantno, nas pomlajuje
torek, 13.3.2018
         Že nekaj let vodim skupinske in individualne kondicijske treninge. Ugotovila sem naslednje: ko telo dobi zadostno dozo dražljajev, ki mu stimulirajo mišice, kite, vezi, kosti in možgane, se dejansko pomlajuje. Staranje oz. proces staranja se s pravilnimi dražljaji, ki jih enakomerno in konstantno prejema naš organizem, upočasnjuje.

Raziskave kažejo, da je mišica 40-letnega triatlonca po strukturi počasnih mišičnih vlaken ter po številu mitohondrijev enaka mišici 70-letnega triatlonca.  Med aerobno aktivnostjo večino energije, ki jih mišične celice potrebujejo, pridobivamo s pomočjo mitohondrijev. Ti so ključ pretvarjanja in tvorjenja ATPja (energije) s pomočjo kisika. V njih namreč potekajo respiratorni procesi. Raziskovalci se sprašujejo, koliko novih mitohondrijev lahko celice proizvedejo in kako učinkovito mitohondriji proizvajajo energijo za mišično krčenje. To dvoje še ni povsem jasno. Se pa raziskovalci strinjajo, da količina treninga določa število mitohondrijev. Prav tako se strinjajo, da intenziteta treninga določa, kako močna je vsaka mitohondrijska enota.

Torej gibanje, ki je dovolj intenzivno in konstantno, povzroča večjo funkcionalnost naših mišic. Vsi metabolni procesi potekajo v mišicah. Če imamo dovolj mišične mase, je naš metabolizem pospešen in to pomeni, da se v telesu ne kopičijo zaloge maščob, ker organizem porabi energijo, ki jo dobimo s hrano, za naše gibalno in mentalno delo ter za vzdrževanje in rast celic in organov.

Če torej niste športno aktivni, morate vedeti, da nikoli ni prepozno. Izkušnje rekreativcev na treningih so zelo pozitivne. Vsak se strinja, da je začetek težak, ko pa se telo adaptira in prilagodi na konstantne dražljaje, lahko mirno rečem, da brez intenzivnih in rednih mišičnih kontrakcij ne gre več. Telo se navadi na višji nivo in zahteva vedno več. Občutje po treningu prehaja postopoma od izmučenosti do utrujenosti ter do občutja, ko se počutimo po treningu polni energije. To je tisto kar želimo doseči.

Raziskava britanskega inštituta Raziskovanje staranja, dobrodelnega združenja Pomagajte starejšim, v katerem so sodelovale ženske starejše od 75 let, je pokazala, da so udeleženke v 12 tednih redne telovadbe izboljšale mišično vadbo nog za kar 25 %, kar pomeni, da so dosegle mišično maso, kakršno so imele pred 16 do 20 leti – 75-letna ženska je imela mišice 55-letnice.

Raziskava, ki je zajela 61.000 žensk, starih od 40 let, je pokazala, da je bila pri tistih, ki so na teden hodile več kot 4 ure, verjetnost zloma kolka za 41 % manjša kot pri tistih, ki so hodile manj kot eno uro.

Z zdravim aerobnim in anaerobnim gibanjem telo natreniramo do te mere, da nam telesni napor daje energijo in nam je ne jemlje. To pozitivno občutje preraste do občutja moči, samozavesti, lahkotnosti, gibljivosti in to vse pomeni mladost. Zdravo telo je mlado telo! Bodite močni in naredite prvi korak, nato premagajte prvo oviro in še eno itd. Pri 50ih se boste počutili in izgledali kot 30 letnik.


  

dr. Veronika L. Dolenc, prof. šp. vzg.

veronika.dolenc@zdravozivi.si
zdravozivi.si

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na ŠPORT IN REKREACIJA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Koledar športno-rekreativnih prireditev
Tedenski koledar športno-rekreativnih dogodkov po Sloveniji od 10. do 16. aprila 2018.
torek, 10.4.2018
 
  Moja zdrava pisarnica
Imate tudi vi to slabo navado, da v pisarni kar naprej nekaj grickate?
nedelja, 18.3.2018
 
  Trening za moč
Vaje za telesno bolje pripravljene.
torek, 14.2.2017
 
  Trening za moč
Vaje za telesno bolje pripravljene.
torek, 14.2.2017
 
  Tek na smučeh za stare in mlade
Izkoristite zimo sebi v prid in pojdite uživat v naravo na tekaških smučeh!
ponedeljek, 26.2.2018
 
 
 
 


 
Save Save