pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Družinski izleti
torek, 13.6.2017
         

Pomlad na prehodu v poletje je eden najlepših časov za izlete in pohodništvo. Dan je dolg, podnebje je sončno in primerno toplo za hojo, kolesarjenje, ogledovanje turističnih znamenitosti, piknike v naravi, plezanje na gore in planine...

Spodaj sem pripravila 3 izlete. Eden je turistični na Koroškem v Avstriji, drugi je pohodni v Kranjski gori, tretji pa kolesarski v Sloveniji in Italiji.

1.    Turistični celodnevni izlet po avstrijskem koroškem:
Ogled cerkve gospe svete (Maria Staal), Magdalenska gora (Magdalenensberg) in ogled gradu Ostrovica (st. Georgen am Langsee)Iz Ljubljane pojdite čez prelaz Ljubelj in do Gospe svete (Maria Staal). To je bogata romarska cerkev, ki je tudi prekrasna turistična točka. Je najstarejša cerkev na Koroškem. Poleg cerkve je urejen vrt, kjer se lahko malo ustavite in poigrate.

Pot nadaljujte do Magdalenske gore (Magdalenensberg) (bodite pozorni na pot oz. oznake, ki vas peljejo do Magdalenske gore, da ne boste vozili po daljših poteh). Na vrh se lahko pripeljete z avtom, saj je tam veliko parkirišče. Lahko pa se na vrh sprehodite in uživate ob pogledu na krasne pašnike, polja in popolnoma bele krave in teličke. Tudi Magdalenska gora je velika romarska točka in na vrhu je cerkev. Poleg je tudi gostišče, veliko otroško igrišče in pašnik za srnjad in ovce. Razgled je čudovit in mehka trava kar vabi, da se nanjo uležete ali usedete in si privoščite piknik.

Pot vas bo nato peljala naprej do  krasnega gradu Ostrovica (st. Georgen am Langsee). Grad je naravnost fantastičen in otroci bodo uživali. Predlagam, da parkirate spodaj na parkirišču in se na vrh sprehodite. Pot vas bo vodila po travniku in senco vam bodo dajala velika drevesa. Oglejte si 450 let staro lipo. Prišli boste do vhoda v grad, pred katerim je tudi parkirišče, kjer kupite karte (družinska karta stane 32 eur, grad je odprt do 18h). Ta grad je eden najlepših gradov v Evropi. Bil je neusvojljiv in sovražnik je prišel največ do petih vrat. V grad greste skozi 14 vrat in najbolj znamenita so sedma vrata, ki so najlepša in največja in so jih stražili lokostrelci. Na vrhu gradu je grajska kapela, botanični vrt, muzej orožja, kovačija, restavracija in trgovinica, privoščite pa si lahko krasne razglede.

2.    Pohodni celodnevni izlet: 
Ingova koča in oba Martuljška slapovaIz Ljubljane pojdite proti Kranjski gori. V vasi Gozd-Martuljek za železnim mostom, nad katerim se razprostre pogled na Špik, je parkirišče. Poleg parkirišča teče kolesarska steza. Parkirajte pod goro Špik na parkirišču ob cesti. Hodite po kolesarski cesti in kmalu (po cca. 100 m) boste zavili na levo na makadamsko cesto, ki se spremeni v gozdno potko, ki pelje ob reki. Pot ima oznako gozdna in vmes boste naleteli na dve pravljični legendi o Srebrnokrilcu in legendi o nastanku Špika. Hodite po njej in prišli boste do brzic in malega mostu, kjer je tudi tabla, ki označuje pot do prvega in drugega Martuljškega slapu. Pot je krasna in pred vami se bo odprl velik kanjon, po katerem teče reka. Pot se strmo vzpenja in prečkati boste morali več mostov. Pot ima oznako, da je zahtevna, toda osebno se mi ne zdi pretežka za otroke od 4. leta dalje, saj je lepo urejena (vseeno zelo pazite na otroke saj je pot ves čas na robu pečine). Je zelo pestra in ves čas vas bo spremljal pogled na prvi slap. Ko pridete iz strme steze na vrh, pot nadaljujte proti Ingovi koči, toda glejte table in ko bo oznaka za drugi slap, zavijte na to pot. Sledite markacijam in vzpenjali se boste po lepi gozdni poti. Bodite pozorni, da ne spregledate puščice za drugi slap, saj vas lahko pot zanese še višje do zavetišča. Ko pridete z gozdne poti, se bo pot nenadoma strmo spustila in pomagati si boste morali z jeklenicami in oprimki. Če boste želeli čisto blizu drugega slapa, se boste morali povzpeti po zelo zahtevnih strmih skalah, zato je zadnji del poti primeren za 6 letnike in starejše otroke, ki bodo neizmerno uživali ob strmem plezanju po jeklenici. Nazaj se vračate po isti poti. Priporočam pa oddih pri Ingovi koči, kjer je krasen pašnik, nekaj kulinarične ponudbe domačih jedi, kot je pastirski lonec, krompirjev golaž, žganci in zavitek ali potica.

3.    Kolesarski izlet iz Kranjske gore do Belopeških jezerIz Kranjske gore peljite po kolesarski stezi mimo Zelencev proti Planici oz. Ratečam. Nato peljite naprej proti Trbižu (Italija). Pozimi je ta pot urejena v tekaško stezo za nordijsko smučanje. Peljite do table, kjer piše Laghi di Fusine in peljite v tej smeri naprej do glavne ceste, ki se usmeri navkreber. Vzpon ni zahteven in do prvega jezera lahko brez težav prevozi 6 letnik z malo pomoči. Do drugega jezera pa je malo več strmine in zato predlagam, da pustite kolesa ob mali kavarnici pri prvem jezeru ter se peš odpravite na ogled obeh jezer. Uživali boste ob vsakem koraku, saj je pot krasna in polna mini kotičkov za igro, metanje kamnov, rezanje palic, mini ali maksi prigrizkov. Lahko imate tudi piknik ob drugem jezeru, kjer je velik travnik, veliko sence in celo klopi in mize.

  

dr. Veronika L. Dolenc, prof. šp. vzg.

veronika.dolenc@zdravozivi.si
zdravozivi.si


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save

- Vrni se nazaj na ŠPORT IN REKREACIJA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Koledar športno rekreativnih prireditev
Tedenski koledar športno-rekreativnih dogodkov po Sloveniji v obdobju od 4.7. do 10.7.2017.
torek, 4.7.2017
 
  Gorski tek: Telefon ni zdržal, midva sva
Premagani štirje vrhovi treh držav.
ponedeljek, 5.6.2017
 
  Vaje za krepko zadnjico
Zadnjični mišici sta najmočnejši mišici v telesu.
torek, 30.5.2017
 
  Planinske koče odpirajo vrata
Poletna planinska sezona se uradno začenja 18. junija na Golteh.
sreda, 15.6.2016
 
  Svetovalni servis: Priprava koles na novo sezono
Zakaj ste z vzdrževanim kolesom ste veliko bolj varni.
torek, 7.3.2017
 
 
 
 


 
Save Save