pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Vršički za sirupe in čaje
petek, 8.6.2018
         

Bor, smreka, jelka … Uporabimo lahko vse pripadnice družine borovk, kot so navadna smreka, bela jelka, macesen, ruševje, rdeči bor … Naši predniki so jih uporabljali podobno, kot jih uporabljamo še danes: iz njih izdelujemo sirupe, čaje, kopeli, mazila ali jih destiliramo.


Vršički

Iglavce najdemo po mešanih in iglastih gozdovih po celotni Sloveniji, od nižin do goratih območij. Običajno pobiramo mlade poganjke smrek, jelk in borov. Tudi mlade zaprte zelene storže lahko uporabimo, saj so zelo aromatični in smolnati.

Vršički iglavcev vsebujejo eterična olja, grenčine, čreslovine, smole pa tudi vitamine in minerale. Mlade vršičke spomladi pobiramo za izdelavo sirupov in jih sušimo za čaje. Priporočljivi so ob katarjih bronhijev, kašlju in drugih pljučnih obolenjih, kot so astma, pljučnica in tuberkuloza. Če sušimo vršičke za čaj, jih čim hitreje posušimo, da ne oksidirajo in porjavijo.

Smola

Iz vseh vrst iglavcev se pridobiva smola, ki izteka iz ran v lubju. Za pridobivanje smol zarežejo v živa drevesa v obliki črke V in na dnu zarez se izteka smola, ki jo s posodami prestrezajo. Na zraku se hitro strdi v močno dišečo rumenkasto smolo, ki ji rečemo terpentin. S parno destilacijo smole se pridobivajo eterična olja in kolofonija kot ostanek. Kolofonijo v farmacevtsko-kozmetični industriji dodajajo mazilom in obližem proti revmi in turom.

Eterična olja

Eterična hlapna olja močno dražijo kožo, ta ob stiku z njimi pordeči in postane vroča, saj se močno pospeši prekrvitev. To lastnost eteričnih olj lahko izkoristimo in jih, vmešana v osnovna olja, uporabimo pri revmatizmu, raznih kožnih težavah, kot so akne in turi npr., lahko jih dodajamo kopelim ob revmatičnih in nevralgičnih težavah, motnjah prekrvavitve, pri nategih pa tudi ob bronhialnih težavah in astmi. Uporabljamo jih lahko za inhalacije pri obolenjih dihalnih poti, v balzamih proti prehladu, mazilih za vtiranje in pospeševanje prekrvitve …

Med eteričnimi olji največ uporabljamo borovo, ki ima srednjo noto in je srednje hlapljivo. Borovo eterično olje osvežuje, deluje antiseptično in dezinfekcijsko. Uporablja se v mešanicah za razkuževanje in osveževanje zraka. Uporabljamo ga v difuzorjih ali parilnikih ob simptomih astme, težavah s sinusi in dihali nasploh, ob prehladih in gripah. Njegova uporaba je priporočljiva pri katarjih bronhijev, saj ima drugačno kemično sestavo kot olja iz terpentina. Tudi to olje lahko uporabimo za osvežitev zraka, kopeli … Uporabimo pa lahko prav tako smolo, ki teče iz dreves tam, kjer so ranjena, da jih zaceli. To njeno lastnost izkoristimo za izdelavo mazil, ki jih uporabimo za celjenje ran in nego raznih težav kože ljudi in tudi domačih živali.

Previdno

Ker imajo eterična olja veliko moč, z njimi ravnajmo previdno. Hlapna olja močno dražijo kožo in dihala ter sluznico, in če jih ne redčimo, povzročijo huda vnetja in poškodbe kože. Terpentinova olja vedno kupujemo deklarirana in nikoli ne uporabljamo terpentinskih nadomestkov za mešanje oziroma redčenje barv. Če destiliramo svež material, torej mlade veje smrek, borov, mladih storžev, jelk, dobimo eterično olje s tipičnim vonjem po iglavcih, ki je veliko bolj prijetno, blago.

VIR: Večer


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na PRAVNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

 
 
 


 
Save Save