pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Čiščenje telesa s pomočjo divjih spomladanskih zelišč
ponedeljek, 9.4.2018
         
 

Prazniki so bili krasni in verjamem, da ste jih izkoristili tudi za rekreacijo na svežem zraku. Hrana je pa druga obvezna plat praznikov. Verjetno se dobri šunki in potici ne bi odrekli, posebno, ker tega ne jemo pogosto. Sedaj pa se ponovno ozrimo v pomlad, ki nas obdaja in poskrbimo za naše telo v smislu prečiščevanja in zdravja.

Tokrat sem pripravila nekaj nasvetov za pomoč pri prečiščenju prebavil in dihalnih poti s pomočjo divjih spomladanskih zelišč.

  
1.    Spomladanska špinača je odlična za čiščenje. Naberite čemaž, koprive, rman, regrat in kislico. Lahko dodate tudi zelenje od redkvic. Vse zavrite, nič ne kuhajte. Na malo maščobe prepražite čebulo (po želji) in žličko pirine moke. Dodajte zmiksana spomladanska zelišča, posolite, dodajte muškatni orešček in malo popra, zalijte z vodo. Zavrite in odlična špinača je pripravljena.

2.    Regrat.
Listi v solati, stebla za žvečenje, korenina posušena in zmleta ter skuhana kot kava z dodanim cimetom, cvetovi v sirupu. Popolnoma celoten regrat je užiten in kar je najboljše ima zdravilen učinek na popolnoma vse organe v telesu. Lajša bolečine v hrbtenici in pomaga pri obnovi hrustanca.

3.    Čemaž. Odličen v juhi, v bureku in v drugih zelenjavnih jedeh. Nasekljajte ga na solato namesto česna. Naredite čemažev pesto.. Čemaž čisti organizem in pomaga k odlični prebavi.

4.    Čemaževi cvetovi. Naberite čemaževe cvetove in jih vložite kot kumarice. Spominjajo na kapre.

5.    Lapuhov čaj
je čudovit za lajšanje dihalnih težav in proti kašlju. Cvetove nabiramo od marca do aprila, liste, ki se pojavijo za njimi, pa do junija. Priprava lapuhovega čaja je povsem preprosta. Vrelo vodo prelije čez 2 žlički (2 g) lapuha in po 10 minutah precedite. Skodelica se popije do 3-krat na dan, posebno zjutraj, ko vstanemo in zvečer pred spanjem. Čaj iz lapuha med drugim tudi čisti kri.

6.    Skuhajte si čaj iz pljučnika. Že ime pove, da zelišče lajša bolezni pljuč, astmo, bronhitis, pljučnico, tuberkolozo. Ščepcu posušenega pljučnika lahko dodate še ozkolistni trpotec, njivsko preslico, slez ali koprive, vse skupaj pa prelijte z vrelo vodo.

7.    Izkusite blagodejnost trobentičinih cvetov. Potresite jih po solati ali pa iz njih skuhajte čaj. Pater Simon Ašič v priročniku za nabiranje zdravilnih zelišč govori o čaju iz svežih, poparjenih cvetov trobentic kot zdravilu za vse vrste katarjev in sredstvu, ki spravlja iz telesa snovi, ki so se nabrala ob neprimerni hrani.

8.    Vijolice so krasne proti jezi, glavobolu in melanholiji. Naredite šopek in vonj vijolic vas bo umiril in pregnal glavobol. Vijolice lajšajo dihalne težave. Poparek iz vijolic odpira dihalne in prebavne poti.

  

dr. Veronika L. Dolenc, prof. šp. vzg.

veronika.dolenc@zdravozivi.si
zdravozivi.si


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na ŠPORT IN REKREACIJA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Ženske + šport = zdravje, vitalnost, seksapil
'Nimam časa', 'ne da se mi' ali 'utrujena sem' so najpogostejši izgovori žensk za neaktivnost.
sobota, 17.3.2018
 
  Ni ravno za tiste z vrtoglavico: plezanje nad kaninskimi prepadi
Prva družinska ferata v Sloveniji.
sreda, 19.7.2017
 
  Joga za zdravo in dolgo življenje
Vaje joge in pravilno dihanje bo oživilo vaše telo in notranje organ.
torek, 7.2.2017
 
 
 
 


 
Save Save