pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
6 mitov o vadbi in staranju
sobota, 24.3.2018
         


Šport je brezčasen. Z njim se lahko ukvarjajo tako odrasli kot otroci, primeren je za mlade in stare, suhe in prekomerno težke ter prinaša mnogo pozitivnih učinkov. Zato smo razbili nekaj mitov.

1. Mit: Prestar/a sem.
V resnici je ne ukvarjanje s športom precej bolj tvegano in lahko celo pospeši proces staranja. Neaktivni ljudje imajo dvakrat večjo možnost za bolezni srca in morajo v starosti običajno večkrat obiskati zdravnika. Če se že nekaj časa niste gibali, začnite z lahko aerobno aktivnostjo, ki bo pospešila vaš srčni utrip, na primer s plavanjem. Že 10 minuten sprehod je dober začetek. Spraviti se nazaj v formo ne pomeni, da morate najti nov šport. Če ste kot otrok uživali v kateri aktivnosti, se poskusite vrniti k njej.

2. Mit: Poškodoval/a se bom.
Ne boste se poškodovali, če veste kaj počnete in ne presegate svojih zmožnosti. O možnostih se lahko pogovorite z zdravnikom ali osebnim trenerjem. Izvedeli boste, s čim bi bilo pametno začeti in čemu se raje izognite. V boljši fizični pripravljenosti kot boste, manj možnosti boste imeli za poškodbe. Če rabite nekaj dodatnih vaj za boljše ravnotežje, preizkusite jogo ali trening za moč.

3. Mit: Moje srce ni dovolj močno.
Če vaje izvajate pravilno, okrepijo vaše srce in mu običajno ne škodujejo (razen v izjemnih zdravstvenih stanjih). Ne rabite se prijaviti na maraton in izvajati velikih naporov. Vadba je lahko že hoja, pri kateri postopoma stopnjujete tempo. Tu najdete odlične nasvete: 7 predlogov za treninge hoje. To je dovolj, da spodbudite pretok krvi po telesu, poleg tega vas bo spravilo v boljšo voljo.

4. Mit: Treningov si ne morem privoščiti.
Seveda lahko hitro zapravite majhno bogastvo za članarine v telovadnicah in športne pripomočke. A če želite postati fit, zares potrebujete le kvalitetne športne copate. Odpravite se na tek ali se v gibanje spravite z urejanjem vrta. Če je vreme slabo, lahko trening izvedete doma. Plastenke so odličen nadomestek uteži, podlogo za jogo pa verjetno že imate. Uporabite tudi lastno težo za vaje kot sta plank (deska) in sklece. Kadar si vseeno zaželite skupinske vodene vadbe, pa raziščite telovadnice, saj mnoge ponujajo posebne popuste za različne starostne skupine.

5. Mit: Nimam več toliko kondicije, kot sem jo imel/a včasih.
Preteklost pustite v preteklosti, saj ne morete imeti enakih pričakovanj, kot ste jih dosegali v najstniških letih, ko ste trenirali atletiko. Lahko se gibljete v svojem ritmu in vseeno ostanete v formi. Namesto, da gledate nazaj, glejte na šport kot na orodje, ki vam pomaga ohraniti fizično in psihično moč. Na stara leta si boste hvaležni.

6. Mit: Nimam nikogar, ki bi telovadil z mano.
Ni nujno imeti prijatelja za vadbo. Če pa ga potrebujete, ga poiščite na skupinskih vadbah, prosite prijatelja, nagovorite koga z drugih aktivnosti, ki se jih udeležujete. Ko boste imeli resnično voljo najti nekoga, ki bo telovadil z vami, se boste potrudili in ga hitro našli.


Vir: aktivni.si
Foto: hypervibe.com

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na ŠPORT IN REKREACIJA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Koledar športno-rekreativnih prireditev
Tedenski koledar športno-rekreativnih dogodkov po Sloveniji od 10. do 16. aprila 2018.
torek, 10.4.2018
 
  Z Aktivnim dnem do bolj kakovostne starosti
80+ letniki so dokaz, da za začetek aktivnega življenja ...
torek, 8.8.2017
 
  Kako začeti, če morate izgubiti več kot 20 kilogramov?
Spremembe so uspešne le, če postanejo del vas samih ...
torek, 22.8.2017
 
 
 
 


 
Save Save