seniorji.info - Za varno in kakovostno bivanje
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Za varno in kakovostno bivanje
sreda, 23.5.2018
         

Večina starejših ljudi bi se najraje starala v domačem okolju. Za varno in kakovostno bivanje v starosti je zato stanovanje treba ustrezno prilagoditi in preurediti, predvsem pa starostniku omogočiti, da v nujnih primerih pokliče na pomoč kar najbolj preprosto.

Bivanje starostnika bo olajšano s smiselno in varno ureditvijo doma, v katerem biva. Najbolj primerna za bivanje so manjša stanovanja, v katerih zmorejo živeti sami, lahko vodijo lastno gospodinjstvo in tako ohranijo samostojnost. Pri tem si lahko pomagajo z občasno zunanjo pomočjo pri hišnih opravilih ali ob bolezni. 

Osnovno vodilo pri stanovanju za starejše vsebuje to preprosto pravilo: vse, kar človek pogosto uporablja, naj bo pri roki. Najprimernejša so stanovanja v pritličju, saj stopnice predstavljajo ovire. Vhod v stavbo naj bo osvetljen, saj tako preprečimo razna spotikanja v temi, iskanje ključavnice in zvonca. Zaradi potrebe po večji toploti naj bi bila temperatura v prostorih, kjer živijo starejši, višja za 8° C.

Razsvetlite stanovanje

Tudi pohištvo naj bo čim bolj prilagojeno. Strokovnjaki svetujejo, naj bodo delovne površine v kuhinji nižje kot po navadi, hladilnik in kuhalnik pa naj bosta na višini, kjer sta zlahka dosegljiva. Razsvetljava v kuhinji mora biti ustrezna, kar pomeni nastavitev dodatnega svetila, saj stropna luč največkrat ne zadostuje za dovolj dobro osvetljenost. Zelo učinkovita rešitev so kuhinjski elementi na kolescih in omarice z izvlečnimi policami. Tla v stanovanju ne smejo biti gladka in spolzka, nezaželene so tudi drseče preproge. Robovi na pohištvu naj bodo zaobljeni. Ljudem s slabšim vidom je v pomoč svetlejše stanovanje, zato naj bi bili bivalni prostori sončni in svetli. Tudi električna osvetlitev mora biti močnejša in enakomerno razporejena.

Nižje kopalne kadi

Zaradi slabše gibljivosti in težav, povezanih z ravnotežjem, lahko starejšemu človeku umivanje in uporaba stranišča povzročata veliko težav. Že majhni pripomočki v kopalnici in na stranišču pa mu lahko omogočijo samostojno in varno skrb za osebno higieno. 

V kopalnicah lahko recimo namestimo oprijemala in ročaje. Pomembna je višina umivalnika in straniščnega sedeža, ki ne sme biti prenizka. Za zvišanje sedišča je mogoče kupiti dodatke, ki se na školjko preprosto namestijo. Prha ali kopalna kad morata biti brez težav dostopni. Kopalne kadi za starejše in invalide so nižje kot običajne kadi. Nekatere imajo že vgrajene sedeže, medtem ko so kadi za prho vgrajene v tla in se lahko sedež doda. Dobrodošli dodatki za gibalno ovirane pa tudi sicer za vse uporabnike kopalnic so držala za lažji oprijem, naslonjalo za glavo, sedeži z naslonom ali samostojni kopalniški stoli in seveda protizdrsni premaz.


VIR: Večerova priloga Kvadrati

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

- Vrni se nazaj na PRAKTIČNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 44